Üçüncü Dünya Savaşı uyarısı: Belarus’a saldırı olursa tarih tekerrür eder

Lukaşenko Ulusal Birlik Günü'nde yaptığı konuşmada Belarus’a yapılacak bir saldırının III. Dünya Savaşı'na yol açabileceğini söyledi. ABD'nin Kiev'e Belarus altyapısına saldırı emri verdiğini öne süren Lukaşenko tarihin tekerrür ettiğini savundu.

Dünya 18 Eylül 2024
Fotoğraf: Shutterstock

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ülkesinin Ulusal Birlik Günü etkinliğinde tarihin yeniden tekerrür ettiğini belirterek kritik bir uyarı yaptı: Belarus’a yönelik bir saldırının Üçüncü Dünya Savaşı’nın fitilini ateşleyebileceğini söyledi.

Ulusal Birlik Günü vesilesiyle halka hitap eden Lukaşenko Belarus’un barışı savunan bir ülke olduğunu, bu duruşlarından ödün vermeyeceklerini ve dünya genelindeki güvenlik krizine çözüm bulacaklarına olan inancını dile getirdi. Belarus’un bağımsız dış politikasını sürdüreceğini vurgulayan lider “Çok kutupluluğa ve çeşitliliğe karşı olanları biliyoruz. Ancak bu süreci durdurmak artık mümkün değil” diye konuştu.

Barış yanlısı tutumlarını sürdürmelerine rağmen bu duruşun bir zayıflık olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizen Lukaşenko olası dış saldırılara karşı güçlü bir yanıt verebileceklerini söyledi.

‘ABD Kiev’e saldırı emri verdi’

Lukaşenko’nun iddiaları burada bitmedi. ABD ve Batılı istihbarat teşkilatlarının Belarus’u yeni bir gerilim alanı olarak gördüğünü ileri süren Lukaşenko ABD’nin Kiev’e Belarus’un güney sınırındaki altyapıya saldırı düzenlemesi talimatı verdiğini öne sürdü. Saldırının sebebi olarak ise Belarus’un sınır bölgelerinde Rus İHA’larının uçuş yapmasını gösterdi.

Ukrayna ile Belarus arasında insansız hava araçlarının kullanımı konusunda bir anlaşma yapıldığını söyleyen Belarus lideri her iki tarafın da bu araçları yanlış kullandığını ve bazı İHA’ların Belarus topraklarına düştüğünü belirtti.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko. / Fotoğraf: AA

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko. / Fotoğraf: AA

Barış mı çatışma mı?

Lukaşenko ABD’nin Belarus ile müzakere masasına otururken çeşitli koşullar sunduğunu söyledi. Belarus’un bu koşulları kabul etmeye hazır olduğunu belirten Lukaşenko “Amerikalılara sormak istiyorum: Gerçekten barış mı istiyorsunuz yoksa çatışmanın daha da tırmanmasını mı amaçlıyorsunuz” dedi. Bu sözlerle Washington’un politikasına bir meydan okumaydı.

Tarih tekerrür edecek mi?

Son olarak Belarus lideri ülkesinin coğrafi konumu nedeniyle her zaman büyük çatışmaların merkezinde olduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle noktaladı:

“Tarih tekerrür ediyor. Ama rakiplerimizi ve düşmanlarımızı uyarıyorum: Bu hatayı yapmayın. Belarus’a yapılacak bir saldırı sadece Belarus’u değil tüm dünyayı içine alacak büyük bir felakete dönüşebilir. Belarus’a yapılacak bir saldırı Üçüncü Dünya Savaşı’nı başlatır. Bunu asla unutmayın.”

Putin'in Üçüncü Dünya Savaşı imasına Polonya'dan yanıt: Ciddiye almıyoruzPutin’in Üçüncü Dünya Savaşı imasına Polonya’dan yanıt: Ciddiye almıyoruz

Lavrov tehdit etti: Üçüncü dünya savaşı nükleer ve yıkıcı olurLavrov tehdit etti: Üçüncü dünya savaşı nükleer ve yıkıcı olur

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.