ABD seçimlerine kan sıçradı: Suikastçının kurşunu Trump’ın kulağını sıyırdı

Eski ABD Başkanı Trump Pensilvanya'nın Butler kentindeki mitingde saldırıya uğradı. Eski Başkan suikast girişiminden yüzü ve kulağından yara alarak kurtulurken saldırgan öldürüldü. Mitingde bir kişi öldü, bir kişi de yaralandı.

Dünya 14 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri’nde başkan adayı Donald Trump, bir suikastçı keskin nişancının kurşunlarından milimetrelerle kurtuldu. Trump’ın Pennsylvania’nın Butler kentinde düzenlediği mitingde, civardaki bir binanın çatısından ateş eden adı Thomas Matthew Crooks olarak açıklanan keskin nişancı, kurşunuyla eski Amerikan Başkanının sol kulağının üst kısmını kopardı. Kurşun birkaç santim sola gelseydi Trump ölmüş olabilirdi. Saldırganın birkaç kez ateş ettiği, bu kurşunlar nedeniyle bir kişinin öldüğü, bir kişinin de yaralandığı açıklandı. Gizli Servis ve polis, saldırganı kısa sürede etkisiz hale getirdi ve öldürdü.

5 Kasım’da gideceği seçimler eski Başkan ve Cumhuriyetçilerin öne çıkan ismi Donald Trump’a suikast girişimiyle daha da karmaşık bir hal aldı. ABD Başkanı Joe Biden’a meydan okuduğu Pennsylvania’nın Butler kenti mitinginde birkaç el silah sesinin ardından o sırada kürsüde olan Trump kulağını tutarak bir anda yere yığıldı. Daha sonra korumaları eski başkanın etrafını sardı. Korumalar tarafından ayağı kaldırılan Trump’ın yanağında ve kulağında kan olduğu görüldü. Korumalar Trump’ı götürmeye çalışırken eski başkan kalabalığa bağırıp yumruğunu kaldırdı. Ardından da zırhlı bir araca bindirilerek olay yerinden uzaklaştırıldı.

The New York Times gazetesi Trump’ın saldırıya uğradığı alanı böyle anlattı. Trump, yeşil alandaki kürsüde konuşurken kuş bakışı alanın solunda kalan binanın çatısındaki keskin nişancı saldırgan ona ateş etti.

Donald Trump’ın sözcüsü Steven Cheung eski başkanın ‘iyi’ olduğunu söyledi: “Başkan Trump bu hain saldırı sırasında hızlı müdahale eden polislere ve ilk yardım ekiplerine teşekkür ediyor. Durumu iyi ve şu anda bir hastanede kontrolden geçiriliyor.”


CNN muhabiri Alayna Treene olayı şöyle anlattı: ”Bir sürü patlama sesi duyduk. İlk başta ‘Bunlar havai fişek mi?’ diye düşündüm. Aniden herkes bağırmaya başladı” dedi.

Trump’tan ilk açıklama

Suikast girişimine uğrayana eski Başkan Trump, saldırı sonrasında ilk açıklamasını kendi sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptı. Trump “Sağ kulağımın üst kısmını delen bir kurşunla vuruldum. Bir şeylerin ters gittiğini hemen fark ettim, çünkü vızıltı gibi bir ses, silah sesleri duydum ve kurşunun deriyi parçaladığını hissettim. Çok fazla kanama olunca ne olduğunu anladım. TANRI AMERİKA’YI KORUSUN!” diye yazdı.

Açıklamasının devamında hızlı aksiyon alan gizli servis üyelerine teşekkür ederek şunları söyledi: “En önemlisi, mitingde öldürülen kişinin ailesine ve ağır yaralanan bir başka kişinin ailesine başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Ülkemizde böyle bir eylemin gerçekleşmesi inanılmaz. Şu anda ölü olan saldırgan hakkında hiçbir şey bilinmiyor” dedi.

Saldırgan seçmen olarak Cumhuriyetçilere kayıtlı ama Demokrat gruplara bağış yapmış

FBI, Trump’a düzenlenen suikast girişimindeki tetikçinin Thomas Matthew Crooks olduğunu açıkladı. Pensilvanya’da yaşayan 20 yaşındaki Crooks’un Cumhuriyetçi olarak kayıtlı olduğu öğrenildi. Saldırının gerçekleştiği miting bölgesinin yaklaşık 35 mil güneyindeki Pittsburg banliyösü Bethel Park’ta yaşayan Crooks, daha iki yıl önce liseden mezun olmuştu. Bu yılki başkanlık seçimleri, Crooks’un oy kullanabileceği ilk seçim olacaktı.

Bu arada Federal Seçim Komisyonu’nun kayıtları, Crooks’un Ocak 2021’de Progressive Turnout Project adındaki Demokrat bir gruba 15 dolar verdiğini gösteriyor. CNN International’ın ulaştığı Crooks’un babası Matthew Crooks, “neler olup bittiğini anlama çalıştığını” ancak oğlu hakkında konuşmadan önce “kolluk kuvvetleriyle konuşması gerektiğini” söyledi.

