Wall Street Journal’dan İmamoğlu analizi: Erdoğan gibi hem Karadenizli hem karizmatik

Türkiye'de seçim günü heyecanı yaşanırken bu heyecanı yabancı basın da paylaşıyor. Amerikan gazetesi WSJ'de yer alan haberde İstanbul seçimlerine ağırlık verildi, Erdoğan ve İmamoğlu karşılaştırılması yapıldı. Kurum ise dışarıda kaldı.

Dünya 31 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
WSJ, analiz yazısında Kurum'u dışarıda bırakarak İmamoğlu ve Erdoğan'ı öne çıkardı.

Belediye başkanlarını ve muhtarları seçtiğimiz gün bugün. Dünya basını da seçim günüyle ilgili birtakım analizlere yer verdi. Bu haber kuruluşlarından biri de Amerikan gazetesi Wall Street Journal’dı. Jared Malsin ve Elvan Kıvılcım’ın kaleme aldığı analizin kapak fotoğrafında Türk bayraklarıyla AK Parti bayraklarının arkasında kocaman bir Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan afişi vardı.

Bugünkü seçimleri “Erdoğan’ın iktidardaki partisinin ülkenin en büyük şehri ve aynı zamanda kültür ile ticaret merkezi olan İstanbul’un kontrolünü ana muhalefet partisinden alıp alamayacağını belirleyecek seçim” olarak niteledi. Belediye başkanlığı seçimlerinin “hem Türkiye hem de 20 yılı aşkın süredir devlet başkanlığı yaparak belli bir güç biriktiren Erdoğan için geniş çaplı sonuçları olacağını” belirten gazete bu olası sonuçları şöyle yazmış:

“Erdoğan’ın partisi AK Parti kentin kontrolünü yeniden ele geçirirse geçen yıl birbirine çok yakın bir mücadelenin yaşandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ı yerinden etmeyi başaramayan muhalefete ezici bir darbe indirmiş olacak. Bununla birlikte şehrin kontrolü CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun elinde kalırsa Erdoğan’ın gücünü zayıflatmaya çalışan muhalefet güç kazanacaktır.”

İstanbul belediye başkanlığı yarışının 81 ildeki seçimlerin “en önemlisi” olduğunu belirten WSJ “AK Parti’nin muhalefetin elinde bulunan Ankara ve İzmir gibi diğer büyükşehirleri geri almasının çok daha zor olduğu düşünülüyor” diye yazdı. “İstanbul her iki taraf için de stratejik ve sembolik bir ödül” diye yazan gazete İstanbul’un jeopolitik konumundan 16 milyonluk nüfusuna ve ülkenin toplam milli gelirinin yüzde 30’unu oluşturmasından bahsetti ve Erdoğan’ın da “kentin işçi sınıfı mahallelerinden çıkmış eski bir belediye başkanı” olduğunu belirtti.

2019’daki seçimlerden de bahseden gazete İmamoğlu’nun seçimleri kazanması ancak iktidarın itirazlarıyla seçimin nasıl tekrarlandığını anlatarak İmamoğlu’nun Erdoğan gibi Karadenizli bir aileden gelen “karizmatik bir siyasetçi” olduğuna değindi.

Gazete İstanbul’da İmamoğlu’nun esas rakibi olan eski Çevre Bakanı Murat Kurum’dan ise ancak yazının 10’uncu paragrafında bahsetti. Kurum’un seçim kampanyasında dile getirdiği vaatlerin İmamoğlu tarafından da dile getirildiğini yazan gazete sonra yeniden İmamoğlu’na dönerek geçen hafta Anadolu yakasında Yavuztürk mahallesinde düzenlediği seçim konuşmasında söylediği sözlere yer verdi. İmamoğlu’nun seçim konuşmasında Erdoğan’ın adını vermeden hem cumhurbaşkanının hem de devlet bakanlarının rakibi için kampanya yürütmesine değinen İmamoğlu’nun “Onları Ankara’ya gönderelim!” dediğini de yazdı.

WSJ seçmenlerin endişelerine de yer verdiği yazıda bu endişelerin başında ekonomik krizin ve geçen yıl ülkenin doğusunu yıkan ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremin bir benzerinin İstanbul’da yaşanma ihtimali olduğunu belirtti. Bazı seçmenlerin görüşlerine yer veren gazete İmamoğlu’nun gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın olası rakibi olarak görüldüğünü yazdı.

Son olarak WSJ’nin haberin içinde yalnızca Erdoğan ve İmamoğlu’nun fotoğrafını koyup Kurum’a yer vermemesi de dikkat çekti.

Reuters Kurum'u es geçti, İmamoğlu ve Erdoğan rekabetini yazdıReuters Kurum’u es geçti, İmamoğlu ve Erdoğan rekabetini yazdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.