Vance’in ‘kedi besleyen çocuksuz teyzeler’ gafını savunmak Trump’a düştü: Adam aile seviyor

Cumhuriyetçilerin adayı Trump'ın başkan yardımcısı olarak seçtiği Ohio Senatörü Vance'in "kedi besleyen çocuksuz teyzeler" ile ilgili sözleri tartışma yaratmaya devam ediyor. Trump ise Vance'in sözlerinde yanlış bir şey görmedi.

Dünya 30 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Trump ve Vance sarılırken. Fotoğraf: Shutterstock

Dört ay sonraki ABD başkanlık seçimlerinde eski ABD Başkanı Donald Trump galip gelirse başkan yardımcısı Ohio Senatörü J.D. Vance olacak. Bir zamanlar Trump’ın en sert eleştirmenlerinden olan Vance’in bu tepkilerinin nedeni olarak eski başkanın sert çıkışlarını gösteriyordu. Oysa şimdi o zamanlar eleştirdiği noktada. Hem de üç yıl önce söylediği sözlerle. Trump ise başkan yardımcısını “çocuk doğurmamış kadınlar”la ilgili sözleri için koruma derdinde.

2021’de Fox News’in “Tucker Carlson Tonight” programına konuk olan Vance hem Demokratların en olası başkan adayı Kamala Harris’i hem de diğer Demokratları eleştirmek için “Harris başta olmak üzere Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg ve New York Temsilcisi Alexandria Ocasio-Cortez gibi önde gelen Demokratların ülkenin geleceğinde doğrudan pay sahibi olmamalı çünkü çocukları yok” demişti. Sözlerinin devamında da Demokratlardan “kendi hayatlarından ve yaptıkları seçimlerden mutsuz bir grup çocuksuz, kedi besleyen teyzeler” diye bahsetmişti.

Vance’in üç yıl önce söylediği bu sözler gün yüzüne çıktı. Sosyal medya platformu X’te paylaşılan video kesiti 29,5 milyon görüntülenme aldı. Vance’in yorumları büyük tepki topladı. Hatta zamanında bebeğini düşürmüş oyuncu Jennifer Aniston bile Vance’in sözlerine tepki olarak “Bu sözlerin Amerika Birleşik Devletleri’nin potansiyel başkan yardımcısından geldiğine gerçekten inanamıyorum. Tek söyleyebileceğim… Bay Vance, umarım kızınız bir gün çocuk doğurabilecek kadar şanslı olur. Umarım ikinci bir seçenek olarak tüp bebek tedavisine ihtiyaç duymaz” dedi.

‘Yanlış bir şey görmüyorum’

Siyasi stratejistler anketlerde önde giden Trump kampanyasının bu sözler nedeniyle oy kaybedebileceği konusunda uyarırken Trump başkan yardımcısının sözlerinde bir beis görmediğini açıkladı. Pazartesi günü Fox News kanalında konuşması yayınlanan Trump “Vance çok ilginç bir aile ortamında büyüdü. Dolayısıyla ailenin önemli olduğunu düşünüyor. Bunu söylemesinde yanlış bir şey olduğunu düşünmüyorum. Yani ne bileyim, adam aile fikrini seviyor” dedi. Bununla birlikte ailesi olanla olmayanı birbirinden ayırmadığını belirten Trump “Bilirsiniz, doğru kişiyle ya da hiç kimseyle tanışmamış olabilirsiniz. Ama çoğu zaman ailesi olanlardan çok daha iyi bir insan olabilirsiniz” diye konuştu.

Aslında Harris “ailesiz” biri değil. Avukat eşi Doug Emhoff’un önceki eşinden iki çocuğu var. Teknik olarak Harris onların üvey annesi ve bu zamana kadar onların hayatlarındaki önemli anlarda yanlarında oldu. Bu arada Trump’ın Vance’in aile hayatıyla ilgili değindiği “ilginç aile ortamı” da Ohiolu senatörün çocukluğunun büyük kısmını büyükannesinin yanında geçirmesinden kaynaklanıyor. Vance’in annesi uyuşturucu bağımlısıydı ve babasıyla o daha çok küçükken ayrılmıştı. Çocukluğunu fakirlik içinde geçiren senatörün Yale gibi prestijli bir üniversitenin hukuk fakültesinden mezun olması işçi sınıfının takdirle karşıladığı bir başarı hikayesi çiziyor.

