Baskı fıtık etti, Netanyahu ameliyat oldu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dün fıtık ameliyatı olduğu duyuruldu. Bu, Netanyahu'nun göreve geldiğinden bu yana ikinci ameliyatı. Tam da ateşkes için baskıların arttığı bir dönemde üstelik.

Dünya 1 Nisan 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu / Fotoğraf: AA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu fıtık sebebiyle dün gece ameliyat oldu. Ameliyat tam da Gazze’deki savaşın uzadığı ve ateşkes çağrılarının arttığı bir döneme denk geliyor. Savaşın uzaması, Hamas ve diğer direniş gruplarının elindeki savaş esirlerinin hâlâ kurtarılamaması 74 yaşındaki İsrailli liderin üzerindeki baskıyı artırdı.

Netanyahu’nun ofisinden dün yapılan açıklamada cumartesi gecesi yapılan “rutin bir muayene” sırasında başbakana fıtık teşhisi konduğu belirtildi. Netanyahu’nun doktorlarına danışarak ameliyat olmaya karar verdiği belirtilen açıklamada ameliyatın dün akşam “genel anestezi altında” gerçekleştirildiği söylendi. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada fıtığın belinde ya da başka bir yerinde mi çıktığı belirtilmedi, ama bu araz daha çok karın ve kalça bölgelerinde görülüyor.

İsrailli liderin ameliyat olduğu hastanenin doktorları onun  uyanık, iyileşmekte olduğunu ve ailesiyle iletişim kurduğunu belirtti.

Netanyahu’nun iyileşmesi süresince yerine Adalet Bakanı Yariv Levin bakacak. Lavin, Netanyahu’nun partisi Likud’un uzun zamandır en önemli isimleri arasında yer alıyor.

Hem ulusal hem de uluslararası tepkiyle karşı karşıya

2013’te de fıtık ameliyatı olan Netanyahu, Gazze Şeridi’nde devam eden savaşta İsrail’in davranışları nedeniyle hem dünya sahnesinde hem de kendi ülkesinde giderek artan eleştiriler alıyor. ABD gibi savaşın başından bu yana İsrail’i destekleyen ülkeler bile sivil ölümlerinin yükselmesine tepki gösterir oldu ve İsrail’e bölgeye bir an önce daha fazla yardım girmesine izin vermesi için çağrı yapmaya başladı.

Ancak bunu yaparken de havadan attıkları yardımlarla İsrail’in duruşuna boyun eğmiş de oldular. Havadan atılan yardımlar nedeniyle 12 kişi boğularak öldü, beş kişi de yardımların altında kaldı. İsrail’de protestocular Netanyahu’dan Gazze’de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasına öncelik vermesini ve ateşkes için anlaşma yapmasını talep ediyor. İsrail savaş kabinesi dün ateşkes konusunu ele aldı.

Hatta Netanyahu ameliyat olurken Tel Aviv, Kudüs, Hayfa, Be’er Sheva ve Caesarea gibi şehirlerde 10 binlerce kişi İsrailli liderin görevden alınması için protestolara katıldı. Netanyahu’yu “sivillerin serbest bırakılmasının önündeki engel” olarak niteleyen protestocular, İsrailli lider görevinden ayrılana kadar eylemlerine devam edeceklerinin sözünü verdiler.

Bu arada Netanyahu planlanan ameliyatından saatler önce pazar günü öğleden sonra Kudüs’te rehinelerin aileleriyle bir araya geldi. Ameliyat öncesinde Kudüs’te basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, prosedürün sonuçları konusunda iyimser olduğunu ve “çok hızlı bir şekilde işine dönmeyi umduğunu” söyledi. 

Göreve geldiğinden beri ikinci ameliyatı

Bu Netanyahu’nun 2022 sonbaharında başbakanlığa dönüşünden bu yana geçireceği ikinci ameliyat olacak. İsrailli lider geçen yaz yaşadığı bir sağlık sorunu sonucunda kalp pili ameliyatı olmak zorunda kaldı. O zamanlar henüz Gazze’deki savaş patlak vermemiş, Türkiye ile İsrail ilişkileri normalleşme yolunda hızlı adımlar atar haldeydi. Netanyahu kalp pili taktırmasaydı Türkiye’ye gelecekti.

Bu arada bu ayın başında İsrail Yüksek Mahkemesi’ne sunulan bir dilekçede, Netanyahu’nun ayrıntılı bir sağlık raporu yayınlaması istendi. İsrail’de normal şartlarda başbakanların yıllık sağlık raporunu paylaşması gerekiyor. Ama Netanyahu 2016’da 2023’ün sonuna kadar hiçbir sağlık raporu yayınlamadı.

Netanyahu'yu başarısızlıkla suçlayan eski başbakandan çağrı: Bu hükümet gitmeli, hemen seçim!Netanyahu’yu başarısızlıkla suçlayan eski başbakandan çağrı: Bu hükümet gitmeli, hemen seçim!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.