Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yumuşama sürüyor: Ege ve Akdeniz’in dostluk denizi olması dileğimiz

Yunanistan Savunma Bakanı Panayiotopulos, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın davetlisi olarak Hatay'daydı. İki bakan karşılıklı olarak ilişkilerin daha iyiye gitmesi konusunda açıklamalarda bulundu.

Dünya 5 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İki ülke savunma bakanları Hatay'daydı.

Türkiye ve Yunanistan arasında yükselen gerilim 6 Şubat’taki Kahramanmaraş depreminden sonra azalarak, dostluk adımlarının atıldığı bir evreye geçti. Karşılıklı açıklamaların yükselen dozunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık’ta, “Atina rahat durmazsa vururuz” demecine kadar ilerlediği ilişkilerde dün iki ülkenin savunma bakanları Hatay’daydı.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panayiotopulos, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın davetlisi olarak Hatay’a geldi ve ikili deprem bölgesinde havadan incelemede bulundu. Basın toplantısında konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, iki ülke arasındaki sorunlar hakkında “Bu sorunları Türkiye ve Yunanistan olarak barışçıl yol yöntemlerle çözebileceğine tüm kalbimle inanıyorum. Bizim komşu ülkeler olarak bizim sorunlarımız da dostluğuz da yok boyutlu. Bizim arzumuz tememnimiz yeni bir felaketi beklemeden diyalog kapılarının açık olması” şeklinde konuştu.

Yunan Bakan Panayiotopulos da ziyaret öncesi, “Türk-Yunan ilişkilerindeki gerginliğin yumuşadığı, retorik düzeyde de, sahada da apaçık görünüyor. Biz, bu yeni ortamın kalıcı olmasını arzuluyoruz. Bu ortamı, fırsat olarak görmeliyiz” demişti. Basın toplantısında Panayiotopulos, “Sevgilim dostum Hulusi ve ekibiyle yaptığım görüşmede iklim değişikliği ile ortaya çıkan doğan afetler anlamında, yeni meydan okumalara karşı nasıl mücadele edeceğimizi konuşmak zorundayız.
Yunanistan depremin ilk dakikalarından itibaren üzerine düşeni yapmıştır. Destek göstermek için elimizden gelen her şeyi yaptık” dedi.

Bakan Akar ayrıca, “Ege ve Akdeniz’in gerçekten dostluk denizi olması bizim samimi dileğimiz. Böylece Türkiye ve Yunanistan’da yaşananların refah içinde yaşaması bizim temennimiz budur. Bu önemli anlamlı ziyaretten dolayı Panagiotopoulos’a teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.

Bağımsızlık Günü için Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a 'sürpriz kutlama'Bağımsızlık Günü için Çavuşoğlu’ndan Yunanistan’a ‘sürpriz kutlama’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.