Yargıçtan Trump’ın dokunulmazlık iddiasına ret

ABD'de yargıç Trump'ın seçim sonuçlarına müdahale ettiği suçlamasıyla yargılandığı davada eski başkanın dokunulmazlık iddiasını reddetti.

Dünya 2 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Trump mahkeme salonunda.

2024 başkanlık seçimleri için hazırlanan eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump bir yandan da karşı karşıya kaldığı davalarla boğuşuyor. Trump’ın Georgia eyaletinde 2020’deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarına müdahalede bulunduğu suçlamasıyla görülen davada yargıç eski başkanın dokunulmazlık iddiasını reddetti.

ABD’li yargıç Trump’ın başkan olarak gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle cezai suçlamalardan muaf olmadığına hükmetti.  ABD Bölge Yargıcı Tanya Chutkan başkanların görevden ayrıldıklarında cezai suçlamayla karşılaşamayacağı sonucuna varmak için hiçbir yasal dayanak olmadığını söyledi. Chutkan kararının gerekçesini “Görevdeki bir başkan ne tür dokunulmazlıklara sahip olursa olsun Amerika Birleşik Devletleri’nin aynı anda sadece bir yürütme başkanı vardır ve bu pozisyon ömür boyu ‘hapisten kurtulma’ hakkı vermez” diyerek açıkladı.

Trump cezai suçlamayla karşı karşıya kalan ilk görevdeki ya da eski ABD başkanı olduğu için Chutkan’ın kararı başkanların diğer vatandaşlar gibi suçlanabileceğini teyit özelliği taşıyor.

Yargıç Trump’ın suçlamaların ABD Anayasası’nın Birinci Değişikliği uyarınca ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiği iddiasını da reddetti. Trump’ın avukatları davanın “temel siyasi söylemi ve siyasi savunuculuğu suç haline getirmeye çalıştığını” ileri sürmüştü.

Trump’ın avukatlarından Todd Blanche kararla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Chutkan’ın kararı Trump’ı seçimde oyların sayımına müdahale etmek ve Biden’ın zaferinin kongre tarafından onaylanmasını engellemek için komplo kurduğu suçlamasıyla jüri karşısına çıkmaya bir adım daha yaklaştırdı. Trump suçsuz olduğunu savunmuş ve savcıları 2024 seçim kampanyasına zarar vermeye çalışmakla suçlamıştı.

Davanın Mart ayında başlaması planlanıyor. Trump kararı temyize götürürse duruşma ertelenebilir.

Savunma ekibi ABD başkanlarının hukuk davalarında sahip olduğu dokunulmazlığın cezai suçlamaları da kapsaması gerektiğini savunuyor. Savcılar ise Trump’ın bu argümanın ABD başkanını yasaların üstüne çıkaracağını ve Anayasa’nın temel ilkelerini ihlal edeceğini söylüyor.

Trump’a açılan son dava

Georgia’nın Atlanta kentinde “eyaletteki 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi” iddiasını uzun süredir soruşturan Fulton bölgesi savcılarının sunduğu deliller ve tanık ifadelerinin ardından Trump’a yeni suçlamalar yönelten iddianame 14 Ağustos’ta kamuoyuna açıklandı. 98 sayfalık 41 suçlamanın yer aldığı iddianamede Trump’a “bir kamu görevlisinin yeminini bozmaya teşvik”, “yalan beyanda bulunmak için komplo kurma” ve “eyaletin yolsuzluk ve şantajla mücadele ile ilgili kanunu ihlal etme” gibi iddiaların  da içinde olduğu 13 suçlama yöneltildi. Trump iddianame kapsamında Georgia’da teslim olmuştu. Davayla ilgili olarak belirlenen 200 bin dolar kefalet bedelini ödeyen Trump yaklaşık 20 dakika içinde hapishaneden ayrılmış, Teslim olduğu sırada tutuklama dosyası için Trump’ın ilk kez sabıka kaydı fotoğrafı çekilmişti. Bu uygulama ülke tarihinde bir ABD başkanı için ilk olma özelliğini taşıyor.

Trump'a yeniden konuşma yasağı getirildiTrump’a yeniden konuşma yasağı getirildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.