Ukrayna savaşının 446’ncı günü: ‘Wagner Ukrayna’ya Rus askerlerinin yerini söylemeyi teklif etti’ iddiası, Sunak’tan Zelenski’ye kucaklamalı karşılama

Ukrayna savaşında 446'ncı günü geride bıraktık. Bahmut'ta sıcak çatışmalar devam ederken, cephe arkası diplomatik savaş da tüm hızıyla devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Batı'dan silah koparma ziyaretlerinde Fransa, Almanya ve İngiltere'den olumlu sonuçlarla ayrıldı.

ABD'nin ocak ayı istihbaratlarına göre Rus paralı asker örgütü Wagner, Ukrayna hükümetine Bahmut'tan çekilmeleri karşılığında Rus askerlerinin yerini söylemeyi teklif etti.

Dünya 16 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
  • 10Haber news
Zelenski, Sunak tarafından başbakana tahsis edilen kır evine davet edilen ilk yabancı lider oldu. Fotoğraf: Rishi Sunak/Twitter

Ukrayna savaşındaki mücadele hem cephede hem de cephe ardında diplomatik alanda son hızıyla devam ediyor. Ukrayna beklenen saldırısı için Batı’dan mühimmat toplama ziyaretleri kapsamında Almanya ve Fransa’dan sonra Birleşik Krallık’ın kapısını çaldı. ABD’den sızdırılan belgelerde Wagner ile ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı. İşte Ukrayna savaşının 446’ncı gününde öne çıkan olaylar:

G7 yeni yaptırımlara hazırlanıyor

Dünyanın 7 büyük ekonomisi bu hafta 19-21 Mayıs tarihleri arasında Japonya’da bir zirve gerçekleştirecek. Görüşme hakkında doğrudan bilgi sahibi olan yetkililer, söz konusu zirvede Rusya’ya yönelik yaptırımları sıkılaştırmak ve Moskova’nın savaşa devam etmesine yardımcı olan enerji ve ihracat gücünü hedef alan adımlar atacaklarını söyledi.

Bu çerçevede getirilecek yeni tedbirlerin yatırımları uygulamaktan kaçınan üçüncü ülkeleri hedef alacağını, Rusya’nın gelecekteki enerji üretimini baltalamayı ve Rus ordusunun Ukrayna’da savaşmasına yardımcı olan ticaret hareketlerini engellemeyi amaçlıyor.

Ayrıca görüşmelerde H7 ülkelerinin en azından belli başlı kategorilerdeki mallar için onaylanmış ürün listesinde yer almadığı müddetçe ihracatın otomatik olarak yasaklanacağı şekilde düzenleme konusu da gündeme getirilecek. Böylelikle Moskova’nın uygulanan yaptırımlara karşı boşluklar bulmasını zorlaştırmak amaçlanıyor.

Fransa’dan Ukrayna’ya mühimmat desteği

Öte yandan Batı’nın Ukrayna’ya desteği de devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile üç saatten fazla süren görüşmesinin ardından yaptığı ortak açıklamada önümüzdeki haftalarda Ukrayna’ya AMX-10RC de dahil olmak üzere zırhlı savaş aracı ve hafif tank göndereceğini söyledi.

Zelenski hafta sonu da Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmüş ve Almanya’dan 3 milyar dolarlık yeni bir askeri paket için anlaşmaya vardı. Kiev ve müttefiklerinin bu yıl içinde Rusya’yı ‘geri döndürülemez’ bir yenilgiye uğratabileceğini söyleyen Zelenski, bahar saldırısının Batı’dan beklenen mühimmatlar sebebiyle beklediğini açıklamıştı.

Macron, Ukrayna savaşından beri ‘Çin’e boyun eğdiği’ yönündeki iddialarına karşı Kremlin’den tepki geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya’nın Çin ile olan ilişkilerinin stratejik bir ortaklığa dayandığını ve bağımlılıkla yakından uzaktan bir alakası olmadığını söyledi.

Wagner şefi Prigozhin Ukrayna’ya Rus askerlerin yerini söylemeyi teklif etmiş

ABD Ulusal Hava Muhafızları’ndan 21 yaşındaki Jack Teixeira’nın sızdırdığı belgelerden her gün yeni şeyler öğrenmeye devam ediyoruz. Washington Post’un bu sefer yaptığı habere göre Rus paralı asker grubu Wagner’in şefi Yevgeni Prigozin, Ukrayna hükümetine Rus birliklerin konumunu söylemeyi teklif etti.

