‘Unutulan’ savaş: Rusya atakta, Ukrayna talepkâr, ABD umutsuz

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta, Moskova Kiev'i hedef almayı sürdürüyor. ABD'nin karşı ataklarından umutsuz olduğu Ukrayna ise daha fazla askeri yardım için bastırmaya devam ediyor.

Dünya 13 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ikinci yılına yaklaşırken Kiev, Filistinli örgütler ve İsrail arasında devam eden savaşın gölgesinde kaldı. Dünyanın gözlerini Ortadoğu’ya çevirmesiyle, Rusya da saldırılara ağırlık verdi. Bu hafta içinde başkent Kiev çevresini ikinci kez hedef alan Rusya, bu kez 10 balistik füzeyle atağa geçti. Rus füzelerinin Ukrayna tarafından düşürülmesi ardından 53 kişi yaralanırken, evler ve çocuk hastaneleri de büyük zarar gördü. Rusya’nın ülkeyi 10 balistik füzeyle hedef alması, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) 60 milyar dolarlık yardım için diplomasi trafiğini yürüttüğü sırada yaşandı.

Ukrayna hava savunma sistemlerinin Rusya’ya ait 10 balistik füzeyi düşürdüğü ifade edilirken yetkililer, düşen füzelerin Kiev’in Dnipro Nehri boyunca uzanan dört bölgesinde yaralanmalara ve yıkıma neden olduğunu açıkladı.

Kentin askeri yönetimine göre otuz beş bina hasar gördü.

Ukrayna Ulusal Polisi’nden yapılan açıklamada aralarında 6 çocuğun olduğu 53 kişinin yaralandığı ifade edildi. Bunlardan 18’inin de hastaneye kaldırıldığı açıklandı.  Saldırı, Pazartesi günü erken saatlerde Kiev’i hedef alan ve dört kişinin yaralanmasına neden olan balistik füze salvosunu takip etti.

Odessa’yı Şahed’lerle hedef aldı

Rusya’nın başkent Kiev’e balistik füzelerle düzenlediği saldırılar ardından bir de Odessa bölgesinin hedef alındığı kaydedildi. Yapılan açıklamaya göre Rusya, Odessa’yı İran yapımı “Şahed” tipi insansız hava araçlarıyla (İHA) vurdu. Şahed tipi dronlar, geçtiğimiz sene İran ve Rusya’nın uluslararası arenada hedef alındığı bir dizi krize sebep olmuştu.

Tüm bu saldırıların yaşandığı sırada, Zelenski’nin yardım talep etmek için bulunduğu ABD’den 200 milyon dolarlık ilave destek paketi çıktı. ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna’ya sağlanacak yeni askeri yardım paketine ilişkin detaylara yer verildi. Açıklamada, “Ukrayna’nın topraklarını savunmasına” yardımcı olacak ilave askeri yardım paketinin 200 milyon dolar değerinde hava savunması, topçu mühimmatı, tanksavar silahları ve diğer ekipmanları içerdiği kaydedildi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin da konuya ilişkin X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD’nin Ukrayna’yı destekleme konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

Biden’dan tam destek, Cumhuriyetçilere sert tepki

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Ukrayna’ya Rusya ile savaşında tam destek vermeye devam edeceklerini vurgulayarak Cumhuriyetçilerin, Ukrayna’ya yardım paketini Senatoda bloke etmesinden en fazla Moskova’nın memnuniyet duyduğunu belirtmişti. Ukrayna’ya bugüne kadar verdikleri desteği en güçlü şekilde devam ettireceklerini kaydeden Biden, şimdiye kadar hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin, Ukrayna’ya destek verdiğini ve bunun devam etmesinin elzem olduğunu vurgulamıştı. Öte yandan Zelenski de Ukrayna’daki savaşta ABD’nin desteğinin kendileri için çok önemli olduğunu ve Rusya’nın savaşı daha da uzatan adımlarının bölgeye zarar verdiğini ifade etmişti.

CNN: Rusya, Ukrayna savaşında askerlerinin yüzde 87’sini kaybetti

CNN, ABD istihbaratının raporuna göre Rusya’nın, Ukrayna savaşı öncesi aktif görevde bulunan askerlerinin yüzde 87’sini kaybettiğini ileri sürdü. CNN’in, ABD istihbaratının Kongreye sunduğu değerlendirme raporuna dayandırdığı haberine göre Rusya, Ukrayna savaşı öncesine kıyasla askeri varlığında ciddi kayba uğradı.

Raporda, Rusya’nın savaş öncesi faal görevde bulunan askerlerin yüzde 87’sini, tanklarının ise 3’te 1’ini kaybettiği belirtildi. Rusya’nın Ukrayna’ya 360 bin asker ile girdiği ve bunlardan sözleşmeli personel de dahil 315 bininin sahada kaybedildiğine işaret edilen raporda, 3 bin 500 tanktan 2 bin 200’ünün, 13 bin 600 piyade saldırı aracının da 4 bin 400’ünün Ukrayna’da kaybedildiği bildirildi.

ABD, Kiev’in karşı saldırısından umutsuz

Öte yandan bu kayıplara rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya saldırılar konusunda “kararlı” olduğu ve Ukrayna’nın Rusya’ya karşı ciddi kazanım elde edemeyeceği değerlendirmesi de raporda yer aldı. Raporun, Ukrayna’ya yardımlar konusunda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Washington’daki temaslarından önce, 11 Aralık Pazartesi günü Kongreye sunulması dikkati çekti.

Zelenski 60 milyar dolar için ABD'de: 'Yardım gelmezse savaşı kaybedebiliriz'Zelenski 60 milyar dolar için ABD’de: ‘Yardım gelmezse savaşı kaybedebiliriz’

İlhak edilen bölgelerdeki sandığa Ukrayna'dan tepkiİlhak edilen bölgelerdeki sandığa Ukrayna’dan tepki

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.