‘Trump’a fısıldayan adam’ Rutte NATO’nun yeni genel sekreteri

NATO'nun yeni Genel Sekreteri 'Trump'a fısıldayan adam' diye anılan Hollanda Başbakanı Mark Rutte oldu.

Dünya 26 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Eski Norveç Başbakanı ve 2014’ten bu yana NATO’nun mevcut Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’ün dört yıl uzatmayla 10 yılı bulan görevi artık sona eriyor. Stoltenberg’ün görev süresinin dolacağı 1 Ekim 2024’e daha zaman olsa da yerine geçecek isim netleşti. O isim Hollanda Başbakanı Mark Rutte oldu.

NATO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre Rutte’nin yeni Genel Sekreter olarak atanmasına karar verildi. Rutte sosyal medya hesabından “NATO Genel Sekreteri olarak atanmak büyük bir onur” paylaşımı yaptı. İttifakın kolektif güvenliğin temel taşı olduğunu ve öyle kalacağını vurgulayan Rutte şöyle dedi:

Bu organizasyona liderlik etmek hafife almadığım bir sorumluluk. Bana güvendikleri için tüm müttefiklere minnettarım. Son 10 yıldır NATO’ya olağanüstü liderlik sağlayan ve her zaman büyük hayranlık duyduğum Jens Stoltenberg’in halefi olarak ekim ayında büyük bir gayretle bu görevi üstlenmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

Erdoğan da Stoltenberg de tebrik etti

Mevcut Genel Sekreter Stoltenberg de “NATO müttefiklerinin Mark Rutte’yi halefim olarak seçmesini memnuniyetle karşılıyorum” mesajını paylaştı. Rutte’nin transatlantik ittifakın büyük bir destekçisi ve güçlü bir lider olduğunu vurgulayan Stoltenberg “NATO’yu güçlendirmeye devam ederken kendisine başarılar diliyorum. NATO’yu emin ellere bıraktığımı biliyorum” değerlendirmesi yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da NATO Genel Sekreterliği görevine seçilen Mark Rutte ile telefonda görüştü. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan Rutte’ye yeni görevinde başarı diledi. Dışişleri Bakanlığı da NATO Genel Sekreterliğine atanan Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi kutladı.

Trump ile iyi ilişki kritik

57 yaşındaki Rutte’nin hükümeti Temmuz 2023’te çökmüştü. Yeni hükümet kurulana kadar görevde kalacağını söyleyip sonrasında da aktif siyasetten uzaklaşmak istediğini belirten Rutte NATO Genel Sekreterliği pozisyonuna ilgisini daha önce dile getirmişti. ABD’de Kasım ayında yapılacak seçimler için ismi öne çıkan eski ABD başkanı Donald Trump ile olan ilişkisi de Rutte’nin öne çıkmasında kritik detaylardan biri olabilir.

NATO liderliğinde gözü olan ancak hayali gerçekleşmeyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e göre Rutte, Trump konusunda daha “ılımlı.”

Trump’ın başkanlığı döneminde onu sürekli eleştiren von der Leyen’in aksine Rutte eski başkanla iyi ilişkilerini sürdürüyor. 2019 yazında Trump, Rutte hakkında “Arkadaş olduk” demişti. Trump’la iyi ilişkiler Trump’ın ABD Başkanı olması halinde NATO’nun muhtemel yeni lideri için önemli bir konu olacak. Bu da Rutte’nin öne çıkmasındaki sebeplerden biri gibi görünüyor. Neden diye soracak olursanız Trump, geçenlerde NATO’yu ayağa kaldıran bir açıklama yapmıştı. Başkanlığı döneminde de ülkesinin NATO’yu neredeyse tek başına finanse ettiğini söyleyerek veryansın eden Trump seçimleri kazanması halinde savunma harcamalarını düzeltmeyen ülkelere saldırsın diye Rusya’yı kışkırtacağını söylemişti. Olur da seçimleri Trump kazanırsa, onunla iyi geçinebilen bir NATO Genel Sekreterinin varlığı Avrupa için kritik olacak.

Yorumcular da Rutte’nin farklı kesimlerden siyasetçilerle anlaşabilme becerisine sahip olduğunu belirtiyor. Hatta Rutte’ye “Trump’a fısıldayan adam” diyor, Trump’tan “Bu adamı sevdim” sözünü duyduklarını belirtiyorlar.

Rutte’nin NATO süreci

Rutte Hollanda’da koalisyon hükümetinin bozulması üzerine 7 Temmuz 2023’te istifa etmiş ve yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdürüp ardından aktif siyaseti bırakacağını duyurmuştu. Stoltenberg’in görevinin bir dönem daha uzatılmayacağının kesinleşmesinin ardından Rutte NATO Genel Sekreterliği adaylığını açıklamıştı. Kısa sürede birçok ülkenin desteğini kazanan Rutte, son olarak 18 Haziran’da Macaristan’ın onayını almıştı. 20 Haziran’da diğer aday Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in çekildiğini açıklaması üzerine Rutte tek aday kalmıştı.

Mark Rutte kimdir?

Hollandalı siyasetçi Mark Rutte, 14 Şubat 1967 tarihinde dünyaya geldi. 1988’den 1991’e kadar Liberal Gençlik Örgütü JOVD’nin ve partinin 1993-1997 yılları arası yönetim kurulu üyesi oldu. Daha önce 22 Temmuz 2002’den 17 Haziran 2004’e kadar Sosyal İşler ve İstihdam Müsteşarı, 17 Haziran 2004’ten 27 Haziran 2006’ya kadar Eğitim, Kültür ve Bilim için Müsteşar olarak görev yaptı. 2006 yılında VVD lideri oldu.Uzun bir oluşum sürecinden sonra Başbakan oldu ve bir Kabine kurdu. 14 Ekim 2010’da yemin etmiş ve 92 yıl sonra Hollanda’nın ilk liberal Başbakanı oldu. 2017 Hollanda genel seçimlerinin sonucuna göre hiçbir parti tek başına hükûmet kuracak çoğunluğa erişemedi.

4 Ekim 2010 tarihinden beri Hollanda Başbakanıdır. En uzun süre görev yapan Hollanda başbakanıdır. 8 Ekim 2010’da yeni hükûmeti kurmakla görevlendirildi. 2006 yılından bu yana Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, VVD) lideridir. 2006-2010 yılları arasında mecliste grup başkanlığı yaptı.

1988’den 1991’e kadar Liberal Gençlik Örgütü JOVD’nin ve partinin 1993-1997 yılları arası yönetim kurulu üyesi oldu. Daha önce 22 Temmuz 2002’den 17 Haziran 2004’e kadar Sosyal İşler ve İstihdam Müsteşarı, 17 Haziran 2004’ten 27 Haziran 2006’ya kadar Eğitim, Kültür ve Bilim için Müsteşar olarak görev yaptı. 2006 yılında VVD lideri oldu.

Rutte, Hollanda’da koalisyon hükümetinin bozulması üzerine 7 Temmuz 2023’te istifa etmiş ve yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdürüp ardından aktif siyaseti bırakacağını duyurmuştu.

Trump'a fısıldayan adam: NATO'nun yeni genel sekreteri Mark Rutte olacakTrump’a fısıldayan adam: NATO’nun yeni genel sekreteri Mark Rutte olacak

NATO için koltuk yarışında kritik iki kelime 'Rusya' ve 'Trump'NATO için koltuk yarışında kritik iki kelime ‘Rusya’ ve ‘Trump’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.