BBC’ye göre Yemen’deki suikastleri BAE fonlamış

BBC, Güney Yemen'deki suikast furyasının BAE ile bağlantısını ortaya çıkardı. Habere göre BAE, Yemen'de ABD tarafından eğitilen eski el Kaide üyelerini kullanmaya devam ediyor.

Dünya 23 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

BBC, Husilerin kontrolünde olmayan Güney Yemen’deki suikastlerin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından finanse edildiğini ortaya çıkardı. BBC’nin haberine göre Amerikalı paralı askerler ve onların eğittiği BAE subayları ile BAE’ye çalışan yerel unsurları Abu Dabi Emiri ve 2022’den beri BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid en Nahyan’ın “ölüm listesine” aldığı kişilere suikast düzenliyor.

BBC’ye göre Yemen’in Husilerin kontrolünde olmayan güney bölgelerinde üç yıl içinde 100’den fazla suikast düzenlendi. Suikastla öldürülenlerin çoğunluğu Müslüman Kardeşler’in Yemen kolu Islah’ın üyeleri. ABD’nin hiçbir zaman “terör örgütleri” listesine almadığı Müslüman Kardeşler BAE dahil pek çok Arap ülkesinde yasaklı. BBC’nin haberindeki detaylara bakıldığında suikastlerle ilgili araştırma bizi 2015 yılına değin götürüyor ve ucu Spear Operations Group adlı ABD’li özel güvenlik şirketine uzanıyor. BBC muhabirinin Spear’ın baş operasyon subayı ve ABD Donanması özel kuvveti Seals’in eski üyesi Isaac Gilmore ile konuşmasına dayandırdığı haberine göre Gilmore BAE’nin suikastler için para ödediği isimlerden biri. Gilmore’un ilk suikast haricinde BAE’nin Spear’a verdiği “öldürme listesinde”ki diğer kişiler hakkında konuşmayı reddettiği belirtilen haberde birinci suikastin detayları yer aldı. İlk suikastin hedefi Yemenli milletvekili Ansaf Mayo idi. Husilerin tanımadığı Suudi destekli hükümetin 2015’ten beri geçici başkenti olan güney liman kenti Aden’de Mayo’nun ofisinin kapısına bomba yerleştirenler fark edilmiş, suikast başarısız olmuştu. BBC muhabirinin Mayo suikasti girişimiyle ilgili soruları üzerine Gilmore “Modern çatışmalar ne yazık ki hiç şeffaf değil. Yemen’de de bunu görüyoruz; bir tarafın sivil lideri ve din adamı diğer taraf için terör elebaşısı” dedi. Gilmore, bir başka Spear çalışanı Dale Comstock ve Spear’dan isimlerini vermek istemeyen diğer iki paralı asker BBC’ye ABD’li güvenlik şirketinin Aden’deki BAE askeri üssünde Emirlik subaylarına eğitim verdiğini söyledi. Haberdeki kişiler çok ayrıntı vermekten kaçınsa da BAE ile çalışan Aden’den üst düzey bir Yemenli subay bazı detayları BBC ile paylaştı. Yemenli subayın anlattıklarına göre ABD’li paralı askerler BAE subaylarını, Amerikan eğitimi alan BAE subayları da yerel unsurları eğitti. BBC’ye konuşan 12’den fazla Yemenli kaynağın bu söylemleri doğruladığı yazıldı.

Eski el Kaide üyeleri de işin içinde

2017 yılına gelindiğinde BAE finanse ettiği Güney Geçiş Konseyi’ne bağlı paramiliter gücün kurulmasına yardımcı oldu. Bu güç Güney Yemen’de Suudi destekli Yemen hükümetinden bağımsız faaliyet göstermesi ve sadece BAE’den emir almasıyla öne çıkıyordu. BBC’nin haberinde bu paramiliter güç içindeki “Terörle Mücadele Birimi” suikast düzenlemek için eğitim almıştı.

BBC muhabiri kaynağının kendisiyle Güney Geçiş Konseyi’nde çalışan eski Kaide üyelerinden 11 ismin yer aldığı bir belge verdiğini ve bu isimlerden bazılarının doğrulandığını yazdı. BBC muhabiri “Araştırmamız sırasında Nasır Şiba ismine de rastladık. Bir zamanlar yüksek rütbeli bir Kaide ajanıydı, terör suçundan hapse atılmıştı, ancak daha sonra serbest bırakıldı” dedi.

Muhabir Suudi destekli Yemen hükümetinden bir bakanla konuştuklarını ve bakanın “Şiba’nın Ekim 2000’de ABD savaş gemisi USS Cole’a düzenlenen ve 17 Amerikalı denizciyi öldüren saldırının bilinen bir şüphelisi olduğunu” söylediğini aktardı.

Hatta BBC’nin haberinde Şiba’nın şu anda Güney Geçiş Konseyi askeri birimlerinden birinin komutanı olduğu da ifade edildi.

Comstock BBC’ye yürüttükleri görevin 2016’da bittiğini söyledi. Ancak Güney Yemen’de suikastler sürdü. BBC’nin insan hakları grubu Reprieve’in 2015-18 yılları arasındaki verilerine de değindiği haberinde Yemen’de işlenen 160 siyasi cinayetten yalnızca 23’ünün terörle bağlantılı olduğu ifade ediliyor. Tüm bu suikastler irdelendiğinde kullanılan yöntemler de Spear’e işaret ediyor. Bunlar el yapımı bir patlayıcının dikkat dağıtmak için kullanılması ve akabinde esas kişinin hedef alınması.

Yemen’de neler olmuştu?

BAE destekli Güney Geçiş Konseyi (GGK) ise meşru hükümetin Sana’dan sonra geçici başkent ilan ettiği Aden’in tamamında kontrolü elinde bulunduruyor. GGK’nin 2019 yılında tamamını ele geçirdiği vilayet, Sana’dan sonra ülkenin en önemli ikinci kenti konumunda. Şehir savaştan önce ekonomi ve ticaret kenti olarak tanınıyordu. Hint Okyanusu’na bakan Sokotra kenti ve önemli petrol kaynaklarına sahip Şebve de GGK’nin kontrolünde. Ebyen kentinin kontrolü de GGK ile hükümet güçlerinde. GGK ülkenin güneyindeki Lahec ve Dali’de siyasi ve askeri güce sahip bulunuyor.

Yaklaşık 10 yıldır İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun desteklediği hükümet güçleri arasındaki şiddetli çatışmalara sahne olan Yemen’de yoksulluğun giderek artmasıyla birlikte açlık ve yetersiz beslenme de günden güne yayılıyor.

Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi.

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen’de iç savaş nedeniyle yaşanan insani kriz her geçen gün daha da büyüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.