Brezilya’da bir kadın ölüyü bankaya götürüp kredi çektirmeye kalktı

Brezilya'da salı günü 40'lı yaşlarındaki bir kadın banka şubesine tekerlekli sandalyede yaşlı bir erkekle geldi. Kredi çektirmeye çalıştığı yaşlı adamın soluk yüzü, kapalı gözleri ve açık ağzı dikkat çekti: Adam ölüydü.

Dünya 18 Nisan 2024
Brezilya'da yaşanan olaydan bir kesit.

Yer Brezilya. Bir kadın Itau Bank’ın Rio de Janeiro şubesine tekerlekli sandalyeli yaşlı bir erkekle geliyor. Adamın gözleri kapalı, başı da bir o yana bir bu yana sallanıyor. Kadının adı Erika de Souza Vievira Nunes. “Paulo amca beni duyuyor musun? İmzalaman gerek. İmzalamasan olmaz. Ben senin yerine imzalayamam. İmzala şunu ki artık başıma ağrıtma, kayıt ofisine gitmek zorunda kalmayayım. Dayanamıyorum artık” diyor ve adamın eline kalemi tutuşturmaya çalışıyor. Ama ne mümkün! Adamın kafası sallanmaya devam ediyor, ağzı açık. Cevap yok.

Bu video salı günü sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Çünkü 68 yaşında olduğu öğrenilen Paulo Roberto Braga çoktan ölmüştü.

Emniyet yetkilileri 42 yaşındaki Nunes’in Braga’nın cesediyle geldiği bankada yaklaşık 3250 dolar (105 bin 592 Brezilya reali) kredi çekmeye çalıştığını söylüyor. Soruşturmanın başındaki polis Fabio Souza Globonews kanalına “Videoyu izleyen herkes onun öldüğünü anlayabilir. Hayal edebiliyor musunuz? Öldüğünü bildiği halde ona dokunuyor” dedi.

Video sadece Brezilya’da değil dünyanın birçok yerinde viral oldu. Türkiye’deki Twitter kanallarında da epey öne çıkan videoyu bazıları tiye almakta gecikmedi. “Ölü yatırım dedikleri bu mu?” diye şaka yapan da oldu, “Adamın öldüğü hiç anlaşılmıyor. Nasıl fark ettiler acaba?” diye ironi yapan da.

Elbette ki çalışanlar Braga’nın görünüşündeki tuhaflığı fark etmiş, şüphelenenlerden bazıları görüntüleri kayda almıştı. Yetkililerin anlatımına göre Nunes bankaya girdiklerinde çalışanlara Braga’nın hayatta olduğunu söylüyor. Kendisini de adamın yeğeni olarak tanıtıyor ve adama kendisinin baktığını anlatıyor. Çalışanlardan biri Nunes’e “Kendini iyi hissettiğini sanmıyorum. Yüzünde renk yok” diyor, Nunes de “Onun normali o” diye cevap veriyor. Ama bir yandan da Braga’nın başını dik tutmaya çalışıyor.

Nunes şimdi dolandırıcılık ve ceset istismarıyla suçlanıyor. Yetkililerin merak ettiği Braga ile Nunes arasındaki ilişki ve adamın nasıl öldüğü. İkiliyi bankaya kimin getirdiği de muamma.

Yetkililer Braga’nın tekerlekli sandalyede değil de yatarken öldüğünü düşünüyor. Nunes verdiği ifadede Braga’nın geçen hafta zatürre nedeniyle hastaneye kaldırıldığını, ama pazartesi günü taburcu edildiğini anlatmış. Gerçekten de pazartesi günü hastanenin güvenlik kayıtlarında hâlâ hayatta olduğu görülen Braga’nın tekerlekli sandalyeden Nunes’in yardımıyla ayrıldığı görülüyor.

Brezilya’da videoya gelen tepkiler karışıktı. Bazıları Türkiye’deki gibi olayı şakaya vurdu, bazıları da bunda gülünecek bir şey olmadığını savundu. Bazıları ise fırsattan istifade Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’yı ve seleflerini eleştirerek ülkede ahlakın geldiği seviyeye tepki gösterdi.

Bazıları ise bunun Brezilya’ya özel bir durum olmadığını savundu. Böyle olayların dünyanın çeşitli yerlerinde görüldüğünü vurguladılar ki haksız sayılmazlar. “Bunu Brezilya’ya nasıl kaptırmışız” diye düşünüyorsanız 12 yıl önce İstanbul’da yaşanan olayı hatırlatalım: Nazan Öncel adındaki bir kadın yedi yıl annesinin cesediyle birlikte yaşamıştı. Durum Öncel’in hurdacı çağırıp evdeki çekyatı vermek istemesiyle ortaya çıkmıştı. Çekyatta sadece saçları kalmış bir iskeletle karşılaşan hurdacı polise haber vermişti. Tabii Nazan’ın durumu farklıydı. Onunki paradan ziyade psikolojik bir sorundu. 

Brezilya'yı karıştıran şike iddiası: Soruşturma açıldıBrezilya’yı karıştıran şike iddiası: Soruşturma açıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.