Beni yaktın davası! Trump eski avukatından 500 milyon dolar istiyor

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, 2016 başkanlık seçimlerinde avukatlığını yapan Michael Cohen'e avukat-müvekkil arasındaki gizlilik anlaşmasını ihlal ettiği iddiasıyla 500 milyon dolarlık dava açtı.

Dünya 14 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Trump, Cohen'in servet elde etmek için kötü niyetle hareket ettiğini iddia ediyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın şu anki avukatları tarafından Michael Cohen’e açılan 32 sayfalık dava dosyasında Trump, eski avukatını kendisine verdiği ‘sırları zarar verici bir şekilde ifşa etmek’ ile suçluyor. Davada Cohen’in gizlilik anlaşmasını ihlal ettiği ve Trump hakkında ‘kötü niyetle ve tamamen kendi çıkarları doğrultusunda yalanlar yaydığı’ iddia edildi.

Florida Bölge Mahkemesi’nde açılan davada Trump, Cohen’in yayımladığı kitaplar, podcast serileri ve katıldığı pek çok ana akım medya programında söyledikleri ile avukat-müvekkil gizliliğini ihlal ettiğini öne sürdü. Cohen’e daha önce yazılı olarak gönderilen ihtarda eylemlerine son vermesi talep edildiği ancak avukatın eylemlerini daha da sıklaştırdığı söylenildi.

Bunların yanı sıra Cohen’in bir işletme giderini yanlış beyan ettiği ve Trump’ın kendisine 74 bin dolardan daha çok ödeme yapmak zorunda kaldığı belirtildi. Trump tüm bu suçlamalarla Cohen’den toplamda 500 milyon dolar tazminat talep edecek.

‘Sus payı’ davası

Trump, 2016 başkanlık seçimleri esnasında erotik film yıldızı Stormy Daniels’a kendisiyle yaşadığı ilişkiyi ifşa etmemesi için o dönemki avukatı Cohen aracılığıyla 130 bin dolar vermişti.  Cohen daha sonraki bir itirafında Trump’ın kendisine bu olaydan sonra ikramiyelerle birlikte 420 bin dolar verdiğini söylemişti. 2018 yılında Manhattan Bölge Mahkemesi’nde kampanya harcamalarıyla ilgili dolandırıcılık suçlamalarını kabul eden ve 3 yıl hapis cezasına çarptırılan Cohen’in cezası, daha sonrasında patlak veren Covid-19 salgını sebebiyle ev hapsine çevrilmişti.

Şimdi de bu paranın ‘kampanya harcaması’ olarak kayda geçirilmesi sebebiyle savcılar, Trump’a ‘vergi kaçakçılığı’ ve ‘resmi kayıtlarda sahtecilik’ suçundan iddianame hazırladı. Trump’ın Cohen’e açtığı bu dava tam olarak 4 Nisan’da hakim karşısına çıkıp hakkındaki 34 suçlamayı reddetmesinin ardından geldi. Eski başkana açılan ‘sus payı’ davasında Cohen’e kilit tanıklardan biri olarak bakılıyor.

Cohen, 2019’da ABD Kongresi’ne verdiği ifadede Rusya’nın ülkedeki başkanlık seçimlerine müdahalesinden ve seçim sürecindeki pek çok ‘şaibeli’ gelişmeden Trump’ın haberdar olduğunu öne sürmüştü. Trump’ın 2016 seçimlerinde danışmanlığını yapan Roger Stone’un Wikileaksin kurucusu Julian Assange ile telefonda görüştüğünü öne süren Cohen, Stone’un Assange’dan Hillary Clinton’ın seçim kampanyasına zarar verecek birtakım bilgilerin sızdırılacağı bilgisini aldığını söylemişti.

Trump yine formunda: Macron'u yerdi, Şi'yi övdü, tutuklanırken mahkeme yetkilerinin ağladığını iddia ettiTrump yine formunda: Macron’u yerdi, Şi’yi övdü, tutuklanırken mahkeme yetkilerinin ağladığını iddia etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.