ABD yönetimi, F-16’ların modernizasyon kitlerini Türkiye’ye satmak için Kongre’ye bildirim yaptı

ABD Dışişleri Bakanlığı, mevcut F-16'ların iletişim kabiliyetini yükselten kitlerin satışı için Kongre'ye onay verdi. 20 milyar dolarlık F-16 ve 80 modernizasyon kiti anlaşması ise belirsizliğini koruyor. ABD Kongresi'nin bu karara itiraz için 15 gün hakkı bulunuyor.

Dünya 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Türkiye'nin 20 milyar dolarlık F-16 ve 80 modernizasyon kiti talebi masada bekliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye mevcut F-16 savaş uçaklarının iletişim kabiliyetini modernize etmek üzere ‘çoklu bilgi dağıtım sistemi’ olarak da bilinen taktik veri bağlantı (TDL) sistemi Link-16’nın modernizasyon kitlerinin satışına onay verdi. Resmi açıklamaya göre bu satışın bedeli 259 milyon dolar. Kongre’den itiraz gelmezse satış gerçekleşecek.

Dışişleri Bakanlığının sözkonusu satış için kararını resmi olarak Kongre’ye ilettiği bildirilirken, satış paketinde mevcut F-16’ların Link-16 taktik veri bağlantı sistemini ‘Block Upgrade-2’ seviyesine yükseltmek için ilgili ekipman ve mühendislik desteğinin yanı sıra Otomatik Çarpmayı Önleme Sistemleri de bulunuyor.

ABD Kongresi’nin Bakanlığın kararına, NATO üyelerine verilen satış onayları için 15 iş günü, NATO üyesi olmayan ülkelere 30 iş günü içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı, teamül olarak satış planlarını Kongreye gayriresmi şekilde iletiyor ve aldığı geri dönüş üzerine resmi tebligatı yapıyor.

Daha büyük bir anlaşma olan ve Türkiye’nin Ekim 2021’de talep ettiği 20 milyar dolarlık yeni Lockheed Martin F-16 savaş uçağı ve yaklaşık 80 modernizasyon kitine yönelik satış, Kongre’de devam eden muhalefet nedeniyle belirsizliğini koruyor.

Link-16, taktik veri bağlantısı olarak da bilinen bir askeri telsiz ağı ve NATO ile müttefik ülkeler tarafından kullanılıyor. Bu ağ, uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları (İHA), gemiler ve karadaki birlikler arasında taktiksel bilgi paylaşımı sağlıyor. Link-16, yüksek hızlı veri aktarımı, otomatik veri yenileme, dinamik yönlendirme ve geniş kapsama alanı gibi özellikleri ile biliniyor. Bu kabiliyet; hava savunma, hava saldırısı, deniz savaşı ve diğer taktiksel operasyonlarda kullanılabilen bir dizi iletişim modu sunuyor.

F-16 satışında Menendez engeli devam ediyorF-16 satışında Menendez engeli devam ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.