ABD’de kritik seçim anketi: İki aday da faydadan çok zarar veriyor

ABD'de seçimler yaklaşırken Associated Press'in (AP) NORC Halkla İlişkiler Merkezi'nin son anketine göre birçok kişi Biden ve Trump'ın yarardan çok zarar verdiğini söylüyor.

Dünya 13 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

5 Kasım’daki kritik başkanlık seçimlerinde son altı aylık dönemece girilirken ABD’de seçim heyecanı da giderek artıyor ve anket sonuçları gelmeye devam ediyor.

ABD merkezli haber ajansı AP’nin anketleriyle öne çıkan halkla ilişkiler merkezi NORC’un son araştırmasına göre Amerikalılar genel olarak her ikisinin de Beyaz Saray’da bulundukları süre zarfında kilit konularda yarardan çok zarar getirdiklerini düşünüyor.

Temel kriterler hayat pahalılığı, göçmenler ve kürtaj yasası

Araştırmaya göre Adaylar Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump’ın birbirlerine saldırmak için bu kadar çok zaman harcamalarının bir nedeni var; seçmenler her iki adamın da kendi sicilleri söz konusu olduğunda övünecek pek bir şeyleri olduğunu düşünmüyor. Ancak iki adayın farklı zayıf noktaları var. Biden için bu iki konuda yaygın bir mutsuzluk söz konusu: ekonomi ve göçmenler. Trump ise kendisinin bir dizi konuda ülkeye zarar verdiğini düşünen bir seçmen kitlesiyle karşı karşıya.

Ankete göre ABD’li yetişkinlerin yarısından fazlası Biden yönetiminin hayat pahalılığı ve göçmenler konularında ülkeye zarar verdiğini düşünürken, neredeyse yarısı Trump’ın yabancı ülkelerle ilişkiler, kürtaj yasası ve iklim değişikliği konularında ülkeye zarar verdiği kanısında.

Teksaslı bir Cumhuriyetçi olan 60 yaşındaki Christina Elliott, Trump’ın başkanlık dönemi için “Benzin fiyatlarını, market fiyatlarını ve ekonomiyi göz önünde bulundurursak bu dört yıl boyunca çok iyi idare etmiştim. Depomu doldurmak ya da maaşımın yarısını markete kaptırmak konusunda endişelenmeme gerek kalmıyordu” diyor.

Elliott, Trump’ın kürtaj konusunu ele alış biçiminden pek hoşnut değil ve eski başkanın söylemleri söz konusu olduğunda “Sadece nasıl nazik olunacağını öğrenmesi ve çenesini kapatması gerekiyor” diye konuştu ve ekledi: “Ama bunun dışında dediğim gibi, Trump yıllarında çok iyiydim.”

Anketler Biden için kürtaj ve Trump için göç gibi belirli konuların neden her iki kampanya için de sürekli odak noktası olduğunun altını çiziyor. Eski başkan, Biden döneminde ABD’ye gelen sığınmacıların sayısını düzenli olarak kınıyor ve durumu “kıyamet ve karanlık” terimlerle tanımlıyor. Biden ise kürtaj konusunda Trump’a karşı saldırıya geçti. Özellikle de bu hafta Arizona Yüksek Mahkemesi ‘nin eyalette kürtajı suç sayan kararından sonra bu saldırıların dozu arttı.

Hangi başkanın kendileri gibi insanlara daha fazla yardım ettiği sorulduğunda, yaklaşık üçte biri Donald Trump ve yaklaşık dörtte biri Joe Biden diyor. Yine de yetişkinlerin yüzde 30’u ne Biden’ın ne de Trump’ın kendilerine fayda sağlamadığını söyledi. Bu, bu yılki genel seçimlerin büyük ölçüde hayal kırıklığına uğrayan ve çok az heyecan duyan bir seçmen kitlesini yansıtan bir veri aslında.