Prigozhin, aylardır devam eden Bahmut çatışmalarında ön saflarda yer alan Wagner askerlerinin mühimmat eksikliğinden dolayı öldüğünü gerekçe göstererek Rus hükümetine bölgeden çekilme tehditleri savurmuştu. ABD’nin ocak ayına ait istihbarat belgelerinde ise Prigozhin’in Ukraynalı askerlerin Bahmut’tan çekilmesi karşılığında Ukrayna istihbarat servisine Rus güçlerinin konumlarını söylemeyi teklif etti. Ancak gazete, Ukrayna’nın bu teklifi reddettiğini belirtiyor.

Prigozhin ise bu iddiaları ‘saçmalık’ olarak niteleyerek, Moskova’daki bir grup iş insanı ile siyasetçinin kendisine yönelik siyasi komplonun parçası olduğunu söyledi.

Çin’in arabuluculuk girişimleri sürüyor

Çin’in Ukrayna savaşında arabulucu olma çabaları devam ediyor. Bu çerçevede Çin’in Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi ve Rusya’nın eski Büyükelçisi Li Hui, dün Ukrayna, Rusya, Polonya, Fransa ve Almanya’yı da kapsayan bir ziyaret turuna çıktı.

Rusya’nın geçen yıl şubat ayındaki işgalinden bu yana Çin tarafından Ukrayna’yı ziyaret eden en üst düzey yetkili olan Li Hui’nin bu ziyareti, Ukrayna’nın uzun zamandır beklenen karşı saldırısının başlamasına denk gelebilir.

Zelenski’nin Avrupa turunun yeni ayağı Birleşik Krallık’ta kucaklamalı karşılama

Zelenski Avrupa turunun yeni destinasyonu olan Birleşik Krallık’ta Başbakan Rishi Sunak ile bir araya geldi. Almanya ve Fransa’dan askeri destek koparmayı başaran Ukraynalı lider, İngiltere’den de uzun menzilli saldırı uçağı sözünü aldı.

Zelenski, Sunak ile Birleşik Krallık başbakanının kır evi olarak kullanıldığı Chequers’de bir araya geldi. Ukraynalı lider, Sunak’ın Chequers’e davet ettiği ilk yabancı lider oldu. Sunak, Zelenski’yi kucaklayarak karşıladığı bir fotoğrafı da sosyal medyada paylaştı.

Sunak görüşmeden önceki bir açıklamasında, “Bu, Ukrayna’nın seçmediği ve kışkırtmadığı korkunç savaşa karşı direnişinde çok önemli bir an. Bir yılı aşkın süredir hayatlarının bir parçası haline gelen amansız ve ayrım gözetmeyen saldırılara karşı kendilerini korumak için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaçları var. Onları hayal kırıklığına uğratmamalıyız” dedi.

Lukaşenko’nun ortalıkta görünmemesi ‘ağır hasta’ iddialarını artırdı

Belarus’ta 8 Mayıs’tan bu yana ortalıkta görünmeyen Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun pazar günü başkent Minsk’te düzenlenen bir törene katılamaması, uzun süredir iktidarda olan liderin ağır hasta olduğu yönündeki iddiaları tetikledi.

BeITA haber ajansının bildirdiğine göre Başbakan Roman Golovşenko, her sene gençlerin bayrağa bağlılık yemini ettiği törende Lukaşenko’nun mesajını okudu. Ancak haber ajansı Lukaşenko’nun törene neden katılamadığına yönelik bir açıklama yapmadı. Her sene etkinlikte konuşma yapan Lukaşenko’nun ilk kez konuşamaması dikkat çekti.

Ukrayna savaşının 443'üncü günü: Bahar saldırısı yaza kalmış olabilir, Zelenski Eurovision'da konuşamayacak, Putin'in anne babasının mezarına not bırakan kadınUkrayna savaşının 443’üncü günü: Bahar saldırısı yaza kalmış olabilir, Zelenski Eurovision’da konuşamayacak, Putin’in anne babasının mezarına not bırakan kadın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.