Yapay zekayla Biden’ın sesini taklit eden adama ceza yağdı

ABD'nin New Hampshire eyaletinde ocak ayında yapılan ön seçimler öncesi seçmenlere yapay zekayla oluşturulmuş Başkan Biden'ın sesiyle ulaşan kişiye 6 milyon dolar ceza verildi. Aramaların gerçekleştirildiği platform da 2 milyon dolar ceza yedi.

Dünya 25 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden. / Fotoğraf: Shutterstock

Gelişmekte olan yapay zeka teknolojisi konusunda olumlu haberlerin yanı sıra tehlike yaratabilecek gelişmeler de meydana geliyor. Bunlardan biri de yılın ilk çeyreğinde ABD gündemini meşgul eden ve 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde önemli bir dönemeç olarak kabul edilen ön seçimlerde yaşandı.

Siyasi danışmanlık yapan Steven Kramer, teknolojiyi kullanarak sahte kimlik oluşturmak ve seçmenleri kandırmakla suçlandı. Federal İletişim Komisyonu, Kramer’i ‘Arayanın Kimliğini Açıklama Yasası’ gereği 6 milyon dolar cezaya çarptırdı. Şahsın aramaları gerçekleştirdiği Lingo Telecom adlı şirkete de 2 milyon dolar ceza verdi.

Kramer’in ayrıca 23 Ocak’ta yapılan New Hampshire ön seçimleri öncesi binlerce seçmene yapay zekayla üretilmiş, Biden’ı taklit eden otomatik aramalar nedeniyle başta “seçmenlere baskı uygulama” olmak üzere 13 suçtan yargılanması istendi.

Eyalet Başsavcısı John Formella, ABD medyasına konuyla ilgili yaptığı açıklamada, New Hampshire seçimlerinin “yasa dışı müdahalelerden uzak kalmasını” sağlamaya kararlı olduğunu belirtti. Kramer’in yargılanmasına 5 Haziran’da başlanacak.

Eyalette seçmene baskı suçuna 3,5 ila 7 yıl arası hapis cezası öngörülürken, bir adayın kimliğine bürünerek sahtekarlık yapmanın cezası için de bir yıla kadar hapis isteniyor.

‘Tehlikeler konusunda halkı uyarmak istedim’ savunması

Kramer, Associated Press’e (AP) şubatta yaptığı açıklamada, söz konusu sahte otomatik telefon aramalarının arkasındaki isim olduğunu kabul ederek seçmenleri kararında etkilemeye çalışmadığını, aksine sadece halka yapay zekanın potansiyel tehlikeleri hakkında bir uyandırma çağrısı yapmak istediğini savunmuştu.

O demecinde Kramer “Belki bugün kötü bir adamım ama sonuçta bilinçli olarak yaptıklarım sayesinde daha iyi bir ülke ve daha iyi bir demokrasi elde ettiğimizi düşünüyorum” diye konuşmuştu.

Kramer, aramaların kaynağının kendisi olduğunun kamuoyuna açıklanmasından günler sonra verdiği bir röportajda da Biden’ın Demokratların ön seçimini açık ara farkla yazılı aday olarak kazandığını hatırlatarak, yapay zeka robotunun seçmen katılımını baskıladığına katılmadığını yinelemişti.

Şahıs eski Demokrat başkan adayı olan Minnesota Temsilcisi Dean Phillips için bazı oy pusulası erişim çalışmaları yapmış olsa da tek başına hareket ettiğini söyledi.

“Üniversitede hep savaştım. Mücadeleye hazırım. Beni hapse atmak istiyorlarsa kendilerine bol şanslar” diyen Kramer’ın yapay zekayla oluşturduğu Biden’ı taklit eden otomatik aramalarında, New Hampshire sakinlerine başkanlık ön seçimlerine katılmaya gerek olmadığı çağrısı yapılmış, oylarının ön seçimlerde değil 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçiminde fark yaratacağı söylenmişti.

Seçim öncesi bir öyle bir böyle: Biden İsrail'e yeni yardıma hazırlanıyorSeçim öncesi bir öyle bir böyle: Biden İsrail’e yeni yardıma hazırlanıyor

Yapay zeka dizüstü bilgisayarları canlandırabilir mi? Karşınızda Microsoft'un Copilot+ PC'siYapay zeka dizüstü bilgisayarları canlandırabilir mi? Karşınızda Microsoft’un Copilot+ PC’si

Aman dikkat edin: Yapay zeka çoktan yalanın ve hilenin piri olmuşAman dikkat edin: Yapay zeka çoktan yalanın ve hilenin piri olmuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.