Amerikalılar Biden’ı özellikle birkaç spesifik konuda olumsuz değerlendiriyor. Her 10 Amerikalıdan sadece 2’si Biden başkanlığının hayat pahalılığı konusunda “çok” ya da “biraz” yardımcı olduğunu düşünürken, yüzde 16’sı göç ve sınır güvenliği konusunda bunu söylüyor. Her 10 Amerikalıdan yaklaşık 6’sı Biden yönetiminin bu konularda çok ya da az zarar verdiğini söylüyor. Buna karşın Amerikalıların neredeyse yarısı, yüzde 46’sı Trump’ın göç ve sınır güvenliği konusunda çok ya da az yardımcı olduğunu belirtiyor. Her 10 kişiden dördü ise hayat pahalılığı konusunda yardımcı olduğunu düşünüyor.

Teksaslı Demokrat: Hayat pahalılığı kontrolden çıktı, hiçbir şey yapılmıyor

Teksas’ta yaşayan 36 yaşındaki Trelicia Mornes günlük harcamalar söz konusu olduğunda Biden yönetiminin ekonomiye çok zarar verdiğini düşündüğünü belirtiyor.

Bir Demokrat olan Mornes, artan kira ve gıda maliyetlerine işaret ederek “Hayat pahalılığı kontrolden çıktı ve bu konuda hiçbir şey yapılmıyor” dedi. Biden’ın daha fazlasını yapabileceğine inandığını söyleyen Mornes “O sadece başka şeyler (Ukrayna’ya yardım) yapmayı tercih ediyor” dedi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi Trump’a istihdam açısından zarar verdi çünkü ekonomi onun gözetiminde 2.7 milyon iş gücü kaybetti. Ancak pandeminin getirdiği kısıtlamalar enflasyonu da önemli ölçüde düşürdü. Aynı zamanda düşük faiz oranları ve tarihi seviyelerde açıkla finanse edilen hükümet teşvikleri, birçok hanenin Trump döneminde daha iyi durumda hissetmesine neden oldu.

Pandemiden çıkan Biden, kendi gözetiminde 15,2 milyonluk istihdam artışını teşvik etmeye yardımcı olan ek yardımlarla ekonomiye bir destek verdi. Ancak tedarik zinciri sorunları, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı ve Biden’ın yardım paketi birçok ekonomist tarafından enflasyonun yükselmesine katkıda bulunarak Demokratların oy oranlarına zarar verdiği şeklinde değerlendiriliyor.

Trump’ın hayat pahalılığı ve göçmenlik konusundaki avantajı kısmen Demokratların Biden’ın performansına ilişkin heyecan eksikliğinden kaynaklanıyor. Örneğin Demokratların yaklaşık üçte biri Biden yönetiminin hayat pahalılığı konusunda zarar verdiğini, diğer üçte biri ise Biden’ın ne yardım ettiğini ne de zarar verdiğini düşünüyor. Demokratların sadece üçte biri Biden’ın hayat pahalılığı konusunda yardımcı olduğunu belirtiyor. Her 10 Demokrattan yaklaşık 3’ü mevcut başkanın göç ve sınır güvenliği konusunda yardımcı olduğunu, benzer bir oran yönetiminin zarar verdiğini ve yaklaşık 10’da 4’ü ise hiçbir fark yaratmadığını söylüyor.

Demokratların sadece yarısı Biden yönetiminin iklim değişikliği veya sağlık hizmetlerinin maliyeti konusunda yardımcı olduğunu belirtiyor. Kürtaj yasası konusunda Demokratların yüzde 77’si Trump’ın en azından biraz zararlı olduğunu düşünürken, 10 kişiden sadece 4’ü Biden’ın çok ya da az yardımcı olduğunu söylüyor ve benzer bir oran da Biden’ın bir fark yaratmadığını düşünüyor.

Bu arada her 10 Cumhuriyetçiden yaklaşık 8’i Trump yönetiminin göç ve sınır güvenliği, istihdam yaratma ve hayat pahalılığı konularında yardımcı olduğunu belirtiyor.

Öte yandan 1204 yetişkinin katıldığı ve 4-8 Nisan 2024 tarihleri arasında düzenlenen ankette hata payı artı veya eksi yüzde 3.9 puan olarak tanımlandı.

Anketlerde Trump, bağışlarda Biden öndeAnketlerde Trump, bağışlarda Biden önde

ABD'de seçim anketi: Trump rövanş maçından tarihi zaferle çıkabilirABD’de seçim anketi: Trump rövanş maçından tarihi zaferle çıkabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.