Venedik’te turist akınına yeni önlem: Büyük kafileler ve hoparlör yasak

Turistik konaklama amaçlı yatak sayısının şehir sakinlerinin sayısını aştığı Venedik'te turist akınının önüne geçmek için 25 kişiden kalabalık kafile girişleri ve hoparlör kullanımı yasaklandı.

Dünya 1 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Kitlesel turizmin yarattığı ortam nedeniyle şehir sakinlerinin Venedik'te barınabilmesi imkânsız hale geldi.

Normal şartlarda ülkeye yabancı turist çekmek için büyük çaba sarf edilir. Ancak İtalya’nın Venedik şehrinin en büyük sorunu turist yoğunluğu. Öyle ki turistlerin sayısı şehir sakinlerinin sayısını aştı. Venedik yönetiminin aşırı turist yoğunluğunun önüne geçmek için almadığı önlem kalmadı. Alkol kısıtlaması mı dersiniz, şehre girişe ücret getirmek mi dersiniz… Bu yasaklar yetmemiş olacak ki şehir 2024’e yeni yasak ve kısıtlamalarla giriyor.

Venedik kitlesel turizminin şehir üzerindeki etkisini hafifletmek amacıyla hem hoparlör kullanımını, hem de 25 kişinin üstünde turist kafilesi gezmesini yasaklayacak. Kentin güvenliğinden sorumlu üst düzey yetkili Elisabetta Pesce son kararların “tarihi şehre gelen grupların daha kontrollü şekilde hareket etmesinin amaçlandığını” söylüyor.

İtalyan istatistik enstitüsüne göre şehir 7.6 kilometrekareden ibaret alanına rağmen 2019 yılında yaklaşık 13 milyon turisti ağırlamış. Araya pandemi girdiği için sayıda bir dalgalanma olsa da önümüzdeki yıllarda ziyaretçi sayının salgın öncesi seviyesini aşması bekleniyor.

En büyük sıkıntı kentteki turistik konaklama amaçlı yatak sayısı 49 bin 693 iken şehir sakini sayısının 49 bin 304 olması. Sebebi kitlesel turizmin yerel halkın kent merkezinde yaşamayı imkansız hale getirmesi.

UNESCO bu yılın başlarında iklim değişikliği ve kitlesel turizmin etkisinin geri dönüşü olmayan değişikliklere neden olma tehdidi nedeniyle kentin “tehlike altındaki dünya mirası” listesine eklenmesi gerektiğine karar verdi.

Şehir yönetiminden yapılan açıklamada yeni kuralların haziran ayından itibaren yürürlüğe gireceği belirtildi. Açıklamada hoparlör kullanımının “karışıklık ve rahatsızlık yaratabileceği” için yasaklandığı açıklandı.

Eylül ayında şehre günübirlik giriş için beş euro ücret alınması kararlaştırıldı. Ayrıca 2021 yılında bir geminin limana çarpmasının ardından büyük yolcu gemilerinin Giudecca kanalı üzerinden Venedik’e girmesi yasaklanmıştı. Yasak iyi karşılanmıştı, çünkü pek çok kişi gemilerin kirlilik yarattığını, zaten düzenli olarak sel baskınına uğrayan şehrin altyapısına zarar verdiğini savunuyordu.

Venedik artık turistlerin: Turist yatak sayısı kent sakinlerini geçtiVenedik artık turistlerin: Turist yatak sayısı kent sakinlerini geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.