Vance cuma günü “The Megyn Kelly Show” programında “İnsanlar ironiye çok takılı kalıp söylemek istediğim şeyi kaçırıyor. Aslında Demokrat Parti’yi aile düşmanı ve çocuk karşıtı olması nedeniyle eleştiriyordum. Parmak basmaya çalıştığım şey çocuk sahibi olmanın, baba veya anne olmanın bakış açınızı çok derinden değiştirdiğini anlatmaktı. Toplumumuzun çocuk sahibi olmaya şüpheci ve hatta kindar yaklaşmaya başladığı konusunda argüman üretmeye çalışıyordum. Kamala Harris ve üvey çocukları için en iyisini diliyorum. Değindiğim şey onun eksik olduğu falan değil. Partisinin yürüttüğü politikanın çocuk karşıtlığı üstüne kurulu olması” dedi.

Harris kürtaj konusuna ABD Başkanı Joe Biden’dan çok daha açık görüşlü bir şekilde yaklaşıyor. Bir kürtaj kliniğine giden ilk ABD’li başkan yardımcısı olan Harris, senatör olduğu dönemde de kürtaj yapan doktor ve kliniklerin işlerini zorlaştırmaya çalışan eyaletlere karşı mücadele etmişti. Geçmişte kürtaj meselesine çok daha sert yaklaşan Trump kadın seçmenlerin oyunu kaybetmemek için son bir buçuk yıldır kürtaj konusuna derin bir şekilde değinmekten kaçınıyor.

FBI Trump’ın ifadesini alacak

Trump program sırasında bu ayın başlarında uğradığı suikast girişimiyle ilgili de konuştu. Saldırıyı gerçekleştiren 20 yaşındaki Thomas Crooks’u bu saldırıya neyin motive ettiği FBI tarafından araştırılmaya devam ediyor. Crooks saldırıdan saniyeler sonra öldürüldüğü için FBI ancak Crooks’un kullandığı cihazlardan ve yakınlarının ifadelerinden yola çıkarak bir yorum yapmaya çalışıyor.
FBI yetkilileri pazartesi günü polisin 13 Temmuz’daki mitingde Crooks’u saldırıdan bir saat kadar önce fark ettiğini ve hatta diğer güvenlik güçleriyle paylaşmak için fotoğrafını çektiğini açıkladı. Bundan 30 dakika sonra Swat ekibi operatörlerinden biri Crooks’u dürbün kullanırken ve haber sitelerine göz atarken görmüştü. Ateş etmeden 20 dakika öncesinde Crooks sırt çantası taşırken fark edilmiş, saldırıya sekiz dakika kala da ateş ettiği çatıda yürürken polis aracının kamerasına yakalanmıştı.

Trump’ın güvenliğinden sorumlu kurum Gizli Servis olsa da olayların zaman çizelgesini çıkaran da soruşturmayı yöneten de FBI oldu. Crooks ile ilgili öğrenilen yeni bilgilerden biri internette toplu silahlı saldırıları, el yapımı patlayıcıları ve Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya düzenlenen saldırıyı aratmasıydı. FBI yetkililerinden biri Trump’ın diğer mağdurlarla yapılanlarınkine benzer şekilde ifade vereceğini açıkladı. Trump Fox’a verdiği mülakatta Gizli Servis’in itirazlarına rağmen açık hava mitinglerine devam edeceğini söyledi.

Trump ve Vance, Harris'i 'çocuk doğurmamış' olmasından vurmaya çalışıyorTrump ve Vance, Harris’i ‘çocuk doğurmamış’ olmasından vurmaya çalışıyor

“Çocuksuz kadın” Jennifer Aniston JD Vance’e cevap verdi: Dilerim kendi kızı istediği kadar çocuk sahibi olur

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.