Gazze için gözler bu hafta Riyad’da olacak

Gazze'de bir ateşkes ve esir takası anlaşmasının sağlanması amacıyla haftaya Riyad'da yoğun bir diplomasi trafiği yaşanacak. Görüşmeler Dünya Ekonomi Forumu çerçevesinde gerçekleşecek.

Dünya 28 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Refah kentine sığınan Filistinliler / Fotoğraf: AA

Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi’nin Başkanı Mahmud Abbas ve birkaç uluslararası yetkili bu hafta Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya gelecek. Görüşmelerin odak noktası Gazze’de bir ateşkes sağlanması ve esir takası konusunda anlaşılması olacak. Görüşmeler, Dünya Ekonomi Forumu çerçevesinde gerçekleşecek.

Riyad’da düzenlenen bir basın toplantısında haftaya gerçekleşecek görüşmenin detaylarını anlatan Dünya Ekonomi Forumu Başkanı Børge Brende, “Kilit oyuncular şu anda Riyad’da ve umarım görüşmeler uzlaşma ve barışa yönelik bir sürece dönüşebilir” dedi.

Brende, görüşmelerde Gazze’de devam eden insani krizin de ele alınacağını sözlerine ekledi. Toplantılara Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Katar Başbakanı, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Umman Veliaht Prensi ve Bahreynli yetkililerin de aralarında bulunduğu bölgesel aktörler de katılacak.

Mısırlı yetkililer de orada bulunacak

Mısır Dışişleri Bakanı da yaptığı açıklamada, Mısırlı müzakerecilerin Gazze’deki savaşı sona erdirme ve kalan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması çabalarını yeniden başlatmak amacıyla Cuma günü İsrail’de gerçekleştirdikleri görüşmeler hakkında yetkilileri bilgilendirmek üzere orada olacağını söyledi. Dünya Ekonomi Forumu Başkanı aynı zamanda Gazze’deki İsrailli esirlerle ilgili müzakerelerde az da olsa bir ivme yakalandığını ifade ederek ateşkesin de olası olduğunu söyledi.

Gazze’de son durum: Ölü sayısı 34 bini geçti

Diplomasi masasında yetkililer, olası bir ateşkes ve esir takası görüşmeleri için aylardır bir ilerleme sağlamaya çalışırken, Gazze’deki İsrail saldırıları da sürüyor. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 32 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 69 Filistinlinin yaralandığı belirtildi. İsrail’in 204 gündür Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 388’e, yaralı sayısının da 77 bin 437’ye yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail askerlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

Batı Şeria’da gözaltılar ve polis şiddeti devam ediyor

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail ordusunun 20 Filistinliyi gözaltına almasının ardından 7 Ekim’den bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 8 bin 480’e ulaştı. Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyetinin ortak açıklamasına göre, İsrail ordusunun Kudüs ve Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik baskın ve gözaltıları devam ediyor. İsrail ordusunun dün aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 20 kişiyi gözaltına almasıyla 7 Ekim’den bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 8 bin 480’e yükseldi.

Gözaltıların Kudüs, Ramallah, El Halil, Nablus, Tulkerim ve Cenin kentlerinde yoğunlaştığı, baskınlar sırasında gözaltına alınan kişiler ve ailelerinin darp ve tacize uğradığı, evlerin tahrip edildiği ve çevredeki araçlara da el konulduğu aktarıldı.

İnsani felaket sürüyor

Kara işgali, abluka ve ağır bombardımanın devam ettiği 360 kilometrekarede sıkışmış 2,3 milyon Filistinli, ağır bir insanlık felaketi yaşıyor. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’ndeki eylemleri Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım suçlamasıyla yargılanmasına yol açtı. Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes görüşmelerinde İsrail’in kara işgali ve saldırılarını sürdürmekteki ısrarı, Hamas’ın ise kalıcı bir ateşkes talep etmesi müzakerelerin tıkandığı noktalar olarak gösteriliyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden 25 Mart’ta geçen “ateşkes kararına” rağmen İsrail ordusunun saldırıları devam ediyor.

İsrail'in Refah'a saldırısı yaklaşırken ABD Gazze İskelesi'nin inşasına başlıyorİsrail’in Refah’a saldırısı yaklaşırken ABD Gazze İskelesi’nin inşasına başlıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.