Biden çekilmemekte kararlı: Yüce tanrı söylerse çekilirim

Gafları ve demans iddialarıyla gündemden düşmeyen ABD Başkanı Biden, verdiği bir TV mülakatında adaylıktan çekilmesinin ancak 'Yüce tanrının kendisine söylemesi halinde' olacağını söyledi. Biden gaflarına bir yenisini de ekledi.

Dünya 5 Temmuz 2024
ABD Başkanı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kasım ayında tarihinin en çekişmeli seçimlerden birine gidecek. Bir yanda demans iddialarıyla endişe yaratan 81 yaşındaki başkan Joe Biden, bir yanda da mahkeme mahkeme koşan sabıka fotoğrafıyla tarihe geçen eski başkan Donald Trump.

Geçtiğimiz hafta bu dönemki seçimlerin ilk münazarası CNN ekranlarında gerçekleşmişti. Trump ve Biden’ın karşı karşıya geldiği 90 dakikalık canlı yayın, mevcut başkanın bilişsel sağlığı konusunda büyük endişelere neden olmuştu. Çok basit konularda dahi kendi döneminde elde edilen kazanımları savunamayan, sesi kısık, ne dediği anlaşılmayan ve robotik tavırlarıyla dikkat çeken Biden, CNN yayınından bu yana tartışma konusuydu.

‘Yüce tanrı söylerse…’

Biden, yaşı ve aklı melekeleri nedeniyle tartışılsa da, bir yandan da hareketli bir seçim kampanyasını sürdürüyor. Dün son olarak Amerikan ABC televizyonunda George Stephanopoulos’a 20 dakikalık bir mülakat verdi.

Biden bu söyleşi sırasında kendi aklı melekelerinin başkanlık koltuğunda oturduğu her gün zaten testten geçtiğini, yani akli melekelerinin yerinde olduğunu söyledi, başkanlık yarışından ‘Ancak yüce tanrı kendisine söylerse’ çekileceğini anlattı.

‘İlk siyah kadın başkan yardımcısı olmaktan gurur duyuyorum’

Kendi partisi dahi büyük bir paniğe kapılan Biden “Koltuğu bırakmayacağım, sonuna kadar yarışacağım” dedikten bir gün sonra yeni bir gafla gündemde. ABD’ni ilk siyah Başkanı Barack Obama döneminde başkan yardımcısı olan Biden, kendisinin ilk siyah kadın başkan yardımcısı olan Kamala Harris ile kendi yardımcılık dönemini karıştırdı.

Joe Biden 4 Temmuz kutlamaları sırasında, “Siyah bir başkanın yanında görev yapan ilk siyah kadın” olduğunu öne sürdü. 4 Temmuz kutlamaları kapsamında Philadelphia’nın Wurd radyo kanalına konuk olan Biden, “Bu arada, dediğim gibi, siyah bir başkanla birlikte görev yapan ilk başkan yardımcısı, ilk siyah kadın… olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

Partisi Kasım ayındaki seçimlerde Trump’ı yenebileceği konusunda daha fazla endişe duymaya başladığı için Biden’ın adaylıktan çekilmesi yönündeki baskı daha da artacağa benziyor.

Adaylıkta ısrarcı: Yine kazanacağım

Wisconsin’deki mitinginde konuşan Biden adaylıktaki ısrarını yineledi. 81 yaşındaki başkan seçimde aday olacağını ve yeniden kazanacağını belirterek, Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ile yaptığı ve “başarısız” olarak nitelendirdiği tartışmaya atıfta bulundu: “Münazaranın yılların çabasını yok etmesine izin vermeyin.”

İnsanların kendisini yarış dışına itmeye çalıştığını söyleyen Biden “Elimden geldiğince açık bir şekilde söyleyeyim: Yarışta kalmaya devam edeceğim. Donald Trump’ı yeneceğim!” diye konuştu.

Alternatif aday arayışları

Biden’ın son gafı ona dair soru işaretlerini iyice kızıştıracak ama zaten geçtiğimiz haftaki CNN yayınından sonra Demokratlar alternatif aday arayışlarına başlamışlardı bile. Biden’ın yardımcısı Kamala Harris’ten, California Valisi Gavin Newsom’a, Michigan valisi Gretchen Whitmer’den, Illinois Valisi J B Pritzker’e uzanan isimleri derlemiştik. (Okumak için tıklayınız.) 

