Trump prompterı okuyamayınca isyan etti: Bu zımbırtı hareket edip duruyor

ABD'de yaklaşan seçimlerde Cumhuriyetçilerin adayı olan Trump Ohio'daki mitingde ilginç açıklamalar yaptı. Bunlardan biri "seçimleri kazanamazsa ABD'nin kan banyosuna dönüşeceği"ydi. Trump prompter'ı okuyamamasına da sinirlendi.

Dünya 18 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Donald Trump. Fotoğraf: Shutterstock

Artık ABD seçimlerinde yeni bir aşamaya geçildi. Cumhuriyetçilerle Demokratların adayı netleştiği için sıra kasımdaki seçimlere hazırlanmaya geldi. Kasımda ülkenin yeni başkanı, Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve Senato’da 100 sandalyesinden 34’ü seçilecek. Trump cumartesi günü senato seçimlerinde tercih ettiği adayı desteklemek amacıyla bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe damga vuran göçmenleri insan olarak görmemesi oldu. İlgi çekici bir diğer iddiası da seçimleri kazanamazsa ABD’nin bir daha asla seçim yapmayacağını öngörmesiydi.

Ohio’daki Dayton Uluslararası Havaalanı’nın dışında yaklaşık 90 dakika saldırgan söylemlerde bulunan Trump birkaç kez prompter okumakta zorlandı. İşin komik tarafı Trump’ın prompter okuyamadığını bizzat kendisinin söylemesiydi: “Her şeyin fiyatı arttı: Tavuk zamlandı, ekmek zamlandı ve ben bu lanet olası prompter’ı okuyamıyorum. Bu zımbırtı hareket edip duruyor. Saatte 35 mil hızla esen rüzgarda hareket eden bayrağı okumaktan farkı yok.”

Başkanlığından önce de New York’taki hizmet sağlayıcılara paralarını vermeyi reddetmesiyle bilinen Trump prompter şirketine de ödeme yapmamakla ilgili “Sonra Trump ‘prompter şirketine paralarını vermeyin’ deyince kötü adam oluyor. Sanırım Joe Biden koydu bunları buraya” diye şaka yaptı.

‘Ben kazanamazsam kan gövdeyi götürür’

Trump ve mevcut ABD Başkanı Joe Biden ikinci kez karşı karşıya gelecek. Bu karşılaşmanın ilki kanlı bitmişti. 6 Ocak Kongre baskınında yaralananlar ve hatta ölenler olmuştu. İkinci karşılaşmanın nasıl sonlanacağı belirsizliğini koruyor.

Konuşmasına 6 Ocak Kongre baskınında rol aldıkları için ceza alanları överek başlayan Trump bu kişileri “rehine” ve “vatansever” olarak niteledi, kasım ayında başkan seçilirse onlara yardım edeceğinin sözünü verdi. Kendisi de şu an kongre baskınından yargılanan Trump daha önce de baskına karışanların serbest bırakılması gerektiğini savunmuştu. 6 Ocak Kongre baskını nedeniyle binden fazla isyancı tutuklanmış, bu kişilerin en az yarısı suçlu bulunmuştu.

Trump’a göre seçimi kazanamazsa ABD’nin geleceği çok net: “Eğer seçilmezsem bu tüm ABD için kan banyosu anlamına gelecek.” Söz konusu açıklama, Trump’ın ABD dışında üretilen otomobillere “yüzde 100 gümrük vergisi getirme” sözü verdiği ve terli otomobil üretiminin ancak kendisi Beyaz Saray’a geldiğinde korunacağını söylediği sırada geldi. Trump, “Sınırdan geçen her bir arabaya yüzde 100 gümrük vergisi koyacağız. Ben seçilirsem o arabalar satılamayacak. Ama seçilemezsem kan gövdeyi götürecek” dedi.

