Washington Post görüntüleri tek tek inceledi: İran’ın en az 23 füzesi İsrail askeri noktalarını vurdu

Washington Post (WP) gazetesinin incelemesine göre İran'ın İsrail'e son saldırısında en az üç askeri üs ve istihbarat tesisi isabet aldı. Tel-Aviv konuyla ilgili detaylı bilgi vermese de İsrail basınında benzer iddialar yer almıştı.

Dünya 5 Ekim 2024

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 1 Ekim’de İsrail’e füze saldırısı düzenlendi. Saldırının Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık düzenlendiği belirtilmişti. İran devlet televizyonu, İsrail’e yaklaşık 200 füzenin atıldığını ve hipersonik Fettah-1 füzelerinin de ilk kez kullanıldığını duyurmuştu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da füze saldırısıyla İran’ın ‘büyük bir hata yaptığını ve bedelini ödeyeceğini’ söylemişti. Füzelerin çoğunun engellendiği dışında da bir bilgi verilmemişti.

Washington Post, füze saldırısı sırasında ve sonrasında çekilen video ile fotoğrafların analiz etti. Gazetenin analinde Necef Çölü’ndeki (Negev) Nevatim Hava Üssü’ne 20, İsrail’in merkezinde bulunan Tel Nof Hava Üssü’ne ise üç füzenin isabet ettiği belirtildi.

Haberde incelenen üç farklı videoda Nevatim Üssü’ne doğru ilerleyen bir dizi füze görüldüğü aktarılarak, füzelerin yere düştüğü 20 noktada ateş topları ve duman bulutlarının gözlemlendiği belirtildi.

Teyit edilen bir başka videoda da Tel Nof Üssü üzerinde yükselen çok sayıda duman bulutu görüldüğü anlatıldı. Ayrıca en az iki füzenin de Tel Aviv yakınlarında Mossad’a ev sahipliği yapan üssün yakınına düştüğü ve çarpmanın etkisiyle en az iki çukurun oluştuğu aktarıldı.

WP gazetesine açıklamada bulunan analistler, ortaya çıkan görüntülerin füzelerin üslere isabet etmesiyle uyumlu olduğunu söyledi.

Saldırıda vurulduğu bildirilen hava üssünün görüntüleri İsrail basınında da yer buldu

The Times of Israel ve Yedioth Ahronoth gazeteleri, Associated Press’in (AP) servis ettiği İran’ın İsrail’e düzenlediği füze saldırısının hedefindeki üç ana hava üssünden biri olan Nevatim Hava Üssü’ndeki tahribatı ortaya koyan uydu görüntülerine haberlerinde yer vermişti.

Haberlere göre, Nevatim Üssü’nün uydu görüntülerinde saldırı nedeniyle pist yakınındaki uçak hangarının çatısında büyük bir delik oluştu ve binaların çatısı da hasar gördü.

İsrail ordusundan uydu görüntülerine ilişkin yorum gelmedi.

İsrail sağına soluna bomba yağdırıyor:  Batı Şeria'da 18 kişiyi jetlerle öldürdülerİsrail sağına soluna bomba yağdırıyor: Batı Şeria’da 18 kişiyi jetlerle öldürdüler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.