Ukrayna ABD’yi AB ülkeleriyle ikna etmeye çalışıyor: Bırakın, daha geniş bir alanı vuralım

Kursk işgalini sürdüren Ukrayna'nın talebi daha geniş saldırı menziline ulaşmak. Batı silahlarını kullanmayı önleyen yasakların kalkması için bir heyet Brüksel'e, bir heyet ABD'ye gidecek.

Dünya 30 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Ukrayna Savaşı’nda tansiyon Kiev’in Kursk’a girmesiyle iyice yükselmiş, Ukrayna Rusya’nın karşısında öncesine kıyasla daha avantajlı bir pozisyona gelmişti. Ukrayna şimdi de Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) silah kısıtlamalarını kaldırmasını istiyor. ABD’nin kararını etkileyebilecek en önemli kurum ise Avrupa Birliği (AB) ve dolayısıyla NATO. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Politico’ya “AB, ABD’nin bu kararı alması konusunda önemli bir rol oynayabilir, oynamalı da” dedi.

Ukrayna bir yandan Kursk’da avantajı elinde tutmaya devam ederken bir yandan da Avrupalı müttefiklerini ABD’den silahları daha geniş bir alanda kullanabilme iznini almak için zorluyor. Ukrayna’nın niyeti Kursk’un daha iç kısımlarını, daha merkezi Rus topraklarını vurabilmek fakat ABD başta olmak üzer Kiev’in müttefikleri bölgedeki gerginliğin artmasını istemiyor. Tansiyonun yükselmesi endişesi bir yana, Rusya’yı daha fazla vurmanın taktiksel anlamda çok az avantajı var çünkü ABD vurulabilecek çok az hedef olduğuna inanıyor. Bu durumda ABD, bu kadar az “kârlı” bir iş için Putin’i karşısına almak istemiyor. Brüksel’de toplanan dışişleri bakanları Ukrayna savaşını merkezine alırken Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov ve Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin başdanışmanı Andriy Yermak Batı’nın silahlarına uygulanan kısıtlamaları görüşmek üzere Washington’da olacak.

Ukrayna Rusya’yı zaten Batı desteğiyle vuruyor

Ukrayna’nın Kursk’a uzanan ilerlemesini finanse eden müttefikleri çekincelerine rağmen Rusya’nın karşısında durmayı sürdürüyor. Batı’nın sağladığı bazı teknolojiler sayesinde Kiev kendi dronlarını üreterek Rusya’ya yüzlerce uzun menzilli saldırı düzenledi. Ukrayna son birkaç aydır Rusya’ya haftada bir kaç kez olmak üzere dron saldırıları düzenliyor. Hedefler arasında hava üsleri, petrol depoları ve askeri üsler var. Ukraynalı şirketler Avrupa’dakinden çok daha ucuza tek yönlü savaş dronları üretiyor.

BBC’ye konuşan bir şirket bu şekilde Ukrayna’nın savaş masraflarını biraz olsun hafiflettiğini söylüyor. Bu dronların üretimlerinin arkasında Avrupa’dan ithal edilen yazılımlar var. Francisco Serra-Martins bu durumun Rusya için büyük ikilem yarattığını söylüyor. Uzun vadede Ukrayna’ya savaşı kazandıran faktör bu dronlar olabilir. Yaklaşık sekiz ay önce kurulan havacılık şirketi Terminal Autonomy bugün ayda yüzlerce dron üretme kapasitesine sahip. Şirket ABD’nin yatırımlarıyla kuruldu.

Elbette Ukrayna’nın avantajını yalnızca dronlar sağlamıyor. ABD’li veri analizi devi Palantir de Ukrayna’nın büyük destekçilerinden. Palantir Ukrayna’ya saldırıların hızını ve menzilini artıran yazılımlar içeriyor. Palantir daha net hedefler alınmasını sağlayan ve haritalama konusunda Ukrayna’yı geliştiren bazı yazılımların da yaratıcısı. Palantir’den Louis Mosley bu yazılımlar sayesinde Rusya’nın hava savunma sistemlerinin aşıldığını söylüyor.

Ukrayna AB’den istediği desteği bulamıyor

Ukrayna’nın müttefiklerinden Fransa silah kullanım kısıtlamalarının kaldırılması girişimlerine daha önce yeşil ışık yakmıştı. Dışişleri Bakanı Kuleba Fransa’nın iyi niyetinin farkında olduklarını fakat bunun bir işe yaramadığını söyledi. Kuleba “Vurabildiğimiz an, yani yeterli menzile sahip olduğumuz an her şey daha iyi olacak. Şimdi sadece pazarlık edebiliyoruz” diyerek AB’ye destek çağrılarını yineledi.

AB dışişleri toplantısına katılacak olan Kuleba’nın bir gündemi de Ukrayna’nın hava sahası güvenliği. Ukrayna hava sahasının bir kısmını NATO desteğiyle Polonya koruyor. Kuleba bu desteğin yetersiz olduğunu belirterek diğer NATO ülkelerini de Rusya saldırılarına karşı desteğe çağırdı.

Kuleba’nın değindiği bir diğer nokta ise Ukrayna’da üretilen silahlar. Dışişleri Bakanı ülkede üretilen silahların satın alımının artırılması gerektiğini söylüyor. Kuleba “İki yıllık savaş silah üretim kapasitemizi arttırdı. Ukrayna’yı silahlandırmanın en ucuz ve etkili yolu silahlarımızı kendi üreticilerimizden satın almak” dedi. Kuleba bu politikanın Batı tarafından silah desteğini kesmek için bir bahane olarak kullanılmamasını talep etti.

Rusya'da ilerleyen Ukrayna: Amacımız adil bir müzakereRusya’da ilerleyen Ukrayna: Amacımız adil bir müzakere

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.