Wagner’in yöneticisi Prigozhin, Rusya’nın savunma şeflerine kükredi: Siz semiresiniz diye Rus askeri burada can veriyor

Rus paralı asker grubunun başındaki Yevgeni Prigozhin, ülkesinin savunma şeflerine adeta eleştiri yağmuruna tuttu. Prigozhin'in "Nerede lan bizim mühimmatımız?" tiradı, Wagner ve Rus hükümeti arasında son zamanlarda yaşanan gerginliğin ulaştığı son noktayı da gözler önüne seriyor.

Dünya 6 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Yevgeni Prigozhin'in adeta sinir krizi geçirdiği videodan bir kare. Fotoğraf: Telegram

Wagner, stratejik açıdan çok büyük bir değere sahip olmayan Bahmut’ta aylardır süren çatışmalarda kilit rol oynadı. Wagner, saflarını güçlendirmek için on binlerce mahkumu özgürlüklerini vermeyi vaat ederek silah altına aldı. Ancak işler beklendiği gibi gitmiyor. Bahmut’taki savaşın uzaması her iki tarafa da hem asker hem de mühimmat kaybı olarak geri dönüyor.

Rus paralı asker grubu Wagner’in yöneticisi olan Yevgeni Prigozhin, Ukrayna savaşında hem Rusya’yı hem de Ukrayna’yı yıpratan Bahmut’tan çektiği bir videoda, verilen kayıplardan Rusya’nın üst düzey savunma şeflerini suçladı.

Prigozhin, “Bunlar bugün ölen Wagner askerleri. Kanları daha kurumadı. Buraya gönüllü olarak geldiler ve siz lüks ofislerinizde semiresiniz diye canlarını veriyorlar” diyerek hayatını kaybetmiş askerleri gösterdi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Silahlu Kuvvetler Komutanı General Valeri Gerasimov’a seslenen Prigozhin, “Nerede lan bizim mühimmatımız?” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katıldığı yemeklere ev sahipliği yaptığı için ‘Putin’in şefi’ olarak bilinen Prigozhin, Putin’in önde gelen kurmaylarından Şoygu’ya hakaretleri art arda sıraladı. Şoygu’nun popüler fitness bloggerı olan damadı Aleksey Stolyarov’a atıfta bulunan Prigozhin, “Siz pislikler pahalı kulüplerinizde takılıyorsunuz. Çocuklarınız da YouTube videoları çekerek hayatın tadını çıkarıyor” sözlerini dile getirdi.

Cuma sabahı başka bir mesaj daha yayımlayan Prigozhin, Wagner birliklerinin 10 Mayıs’ta Bahmut’tan çekileceğini açıkladı. Putin’e ve Savunma Bakanlığı’na hitaben yazdığı video mesajında Wagner birliklerini çekme sebebi olarak ‘mühimmat yokluğunu’ gösterdi.

Wagner ve hükümet arasındaki gerginlik

Prigozhin daha önce Rusya’nın üst düzey yetkilileriyle askeri taktikler konusunda anlaşmazlığa düşmüş ve ülkenin askeri liderlerini, Wagner’e mühimmat sağlamadıkları için ‘vatana ihanet’ ile suçlamıştı. Kısa bir süre önce bir kez daha Bahmut’tan çekileceğini söyleyerek yöneticileri tehdit etmiş ama sonuç olarak bölgedeki varlığını sürdürmeye devam etmişti.

Ancak analistler, Kremlin’in yaklaşan Ukrayna saldırısına karşı istikrar ve birlik mesajı vermeye çalıştığı hassas bir dönemde böyle bir tiradın gelmesini Rusya’da Wagner ve hükümet arasındaki çatışmanın büyüklüğüne işaret ettiğini söylüyor. Kremlin perşembe günü yaptığı açıklamada Prigozhin’in mesajından haberdar olduğunu söylese de konuyla ilgili daha fazla açıklama yapmaktan kaçındı.

Ukrayna ve Rusya'nın uğruna kıyasıya mücadele ettiği Bahmut: Nedir bu şehrin hikmeti?Ukrayna ve Rusya’nın uğruna kıyasıya mücadele ettiği Bahmut: Nedir bu şehrin hikmeti?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.