Putin yanıtladı: Trump mı Biden mı?

Rusya lideri Putin "Trump'ı mı tercih edersiniz yoksa Biden'ı mı?" sorusuna "Biden" yanıtını verdi. Rus lider, ABD Başkanı'nı "deneyimli ve öngörülebilir" olarak tanımladı.

Dünya 15 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin / Fotoğraf: AA

ABD’de başkanlık seçimleri yaklaşırken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir röportajında ABD Başkanı olarak Joe Biden’ı Donald Trump’a tercih ettiğini söyledi.

Soru röportajı yapan Pavel Zarubin’den geldi. “Hangisi daha iyi olurdu?” sorusuna Rus lider hiç tereddüt etmeden yanıt verdi: “Biden. Çünkü o daha deneyimli ve öngörülebilir bir kişi. Eski ekolden bir siyasetçi.” Putin hafifçe gülümseyerek ekledi: “Ancak Amerikan halkının güven duyduğu herhangi bir ABD başkanıyla çalışmaya hazırız.”

Putin, Biden ve Trump’ın art arda ikinci kez karşı karşıya gelmesinin beklendiği 2024 ABD seçimleri hakkında ilk kez kamuoyu önünde yorum yapmış oldu.

ABD’de siyasi belirsizliğin yüksek olduğu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin 60 yılı aşkın bir süredir en düşük noktada olduğu bir dönemde Putin’in yorumları Batı medyası tarafından “fesatlık” olarak yorumlandı.

Biden, NATO ittifakının genişletilmesi, Moskova’ya art arda yaptırım dalgalarının uygulanması ve Kiev’e milyarlarca dolar değerinde yardım ve silah sağlanması da dahil olmak üzere Rusya’nın 2022’deki Ukrayna işgaline Batı’nın verdiği tepkiye öncülük etti.

Trump’ın ilk döneminde Putin’i eleştirme konusundaki isteksizliği ve hafta sonu verdiği bir röportajda Rusya’yı kendi savunmaları için yeterince harcama yapmayan NATO üyelerine saldırmaya teşvik edeceğini söylemesi de dahil olmak üzere son dönemde yaptığı yorumlara dayanarak Trump’ı eleştirenler eski başkanın Rus lidere çok daha kolay bir yol sunacağına inanıyor.

ABD’deki seçim kampanyalarına müdahale etmenin yanlış olacağını söylemesine rağmen Putin iki aday hakkında görüş bildirdi ve hatta Biden’ın zihinsel uygunluğu konusunu da tartışmaya açtı:

“Biden ile üç yıl önce İsviçre’de bir araya geldiğimde insanlar zaten onun buna uygun olmadığını söylüyordu. Ben böyle bir şey görmedim.”

Rus lider Biden’ı savunur gibi görünürken ABD Başkanı’nın geçen yıl Haziran ayında helikopterden inerken başını çarptığı olayı gündeme getirdi. “Peki, hangimiz kafasını bir yerlere çarpmadı ki?” diyen Putin “Trump için sistem dışı bir siyasetçi deniyor fakat ABD’nin müttefikleriyle ilişkilerini nasıl geliştirmesi gerektiği konusunda kendi görüşü var” diye konuştu.

2020 yılında ABD Senatosu İstihbarat Komitesi tarafından hazırlanan bir rapor Rusya’nın Hillary Clinton’ı mağlup etmesi için Trump’a yardım etmek amacıyla 2016 ABD Başkanlık Seçimleri’ni etkilemeye çalıştığını ortaya koymuştu.

Putin 1999’dan beri Rusya Federasyonu’nun bilfiil başında, ancak 71 yaşında olmasına rağmen Biden’dan on, Trump’tan ise altı yaş daha genç. Deneyimli politikacının Mart ayında yapılacak seçimlerde altı yıl daha iktidarda kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. Zira Ukrayna’da barışı isteyen iki muhalif siyasetçinin seçimlere katılımına izin çıkmadı.

Tucker Carlson'dan unutulmayacak söyleşi: Putin ılımlı ve diyaloğa hazır bir portre çizdiTucker Carlson’dan unutulmayacak söyleşi: Putin ılımlı ve diyaloğa hazır bir portre çizdi

Rusya seçimleri: Putin bir rakibini daha harcadıRusya seçimleri: Putin bir rakibini daha harcadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.