‘Reagan’dan beri görmedik’

Butler County Bölge Savcısı Richard Goldinger eski Başkan Donald Trump’ın mitinginde meydana gelen silahlı saldırının ardından CNN’den Anderson Cooper’a “Reagan’dan beri böyle bir şey görmemiştik” dedi. Goldinger “Bu akıllara durgunluk veren bir olay. Belki de bir başkanın ya da eski bir başkanın başına böyle bir şey gelmeyeceğini düşünerek bu konuda biraz umursamaz davrandık, ama bu çılgınca. Ne yazık ki belki de bu sadece mevcut siyasi durumumuzun sonucudur” diye konuştu.

FBI olay yerine intikal etti

Trump’a yönelik suikast girişimi ardından Federal Soruşturma Bürosu (FBI) olay yerine intikal etti. FBI tarafından yapılan açıklamada soruşturma kapsamında ABD Gizli Servisi ile ortak çalışmaya devam edileceği belirtildi.

Biden: Herkes bu saldırıyı kınamalı

Trump’a yönelik suikast girişimi kısa sürede dünyanın en çok konuşulan konusu haline geldi. Haliyle eski başkana yönelik saldırıya da birçok isimden tepki ve Trump’a “geçmiş olsun” dilekleri yağdı. Beyaz Saray da Başkan Biden’ın saldırıya dair bilgilendirildiğini açıkladı.

Bilgilendirilmesinden kısa bir süre sonra Beyaz Saray Başkan Biden’ın açıklamasını yayımladı. Açıklamada Trump’ın iyi olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiran Biden “Donald Trump’ın Pensilvanya’daki mitingindeki silahlı saldırıyla ilgili bilgilendirildim. Onun güvende olduğunu ve iyi durumda olduğunu duyduğuma minnettarım. Daha fazla bilgi beklerken kendisi, ailesi ve mitingde bulunan herkes için dua ediyorum. Jill ve ben onu güvenli bir yere götürdüğü için Gizli Servis’e teşekkürlerimizi sunuyoruz. Amerika’da bu tür şiddete yer yok. Bunu kınamak için birlik olmalıyız” dedi.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Biden ezeli rakibinin uğradığı saldırı sonrasında kameralar karşısındaydı. Biden, Trump’ın mitinginde yaşanan silahlı saldırıyı “herkesin kınaması gerektiğini” söyledi. ABD Başkanı “Sonuç olarak Trump mitingi… Herhangi bir sorun yaşanmadan barışçıl bir şekilde gerçekleştirilebilmeliydi. Herkes bunu kınamalı. Herkes” ifadelerini kullandı.

Trump’a destek yağdı

Eski Başkan George W. Bush, Trump’ın güvende olmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi: “Laura ve ben, korkakça saldırının ardından Başkan Trump’ın güvende olmasından dolayı mutluyuz” dedi. Bush açıklamasında güvenlik güçlerini de hızlı şekilde olaya müdahale ettikleri için tebrik etti.

Eski ABD Başkanı Barack Obama “Demokrasimizde siyasi şiddete kesinlikle yer yoktur. Henüz ne olduğunu tam olarak bilmesek de, eski Başkan Trump’ın ciddi şekilde yaralanmamış olması hepimizi rahatlatmalı ve bu anı siyasetimizde nezaket ve saygıya yeniden dönmek için kullanmalıyız. Michelle ve ben kendisine acil şifalar diliyoruz” dedi.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton: “Şiddetin Amerika’da, özellikle de siyasi süreçlerimizde yeri yoktur. Hillary ve ben eski Başkan Trump’ın güvende olmasından dolayı müteşekkiriz, bugün Pennsylvania’daki mitingde yaşanan saldırıdan etkilenen herkes için üzgünüz ve ABD Gizli Servisi’nin hızlı müdahalesinden dolayı minnettarız.”

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris: “Doug ve ben ciddi bir şekilde yaralanmadığı için rahatladık. Kendisi, ailesi ve bu anlamsız silahlı saldırıdan etkilenen ve yaralanan herkes için dua ediyoruz. Bunun gibi bir şiddetin ulusumuzda yeri yoktur. Hepimiz bu iğrenç eylemi kınamalı ve daha fazla şiddete yol açmamasını sağlamak için üzerimize düşeni yapmalıyız.”

Demokrat Parti lideri Hakeem Jeffries de olayı kınayarak “Dualarım eski başkan Trump’la. ABD bir demokrasidir. Siyasi şiddetin hiçbir türü asla kabul edilemez” dedi.

Bağımsız başkan adayı Robert F. Kennedy Jr. da olaydan sonra birlik çağrısı yaptı: “Şimdi ülkemizi seven her Amerikalının şiddeti reddetme ve Başkan Trump ve ailesi için dua etmek için birleşme zamanı.”

