Ukrayna güçleri Harkiv’den de çekiliyor, Zelenski’nin Avrupa seyahatleri iptal

Rusya Harkiv'e saldırılarını yoğunlaştırırken Ukrayna bazı askeri birliklerini bu bölgeden çekmeye başladı. Bölgedeki gelişmeler Kiev'de panik havası yaratırken Ukrayna lideri Zelenski Avrupa ziyaretlerini iptal etti.

Dünya 15 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Ukrayna-Rusya Savaşı üçüncü yılında da devam ederken Moskova’nın son günlerde Harkiv’e saldırıları artıyor. Batı’dan yardım bekleyen, yardımlar geciktikçe “Asker kaybedeceğimize toprak kaybedelim” parolasıyla hareket eden Ukrayna doğudaki köylerin ardından şimdi de Harkiv’deki birliklerini çekiyor.

Kuvvetlerinin Moskova’nın taarruza geçtiği kuzeydoğu Harkiv bölgesindeki iki alanda gerideki mevzilere çekildiğini söyleyen Ukrayna ordusu kuzeyde Sumy bölgesi yakınlarında Rus kuvvetlerinin yığınak yaptığı uyarısında bulundu.

Sumy bölgesindeki yeni bir kanada yapılacak sınır ötesi bir saldırı Rusya’nın cuma günü Harkiv bölgesine girerek yeni bir cephe açmasının ardından Kiev’in tükenen savunma kapasitesini zora sokabilir ve Ukrayna’yı takviye birlikler göndermeye zorlayabilir.

Rusya Harkiv bölgesinin kuzeyinde ilerleme kaydetti ve dün 10. sınır köyü olan Buhruvatka’yı ele geçirdiğini açıkladı. Sınıra beş kilometre mesafede bulunan ve Rusya’nın ana saldırılarından birinin hedefi olan Vovchansk’taki polis şefi kasabanın kuzeyinde karşılıklı ateş açıldığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı geç saatlerde “Lukyantsi ve Vovchansk bölgesindeki bazı alanlarda düşman ateşi ve saldırı eylemleri sonucunda askerlerimizin hayatlarını korumak ve kayıpları önlemek için birlikler daha avantajlı pozisyonlara geçti” dedi.

Bölge valisi Oleh Syniehubov bombardımanda iki kişinin öldüğünü söyledi. Vovchansk ve yakın sınır bölgelerinden 7 bin 500’den fazla kişi tahliye edildi.

Vovchansk’tan tahliye edilen Natalia Yurçenko Reuters’a verdiği demeçte “Beş gün boyunca evden hiç çıkmadık, kimseyi görmedik, dışarı çıkmaya o kadar korkuyorduk ki kapıyı bile açmadık” dedi.

Kiev’in dikkatini dağıtma girişimi mi?

Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Harkiv’in bulunduğu bölgedeki yıkım ve Ukrayna’nın moraline vurulan darbenin yanı sıra bu saldırı Kiev’in Rusya’nın aylardır saldırılarını yoğunlaştırdığı doğudaki savunma operasyonları için de dikkat dağıtıcı.

Ukrayna’nın askeri istihbarat şefi Kyrilo Budanov Moskova’nın sınır bölgelerindeki tüm birliklerini Harkiv operasyonu için görevlendirdiğini, ancak önümüzdeki günlerde kullanılmasını beklediği başka yedek güçleri de olduğunu söyledi.

Budanov televizyonda yayınlanan açıklamasında “Dün akşam itibarıyla durumun istikrara kavuşması yönünde hızlı bir eğilim ortaya çıktı. Yani düşman prensip olarak ulaşabildiği hatlarda engellenmiş durumda” dedi.

Üst düzey Ukraynalı yetkililer Rusya’nın Harkiv şehrini ele geçirecek asker sayısına sahip olduğuna inanmadıklarını söylüyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’nın verilerine göre Rusya bölgedeki saldırılarının temposunu korurken pazartesi günü 13 ve bir önceki gün 22 olan Rus saldırılarının sayısı dün 14’e yükseldi.

