Litvanya’da Rus plakalı araç kullanımı artık yasak
Ukrayna, yaz aylarında Rusya'ya karşı başlattığı karşı taarruzunu, son günlerde işgal altındaki Kırım üzerinde yoğunlaştırdı. Yoğun füze ve dron saldırılarının yapıldığı Kırım neden önemli, inceleyelim.
Aylardır devam eden karşı taarruzda yavaş ve küçük çaplı ilerleyen Ukrayna’dan sonunda etkili bir saldırı geldi. Kiev çarşamba sabahı Sivastopol’daki Rus donanma üssüne kapsamlı bir saldırı başlattı. Bu saldırılarda bir gemi ve bir denizaltıya zarar verilirken, 24 kişi de yaralandı. Böylelikle savaşın başından bu yana Kiev ilk kez bir Rus limanına bu kadar iddialı saldırdı.
Rusya Savunma Bakanlığı’na göre ertesi gece Rus hava savunması Kırım üzerinde Ukrayna’ya ait 11 insansız hava aracını düşürdü. Bakanlık ayrıca dün Karadeniz’de yapılan saldırı girişiminde Ukrayna’ya ait beş sualtı dronunun imha edildiğini duyurdu. Yerel yetkililer, Kırım’ı Rusya’ya bağlayan Kerç Köprüsü’nü kapatmak zorunda kaldı.
Şu anda Demokrasileri Savunma Vakfı’nda çalışan emekli bir ABD Donanma Tümamirali Mark Montgomery, Foregin Policy’ye verdiği demeçte, “Eğer Rus donanma gemisindeyseniz, Karadeniz’in hiçbir yerinde zaten güvende değilsiniz, ama limanda demir atmış halde sabit durmak, insansız hava aracının çok kolay saldırı gerçekleştirmesini sağlayacağından bilhassa tehlikelidir” dedi.
Kiev, uzun zamandır Kırım da dahil olmak üzere Rusya tarafından işgal edilen tüm topraklarını geri alma niyetinde olduğunu üstüne basa basa dile getiriyor. Karşı taarruz, esasında Batı’nın görmek istediği bir şahlanma olacakken, saldırının Kırım üzerinde yoğunlaşması bazı müttefiklerce şüpheyle karşılanıyor.
Ukrayna’nın stratejisinden haberdar Ukraynalı bir kaynak CNN International’a verdiği demeçte, Ukrayna’nın Kırım’daki Rus deniz üslerini ve gemilerini hedef alan saldırılarıyla yarımadayı izole etmeye ve Rusya’nın Ukrayna anakarasındaki askeri operasyonlarını sürdürmesini zorlaştırmaya çalıştığında ısrarcı.
Kırım’a odaklanma kararı, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından geldi. Rusya anlaşmadan çekildiğinden beri filosu Ukrayna limanlarını ablukaya alarak tahıl ihracatını engellemeye başladı. Ayrıca filo özellikle Ukrayna’nın Odesa’daki tahıl depolama tesislerine ve liman altyapısına yapılan bombardımanlarda da kullanıldı. Dolayısıyla bu saldırılarla Ukrayna, Rus donanmasının operasyonel potansiyelini sınırlamaya çalışıyor.
Bununla birlikte Kırım’a yönelik saldırıların sembolik önemi de yadsınamaz. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tek bir ülke olarak gördüğü Rusya ve Ukrayna’yı ‘yeniden birleştirme’ niyetinde olduğunu açıkça ortaya koymuştu. Kerç Köprüsü de bu amacın fiziksel bir ifadesiydi.
Avrupa’nın en uzun köprüsü olan 12 mil uzunluğundaki geçidin maliyeti yaklaşık 3,7 milyar dolar tutmuştu. Köprü 2018’de açıldığında Putin, Rus vatanseverliğinin bir göstergesi olarak köprüden geçen konvoya öncülük etmişti.
Rusya için birliğin göstergesi olan köprü Ukrayna için bağımsızlığına tehlike olarak görülüyor. Geçen yıl 8 Ekim’de Putin’in 70’inci doğum günün ertesi gününde bir yakıt tankerinin patlaması sonucu yolun büyük bir bölümü hasar görmüştü. Ukraynalı yetkililer olaya, Marilyn Monroe’nun ‘İyi ki doğdunuz Sayın Başkan’ şarkısıyla tepki vermişti.
Köprü onarılıp yeniden kullanıma açılsa da bu sefer bu yılın temmuz ayında ikinci kez vuruldu. Bu saldırıda kullanan deniz dronu işgalin hemen ardından geliştirilmeye başlayan savaş araçlarından biriydi.