WSJ: Ukrayna, Türkiye’den çalıntı tahıl taşıyan gemiye el koymasını istedi

Ukraynalı yetkililer, Türkiye'ye yolladığı bir mektupta Rusya işgali altındaki bölgelerden çalındığını iddia ettiği 19 bin tonluk tahılı taşıyan gemiye el koymasını talep etti.

Dünya 21 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ukrayna, Türkiye'den geçen yıl da çalıntı tahıllara yönelik aksiyon almasını istemişti. Fotoğraf: AA

Rus şirketlerin, Ukrayna’dan çalınan binlerce ton tahıl ile farklı kaynaklardan gelen tahılı karıştırarak kaçakçılık faaliyetleri yürüttüğüne yönelik iddialar bulunuyor. Kremlin, bu iddiaları reddetse de yeni bir iddia ortaya atıldı.

Buna göre Panama bandıralı Bomustafa 0 adlı bir gemi, nakliye kayıtlarına ve yazışmalara göre pazartesi günü 19 bin ton arpa yüküyle Birleşik Arap Emirlikleri’nden Samsunport Samsun Uluslararası Liman İşletmeciliği’ne geldi.

Wall Street Journal’da yer alan habere göre bundan günler önce Ukraynalı savcılar, Türk yetkililere bir mektup yazarak, geminin Rusya tarafından yasa dışı olarak ilhak edildiği Kırım’daki limandan arpa yüklediğini belirterek, gemiye el koymalarını istedi. Savcılar ayrıca Türk yetkililerden tahıldan numune almalarını ve geminin kaptanı ile mürettebatını da sorgulamalarını da istedi.

Savcılar Ukrayna’daki bir soruşturmaya değinerek, geminin Kerç Boğazı’nda demirliyken diğer gemilerden tahıl aldığını tespit ettiklerini belirtti. Mektupta transferlerin bir kısmının geçen ay yapıldığı bu sırada da geminin takip sistemini kapattığı iddia edildi.

Sputnik, ‘Bomustafa O’ adlı geminin acentesi olan Türk şirketine ulaştığını öne sürdü. Buna göre şirketten bir yetkili, gemiye el konulması gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi.

Öte yandan Türkiye’deki resmi makamlar konuya ilişkin henüz bir açıklamada bulunmadı.

ABD'den 'yaptırım' uyarısı: Türkiye-Rusya ticaretinin azaldığını görmek istiyoruzABD’den ‘yaptırım’ uyarısı: Türkiye-Rusya ticaretinin azaldığını görmek istiyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.