Ukrayna savaşı Sudan’a sıçramış: Ukraynalı askerler Wagner avında

Sudan'da geçen yıl nisan ayından beri devam eden çatışmalar yalnızca Burhan-Dagalo anlaşmazlığından çıkmış olabilir. Son zamanlarda Ukraynalı askerlerin bölgede RSF'e destek veren Wagner savaşçılarının peşinde olduğunu gösteren videolar yayınlıyor.

Dünya 7 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Yayınlanan videodan bir kesit. Gözleri ve elleri bağlı kişinin Wagner savaşçısı olduğu iddia ediliyor. Fotoğraf: Kyiv Post

Dünya gözlerini Gazze ve Ukrayna’daki savaşlara çevirse de geçen yıl nisan ayından beri Sudan’da ülkenin fiili lideri Abdülfettah el Burhan öncülüğündeki ordu ile Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında çatışmalar yaşanıyor. Bu çatışmalar sırasında milyonlarca kişi çevre ülkelere kaçtı. Ancak şimdi bölgedeki çatışma sadece Burhan ve Dagalo arasındaki çatışmaya değil Ukrayna ve Rusya arasında çatışmaya da sahne oluyor olabilir.

Pazartesi günü yayınlanan bir video Ukrayna’nın özel kuvvetlerinin RSF ile işbirliği yapan paralı asker grubu Wagner’e karşı Burhan’ın ordusunu desteklemek üzere bölgede faaliyet halinde olduğunu gösteriyor. Wagner Rusya’nın özellikle Afrika’da aktif olan, Afrika’daki değerli madenlerden faydalanma karşılığında askerlere eğitim veren ve bölgede güvenliği sağlayan paralı asker grubu. Ukrayna’da üçüncü yılına girmesine günler kalan savaştaki en kanlı cephe olan Bahmut’ta Rusya’nın zaferi göğüslemesindeki en büyük etken Wagner olmuştu. Geçen yıl Sudan’daki iç çatışmalar patlak verdiğinde Wagner’in RSF’e silah tedarik ederek destek olduğu bildirilmişti.

Kyiv Post gazetesi Ukrayna’nın gizli operasyonlardan sorumlu askeri istihbarat kaynaklarından geldiğini belirttiği bir kısa film yayınladı. Bu kısa filmde bir Rus esirin yanındaki iki Afrikalı adamla sorgulandığı görülüyor. Rus asker Wagner’den olduğunu ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nden yaklaşık 100’ünün “yerel hükümeti devirmek amacıyla” Sudan’a geldiğini belirtiyor. Videonun gerçekten Sudan’da mı çekildiği, videoda konuşan kişinin gerçekten Wagner savaşçısı mı olduğu henüz doğrulanamadı.

Yeni videonun başka bir kısmında ise Ukrayna’nın özel kuvvetlerine bağlı askerlerin gece vakti bir askeri araçta arama yaptığı ve koltukta yığılıp kalmış bir askerin üstünden Wagner savaşçısı olduğunu gösteren bir kart çıkardıkları görülüyor. Ancak görüntü gerçek olup olmadığını söyleyemeyecek kadar karanlık ve bulanık.

Ancak bu video bir şeyi kanıtlıyor. Son zamanlarda Ukrayna güçlerinin Rusları hedef almak için cephe hattından çok uzakta, Sudan’da faaliyet gösterdiğine dair birtakım spekülasyonlar dönüyordu. Spekülasyonlara neden olan da sosyal medyadaki birtakım videolardı. Bu videolarda Ukrayna’ya ait gibi görünen kamikaze dronların RSF güçlerine saldırdığı ve Ukraynalı olduğu söylenen beyaz tenli bir keskin nişancı görülüyordu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski eylül ayında İrlanda’nın Shannon Havaalanı’nda Burhan ile bir araya gelmişti. Ukraynalı lider o zamanki açıklamasında “Ortak güvenlik sorunlarımızı, Rusya’nın finanse ettiği yasadışı silahlı grupların faaliyetlerini konuştuk” demişti.

Geçen yılki başarısız taarruzun ardından Batı’nın güvenini yeniden kazanmak için bu sene cüretkâr davranan Ukrayna, Rusya’ya saldırılarını artırdı. Bunlar insansız hava aracıyla düzenlenen saldırılar olduğu gibi, Rusya’da yaşayan ve barış yanlısı olduğunu söyleyen Rus aktivistlerin destek verdiği saldırılar da olabiliyor.

Saldırılardan biri bu yılın başlarında Ukraynalı komandoların Rusya’nın güneyindeki Belgorod’a düzenlediği baskındı. Baskından sonra yerel yetkililer güvenlik gerekçesiyle orada yaşayan ailelerin yerlerini değiştirmek zorunda kalmıştı. Analistler Ukrayna’nın bu saldırılarını Ruslara savaşın kapılarına dayandığını, onlar için de güvenli bir yer kalmadığını göstermeye çalıştığı şeklinde yorumluyor.

Ukrayna'da 'Demir General' krizi: Zalujni görevden alınacakUkrayna’da ‘Demir General’ krizi: Zalujni görevden alınacak

Sudanlı üniversite öğrencisini öldüren işletmeci tutuklandıSudanlı üniversite öğrencisini öldüren işletmeci tutuklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.