Budanov durumu akışkan ve hızla değişen bir durum olarak tanımladı ve Rus operasyonunun ‘aktif aşamasının’ halen devam ettiğini söyledi.

Rusya ordusu Harkiv bölgesinde yeni operasyonlar başlatmış, 11 yerleşim yerinin kontrolünü ele geçirmişti. / Görsel: AA

Rusya ordusu Harkiv bölgesinde yeni operasyonlar başlatmış, 11 yerleşim yerinin kontrolünü ele geçirmişti. / Görsel: AA

Ukrayna’nın insan gücü test ediliyor

Budanov Ukrayna’nın Sumy bölgesi yakınlarındaki sınır bölgelerinde Rus doğal gazının Avrupalı müşterilere giderken borularla Ukrayna’ya geçtiği Rus kasabası Sudzha civarında küçük Rus grupları olduğunu söyledi: “Ruslar aslında en başından beri Sumy bölgesinde bir operasyon planladı, ancak durum aktif eylemler yapmalarına ve operasyonu başlatmalarına izin vermedi.”

Rus saldırısı askeri analistlerin azaldığını ve yenilenmesi gerektiğini söylediği Ukraynalı insan gücü için test niteliği taşıyor. Bu eksiklik ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Kiev’e yaptığı sürpriz ziyaret sırasında bir kısmının nihayet ulaştığını ve “gerçek bir fark yaratacak” dediği geri kalan kısmın da yolda olduğunu söylediği ABD askeri yardımında aylardır yaşanan gecikmelerle daha da artıyor.

Açık kaynak istihbarat analisti Emil Kastehelmi, Reuters’a Rusya’nın ilerleyişindeki en önemli savaşın Harkiv şehrine yaklaşık 45 kilometre uzaklıktaki Vovchansk’ta olduğunu söyledi: “Rusya daha güneye inmek istiyorsa Vovchansk’ı ele geçirmesi gerekiyor. Bu kasabada Ukrayna’nın mücadelesi sürüyor ve görünen o ki sınıra 6-8 kilometre mesafede başka yerlerde de daha güçlü Ukrayna savunmaları ortaya çıkmaya başlıyor.”

Vovchansk’ın askeri yönetimin başındaki isim Tamaz Gambarashvili televizyonda kasabanın “neredeyse yok edildiğini” açıkladı: “Bölge tamamen Kiev’in kontrolü altında, ancak şehrin dış mahallelerine girmeye çalışan küçük gruplar var, bu yüzden çatışma yaşanıyor” dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Liz Throssell de ofisinin geçen cuma gününden bu yana en az sekiz kişinin öldüğü ve 35 kişinin yaralandığı Harkiv bölgesindeki sivillerin durumundan ‘derin endişe’ duyduğunu belirtti.

Zelenski’nin İspanya ve Portekiz ziyaretleri iptal

Harkiv’e saldırı Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin programında da önemli değişikliklere neden oldu. İlk olarak 17 Mayıs Cuma günü İspanya’ya gitmeyi planlayan Zelenski buradan Portekiz’e geçmeyi planlıyordu.

Ukrayna liderinin başkent Madrid’de İspanya Kralı 6. Felipe ve Başbakan Pedro Sanchez ile görüşmesi, güvenlik ve savunma alanlarında ikili işbirliği anlaşması imzalaması öngörülüyordu. İspanya Kraliyet Sarayı bu görüşme planının iptal edildiğini duyurdu.

Blinken'ın Ukrayna ziyareti: Silahlarla teselli etti, gitar çalıp şarkı söylediBlinken’ın Ukrayna ziyareti: Silahlarla teselli etti, gitar çalıp şarkı söyledi

Ukrayna birliklerini zayıflatma hamlesi: Rusya Harkiv'de hızlı ilerliyorUkrayna birliklerini zayıflatma hamlesi: Rusya Harkiv’de hızlı ilerliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.