Trump’ın sözleri sosyal medyada ilgi görünce Biden’ın kampanyasından açıklama geldi. Trump’ı 2020’de sandıkta “kaybeden” ve “siyasi şiddet tehlikesini ikiye katlayan” kişi olarak niteleyen kampanya yetkilileri “Bir 6 Ocak daha olsun istiyor ama Amerikan halkı ona bu kasımda bir kez daha seçim yenilgisi yaşatacak. Çünkü halk onun aşırıcılığını, şiddete olan düşkünlüğünü ve intikam hırsını reddetmeye devam ediyor” dedi.

Washington’da bir akşam yemeği sırasında konuşan Biden ise Trump’ın sözleri hakkında “Özgürlüğümüz saldırı altında… 2020 seçimleriyle ilgili palavralar, seçimleri tepetaklak etme planları, 6 Ocak ayaklanmasını sahiplenmek Amerikan İç Savaşı’ndan bu yana demokrasimize yönelik en büyük tehdidi oluşturuyor. 2020’de kaybettiler ama tehlike sürüyor” yorumunu yaptı.

Zelenski’yi hedef aldı: Tarihin en büyük satıcılarından biri

Trump’ın gündeminde ayrıca Ukrayna’daki savaş vardı. Seçimlerin favorisi olarak görülen eski Başkan, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski için “tarihin en büyük satıcılarından biri” dedi.

Trump, Zelenski’nin ABD’ye her ziyaretinden cebi para dolu olarak ayrıldığını söyleyerek Beyaz Saray’ın Ukrayna’ya para vermeyi bırakması gerektiğini savundu. Ancak Kiev’e borç para verilebileceğini söyleyen Trump “Her geldiğinde Zelenskiy’e 50-60 milyar dolar vermekten vazgeçin. Size söylüyorum, bu adam tarihin en büyük satıcılarından biri. Bunu ben bile yapamadım. Benden çok daha iyi bir satıcı” ifadelerini kullandı.

Göçmenleri insan yerine koymadı

Trump şu an Biden yönetiminin sırtında kambur oluşturan Meksika’dan ABD’ye göçmen akınına değinmeden de geçmedi. Seçimleri kazandığı 2016’daki söylemlerini tekrarlayan Trump ırkçılığı güçlendirecek bir konuşma yaptı.

Diğer ülkelerin hapishanelerindeki “gençleri” boşaltarak sınır ötesine gönderdiğini iddia eden Trump “Bazı durumlarda onlara ‘insan’ diyebilir misiniz emin değilim. Bana göre onlar insan değil” dedi ve konuşmasının devamında göçmenlerden “hayvan” olarak bahsetti.

Ne var ki sınırdan geçmeye çalışanların hepsi genç erkekler değil. Trump döneminden beri görevde olanlar dahil sınır yetkililerine göre sınırdan geçenlerin çoğu şiddet ve yoksulluktan kaçan savunmasız durumdaki kadın ve çocuklardan oluşuyor. Mevcut veriler göçmenlerin suç artışını tetiklemediğini de gözler önüne seriyor.

Statista’da Aralık 2023’te paylaşan veriye göre 1982 ile 2023 yılları arasında ABD’de yapılan toplu katliamların 149’undan 80’inini beyaz Amerikalılar gerçekleştirmiş. 26’sını Afro Amerikanlar, 12’sini de Latin Amerikalılar yapmış.

Mitingin düzenlenme sebebi olan favori Senato adayını açıklama konusu ise Trump’ın konuşmasının çok az bir kısmını oluşturdu. Trump’ın favorisi Cleveland’li eski araba satıcısı Bernie Moreno, ama Moreno bu sonbaharda karşı karşıya geleceği Demokrat Sherrod Brown’a karşı kendini göstermekte zorlanıyor.

Trump konuşmasının bir kısmında Biden’a değinmeyi de unutmadı. Biden’a birkaç kez “aptal başkan” diyen Trump bir noktadan sonra Biden’a “aptal o**spu ç…” da dedi.

Rövanş maçı: ABD seçimlerinde Biden ve Trump'ın yarışacağı kesinRövanş maçı: ABD seçimlerinde Biden ve Trump’ın yarışacağı kesin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.