Euro Bölgesi resesyona girdi

2022’nin son ve bu yılın ilk çeyreğinde küçülen Euro Bölgesi teknik resesyona girdi. Euro Bölgesi ekonomileri her iki çeyrekte de yüzde 0.1 oranında küçüldü.

Ekonomi 9 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Eurostat'a göre Euro Bölgesi ekonomisi pandemi sonrası ilk 6 ayda daralmış oldu.

Avrupa Birliği istatistik kurumu Eurostat’in perşembe günü yenilediği verilere göre 20 ülkeden oluşan Euro Bölgesi yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,1 küçüldü. 2022 son çeyreğinde de aynı oranda küçülen blok böylelikle teknik resesyona girmiş oldu.

Euro bölgesi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin enerji fiyatlarını yükseltmesinin ardından kış aylarında olabilecek en hafif resesyonu yaşadı. 20 ülkeden oluşan ekonomi için perşembe günü revize edilen veriler Euro bölgesi ekonomilerinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,1 küçüldüğüne işaret ederken, bu 2022 yılının son çeyreğinde yaşanan daralmayla aynı orana karşılık geliyor. Böylelikle Euro Bölgesi ekonomisi pandemi sonrası ilk 6 ayda daralmış oldu. Bloomberg anketine katılan analistler, üretimin yılın başında durgunlaştığını tahmin ediyorlardı.

Almanya’da özel tüketim düştü ekonomi durgunluğa girdi   Almanya’da özel tüketim düştü ekonomi durgunluğa girdi   

Politikacılar ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin, enflasyon euronun kullanılmaya başlanmasından bu yana en yüksek düzeyine fırlamış olsa bile bir bölge ekonomisindeki bir küçülmenin önlenebileceğini defalarca söylemelerinin ardından gelen sonuçların sürpriz olduğu ifade ediliyor.

Büyümenin muhtemelen bu çeyrekte geri dönmesiyle, hükümetler mali desteği geri çekmeye devam edecek. Bununla biirlikte AMB’nin tarihi faiz artış döngüsünün sonuna yaklaştığı ve enflasyonu yenmeyi sürdürülebilir ekonomik genişleme için bir ön koşul olarak gördüğü için rotasını değiştirmemesi bekleniyor.

Eurostat’a göre, Euro Bölgesi’nin ilk çeyrek zayıflığı, hükümet ve hanehalkı harcamalarındaki düşüşe bağlıydı. Stoklar negatif katkı yaparken, ticaret üretimi destekledi.

Veriler Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’dan gelen rakamların ardından Yunanistan ve İrlanda’da resesyona girdiğini ve Estonya’nın 2021 sonundan beri büyümediğini ortaya koydu. Öte yandan Litvanya, Malta ve Hollanda da ilk çeyrekte küçüldü.

Euro Bölgesi’nin görünümünün o zamandan beri düzeldiği belirtiliyor. Avrupa Komisyonu bölge için görünümünü geçtiğimiz ay yükseltirken GSYİH’nın bu yıl yüzde 1,1 ve 2024’te yüzde 1,6 artacağını tahmin etti.

 

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.