Elon Musk “Başkan Trump’ı tamamen destekliyorum ve hızla iyileşmesini umuyorum” diyerek suikast girişimi anını paylaştı. Musk sonrasında da Trump’ın saldırıdan sonra yumruğunu kaldırdığı fotoğrafını X hesabı üzerinden yayımladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: ABD’nin 45’inci Başkanı ve Başkan Adayı Sayın Donald Trump’a yönelik gerçekleştirilen suikast girişimini şiddetle kınıyorum. Sayın Trump’a, ailesine ve sevenlerine en içten geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. ABD seçimlerine ve küresel istikrara gölge düşmemesi için saldırıyla ilgili tahkikatın en etkili biçimde yapılacağına, faillerin ve azmettiricilerinin en kısa sürede adaletin huzuruna çıkarılacağına inanıyorum. Türkiye olarak dost ve müttefik ABD halkının yanında olacağız.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da Trump’a karşı düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, “Trump’ı ortadan kaldırma girişiminin mevcut yetkililer tarafından organize edildiğine inanmıyoruz. Ancak Trump çevresinde yaratılan atmosfer, Amerika’nın bugün karşı karşıya olduğu şeyi kışkırttı. Trump’ı siyasi arenadan uzaklaştırmaya yönelik birçok girişimden sonra (mahkemeler, savcılar, itibarsızlaştırma girişimleri gibi) hayatının tehlikede olduğu dışarıdaki gözler için gayet açıktı” dedi. Rus haber ajansı Tass ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Trump’ı arama gibi bir planının olmadığını yazdı.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, mitingdeki “şok edici görüntülerden dehşete düştüğünü” ve Trump’a “iyi olması dileklerini” ilettiğini söyledi. İngiliz lider, “Hiçbir siyasi şiddetin toplumda yeri yoktur. Aklım bu saldırının tüm kurbanlarında,” diye yazdı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu: “Sara ve ben Başkan Trump’a yönelik saldırı karşısında şok olduk. Onun güvenliği için dua ediyoruz.”

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, “uluslararası solu korkakça bir suikast girişimi” gerçekleştirmekle suçladı. Popülist başkan, “Sandıkta kaybetme korkusuyla, geri kalmış ve otoriter gündemlerini dayatmak için teröre başvuruyorlar” dedi.

Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro de Zelaya: “Şiddet daha fazla şiddete yol açıyor. Amerika Birleşik Devletleri seçim sürecinde yaşananlardan dolayı üzgünüm.”

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán: “Bu karanlık saatlerde düşüncelerim ve dualarım Başkan Trump’la birlikte.”

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva: “Eski Başkan Donald Trump’a yönelik saldırı siyasette demokrasi ve diyaloğun tüm savunucuları tarafından şiddetle kınanmalıdır. Bugün gördüklerimiz kabul edilemez.”

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni: “Amerika Birleşik Devletleri’nin 45’inci Başkanı’nın miting sırasında vurulduğu Pensilvanya’dan gelen gelişmeleri kaygıyla takip ediyorum. Bir an önce iyileşmesini diliyorum. Seçim kampanyasının önümüzdeki birkaç ayında diyalog ve sorumluluğun nefret ve şiddete galip gelmesi umuduyla.”

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, silahlı saldırı karşısında “dehşete düştüğünü” söyledi: “Siyasi şiddet asla kabul edilemezdir. Düşüncelerim eski Başkan Trump, etkinlikte bulunanlar ve tüm Amerikalılarla birlikte.”

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, “arkadaşım” dediği Trump’a yapılan saldırıdan “derin endişe” duyduğunu söyledi: “Saldırıyı şiddetle kınıyorum. Şiddetin siyaset ve demokraside yeri yoktur. Kendisine acil şifalar diliyorum. Düşüncelerimiz ve dualarımız ölenlerin aileleri, yaralılar ve Amerikan halkıyla birlikte.”

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: “Trump’a yönelik saldırı haberi beni şok etti. Şiddetle kınıyorum. Siyasi temsilcilere yönelik kabul edilemez şiddet eylemlerine bir kez daha tanık oluyoruz.”

Japonya Başbakanı Kişida Fumio: “Demokrasiye meydan okuyan her türlü şiddete karşı dik durmalıyız. Eski Başkan Trump’ın bir an önce iyileşmesi için dua ediyorum.”

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric Font: “Şiddet demokrasiler için bir tehdittir. Hepimizin bunu reddetmesi gerekiyor. Şili’den, bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşananları kayıtsız şartsız kınadığımızı ifade ediyorum. Eski Başkan Donald Trump’ın bir an önce iyileşmesini, gerçeklerin açığa çıkmasını ve adaletin yerini bulmasını umuyoruz.”

Trump dönemi 'istihbarat savaşları' habercisi mi olacak?Trump dönemi ‘istihbarat savaşları’ habercisi mi olacak?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.