Mayısta bayram etkisi bitti; sanayide çarklar hızlandı, turizmdeki canlanma işsizliği düşürdü
Venedik aşırı turist akınının şehre verdiği zararlardan kurtulmak ve kenti sakinler için daha yaşanılabilir hale getirmek için giriş ücreti alma önlemini uygulamaya koydu. Ama kent sakinleri öfkeli. Uygulamanın işe yaramayacağını düşünüyorlar.
İtalya’nın en popüler turistik kentlerinden Venedik artık turistlerden illallah etti. Öyle ki kent yetkilileri, “Paralı olan yere gelmezler” düşüncesiyle kente girişi paralı hale getirdi. Eylül ayında alınan karar şöyle: 5 euro (174 TL) vermeyen kente giremez! Ama kararın doğru olup olmadığını anlamak için bir deneme yapmak gerekiyor. İşte o da şimdi, yoğun geçmesi beklenen 29 gün boyunca uygulanacak. Kent sakinleri ise isyanda, “Bizi tema parkına çevirdiler!” diye isyan ediyorlar.
Yakın zamanda Venedik’e gitme gibi bir planınız varsa belirtelim; kentin ana giriş noktalarından ödeme yapmak zorunda. Ama zaten bir hafta, 10 günlük olan tatilinizde bir de giriş ücreti ödemek için sıra beklemekle geçirmek istemiyorsanız internet üzerinden ödeme yapabiliyorsunuz. Sıra olacağından eminiz çünkü sadece internette bile ilk gün için 80 bin kişi kayıt yaptırmış. 36 bin eurodan fazla gelir elde edilmiş ki TL’ye çevirdiğimizde ortaya 1.2 milyon TL’lik kazanç ortaya çıkıyor. Tek günde elde edilen kazanç diğer kentlerin de iştahını açabilir. Onlar da turist akınından şikayetçi olduklarını dile getiriyor.
UNESCO dünya mirası listesinde olan Venedik’in yöneticilerinin amacı günübirlik ziyaretçileri şehre gelmedikten vazgeçirerek kenti turizmin olumsuz etkilerinden korumayı ve şehri yeniden “yaşanabilir kılmak.
“This is a sad day for Venice because Venice is becoming a theme park.”
Venice residents protest against the €5 tourist entry fee to tackle over-tourism.#Venice
Read more: https://t.co/FpzJNscroB pic.twitter.com/8S6rgwh2bu
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) April 25, 2024
Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro dünyada bir ilk olan bu kararı “bölge sakinleri ve misafirler için daha iyi bir yaşam kalitesi garanti etme girişimi” olarak niteledi. Ama biraz önce de belirttiğimiz gibi kent sakinleri bu karara karşı çıkıyor. Çünkü kent sakinleri giriş ücreti alınmasının turistleri durdurmayacağını düşünüyor. Daha önce iki dönem belediye başkanlığı yapmış Massimo Cacciari de Adnkronos bunun “safça bir hareket” olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Tamamen anayasaya aykırı bir karar. Dünyada hiçbir şehre girmek için para ödemezsiniz. Çevrenizde ‘Aklınızı mı kaçırdınız?’ diye soran biri de miyok? Bir şehre girmek için vergi konur mu? Ortaçağ’da mıyız?” diye tepki gösterdi.
Kent sakinleri turistlerden bu parayı ödememesini de istedi ama seslerinin yankı bulup bulmayacağı belli değil. Yine de protestoların Avrupa’da en çok konuşulan konular arasına girdiğini belirtelim. Zaman zaman polislerle güvenlik kordonunu aşmaya çalışan protestocular arasında arbede yaşandı. Bir grup protestocu da ellerindeki sahte İtalyan pasaportlarını göstererek AB’de ve İtalya’da dolaşımın serbest olduğunu ama Venedik’te artık o devrin sona erdiğini savundu.
Konut derneği ASC’yi yöneten Federica Toninello “Bu önlemin sorunu çözeceğini düşünüyorlar ama Venedik gibi bir şehirde kitle turizminin sonuçlarını gerçekten anlayabilmiş değiller. Öncelikle insanları caydırmak için beş euro hiçbir şey. Sorun günübirlikçiler falan değil; uygun fiyatlı konutların yetersiz kalması gibi şeyler. İhtiyacımız olan şey kent sakinlerine yardımcı olacak politikalar. Mesela Airbnb gibi uygulamalara sınırlama getirilebilir” diyor.
Hakkını yemeyelim, uygulamanın destekçileri de var. Venedik Dükkan Sahipleri Derneği’nin başkanı Tommaso Sichero Avvenire gazetesine verdiği demeçte uygulamanın turist akışını belli dönemlerde düzenlemenin yolunu açacağını ve böylelikle kırılgan kentin zarar görme riskinin azalacağını söyledi. Venedik Turizm Konseyi üyesi Simone Venturini ise yönetimin bu macera konusunda içinin rahat olduğunu vurguladı: “Venedik kitle turizmine açıldığından beri ilk kez bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. En önemlisi de bu.”