Bu isimlerin yanı sıra dikkat çeken bir ihtimal daha ortaya atılmıştı. Her ne kadar kendisi kabul etmese de eski First Lady Michelle Obama’nın adı da anketlerde gözükmeye başlamıştı. Eski First Lady, Biden ya da Harris, ikisinden kim aday olursa ona destek vereceğini söylerken anketler ise onu Trump’ı alt edecek tek kişi olarak öne çıkarmıştı.

Harris anketlerde Biden’la hemen hemen aynı oranlarda yüzde 42-43 bandında Trump’ın bir puan gerisinde kalıyor. Michelle Obama ise Trump’ı yenebilecek tek isim olarak manşetlerde yerini alıyor.

Harris daha mümkün

Dediğimiz gibi eski First Lady ne kadar öne çıksa da kendisinin pek o taraklarda bezi yok. Biden’ın yardımcısı Harris ise göreve geldiği ilk günden beri Biden’ın olası halefi olarak anılıyordu. Ancak görevinde biraz pasif kalması kendisine yüklenen beklentilerin azalmasına neden oldu. Yine de Biden’ın çekilmesi halinde aday olması en mümkün görünen isim Harris.

Trump’ın geçtiğimiz günlerde golf oynadığı esnada yaptığı konuşmaların kaydı sızmıştı. Eski Başkan, Biden’ın çekileceğini ve yerine Harris’in aday olacağını söylemişti. Kendinden emin Trump’ın bu çıkışı onun olası Harris planlarını da gündeme getirdi.

Trump’ın Harris planı

ABD merkezli yayın kuruluşu Axios, Trump’ın Harris planını yazdı. Eski Başkan Trump, özellikle son kamuoyu yoklamalarını inceledikten sonra, başka bir Demokrat yerine Başkan Biden’a karşı yarışmayı tercih ediyor. Ancak danışmanları Axios’a Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in aday olması halinde ona karşı acımasız bir saldırı hazırlığında olduğunu söylüyor.

Trump’ın Harris’e olası saldırıları çok az kişiyi şaşırtacak. Trump, Harris’i fazla liberal, iş dünyasına düşman, sınır güvenliğine önem vermeyen, başkan olmak için fazla deneyimsiz ve sahte olduğunu düşünüyor. Ya da en azından saldırırken odak noktaları bunlar olacak. Ancak Trump’ın bazı danışmanları Biden dışındaki herhangi bir Demokrat adayın eski başkanın sandığından daha büyük bir tehdit oluşturacağı konusunda oldukça endişeli.

Trump’ı en çok korkutacak şey, Demokratların sıfırdan yeni bir aday çıkarması ve bu adayların başında da kararsız bir eyaletten ılımlı bir Demokrat’ın yer alması. Ancak Axios, “Harris’in destansı üstünlüğü” başlıklı yazısına atıfla bunun pek mümkün görünmediğini söylüyor.

Axios, Trump’ın danışmanlarının da birçok seçmenin daha genç, mantıklı ve deneyimli birini istediğini, önemli olanın yedi kararsız eyaletteki ikna edilebilir seçmenler olduğunu bildiklerine dikkat çekiyor.

Kadınların daha fazla oy kullanması Trump’ın endişesi

Trump ekibinin en büyük endişesi ABD’de kadınların erkeklerden daha fazla oy kullanması. Haliyle kürtaj karşıtı Trump’ın Harris’e destek verecek kadınlar karşısında sıkıntıya düşmesi muhtemel. Cumhuriyetçilerin bir başka endişesi de Harris’in şu anda Trump’ın lehine işleyen iki şeyi, canlılık ve enerjiyi devreye sokacak olması. Trump, tartışma sahnesinde Biden’dan daha hızlı ve enerjik görünse de 78 yaşında olduğunun farkında. Haliyle 59 yaşındaki Harris karşısında aynı performansı sergileyemeyebilir.

Trump’ın danışmanları aynı zamanda Siyah Amerikalı, Güney Asya kökenli bir kadına saldırmanın, kararsız seçmenler arasında geri tepebileceğinin farkındalar.

Dolayısıyla 10 Eylül’deki ABC News münazarası yeni bir Demokrat adayla yaşanacaksa, bu Trump için büyük bir risk oluşturacak.

Koltuk sevdası her yerde aynı: Biden hiçbir yere gitmiyorKoltuk sevdası her yerde aynı: Biden hiçbir yere gitmiyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.