Yemen’de 9 dolarlık para yardımı uğruna izdiham: 78 ölü, 150 yaralı

Yemen'in başkenti Sana'da halkın, ramazan çerçevesinde 174 liraya tekabül eden 9 dolar para yardımını alabilmek için yardım etkinliğine akın etmesi sonucu 78 kişi hayatını kaybetti, 150'den fazla kişi ise yaralandı.

Dünya 21 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yemen'de 21 milyondan fazla insan korunmaya ve yardıma muhtaç. Temsili fotoğraf: AA

Yemen’in Husi kontrolündeki başkent Sana’da ramazan yardımı dağıtmak için düzenlenen bir etkinlikte izdiham yaşandı. 78 kişinin hayatını kaybettiği, 150’den fazla kişinin de yaralandığı izdiham, 2014’te patlak veren iç savaşla ilgisi olmayan en ölümcül olaylardan biri oldu.

Husilere bağlı İçişleri Bakanlığı’na göre, Sana’nın merkezindeki Eski Şehir’de meydana gelen olayda yüzlerce yoksul insan, tüccarların düzenlediği yardım etkinliği için bir araya gelmişti. Yardım etkinliğinde kişi başı 9 dolar (174 lira) dağıtılacaktı. Bakanlık sözcüsü Abdulhalik el-Aceri, yaşanan izdihamdan, bağışların yerel yetkililerle koordinasyon sağlanmadan rastgele dağıtılmasını sorumlu tuttu.

Bölgedeki görgü tanıklarının aktarımına göre silahlı Husiler, kalabalığı kontrol altına almak amacıyla havaya ateş açtı ancak merminin elektrik teline çarpması sonucu patlama meydana geldi. Bu da halkı daha da paniğe sürükledi ve aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun olduğu topluluk kaçışmaya başladı.

Olayın ardından Husiler, etkinliğin düzenlendiği okulu mühürledi ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu grubun olay yerine yaklaşmasını engelledi. Etkinliği organize etmekten sorumlu iki kişi gözaltına alındı. Husiler olayda yakınlarını kaybeden her aileye yaklaşık 2.000 dolar (38.814 TL) tazminat ödeneceğini, yaralılara ise yaklaşık 400 dolar (7.762 TL) verileceğini duyurdu.

21 milyondan fazla insan yardıma muhtaç

Yemen’in başkenti Sana, 2014 yılında hükümeti devirerek yönetimi ele geçiren İran destekli Husilerin kontrolü altında bulunuyor. Bu darbenin akabinde Suudi Arabistan’ın desteklediği koalisyon hükümeti, 2015 yılında bölgedeki idareyi yeniden ele geçirme girişiminde bulundu. Suudi Arabistan ve Şrab arasındaki vekalet savaşına dönüşen bu iç çatışmalar, Yemen’de siviller de dahil olmak üzere 150 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine ve dünyanın en kötü insani felaketlerinden birine yol açtı.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, Yemen’de ülkenin üçte ikisine denk düşen 21 milyondan fazla insanın yardıma ve korunmaya muhtaç olduğunu söylüyor. Ülkedeki insani krizi hafifletmek için bir fon oluşturmayı amaçlayan BM, 4.3 milyar dolarlık hedefin sadece 1.2 milyar dolarını toplayabildiklerini açıkladı.

Çok alametler belirdi: Yemen'de barış sağlanabilecek mi?Çok alametler belirdi: Yemen’de barış sağlanabilecek mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.