Bu maç kaçmaz
İngiltere İçişleri Bakanı James Cleverly, eşinin içkisine ilaç atmakla ilgili yaptığı şaka için özür diledi. Şakayı yaptığı gün, "içeceğe / yiyeceğe hap atma" vakalarıyla daha sert mücadele etme sözü veren Cleverly'nin istifa etmesi istendi.
İngiltere son dönemlerde içişleri bakanları konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. Önceki İçişleri Bakanı Suella Braverman, ülkede düzenlenen Filistin yanlısı protestolarla ilgili olarak polisi suçladığı için makamından olurken, yerine getirilen James Cleverly ise tecavüz şakasıyla tepkileri üzerine çekti.
İngiliz gazetesi Sunday Mirror’da yer alan habere göre Cleverly bu şakayı ayın başlarında Downing Street’te düzenlenen resepsiyona katılan kadın konuklara yaptı. Gazeteye göre uzun evliliğin sırrının “eşlerin sinirlerinin birazcık gevşetilmesi” olduğunu iddia eden Cleverly, “eşinin gece içkisine biraz Rohypnol eklemenin, ‘birazcıksa’ yasa dışı olmadığını” söylemiş. Cleverly’ye göre böylelikle ilaç verilen eşler “dışarıda daha iyi erkekler olduğunu hiçbir zaman fark edemezmiş”. Cleverly, eşi Susie Cleverly ile üniversitede tanışmış, çiftin iki çocuğu var.
Rohypnol esasında şiddetli insomnianın tedavisinde ve anestezide kullanılan bir ilaç. İlacın verildiği kişi kendisini fiziken güçsüz, kontrolden çıkmış, kafası karışmış hissedebiliyor ve hatta bayılabiliyor. Kısa süreli kullanım için reçeteyle alınması şart olan ilaç, daha çok iki kişinin birlikte olduğu ancak bir tarafın diğerini cinsel ilişkiye zorlamak için kullandığı ilaçlardan olduğundan “date rape drug” olarak da anılıyor. Cleverly’nin skandalı tam da İngiltere’de giderek artan içkiye hap atma vakalarına karşı İngiliz yasalarını güçlendirme sözü verdiği gün patlak verdi.
Cleverly’nin sözcüsü, PA Media’ya açıklamasında, “Bariz bir şekilde özel konuşmada geçtiği görülen bu sözlerle İçişleri Bakanı James ironik bir şaka yapmak istemiş ve şakası için özür dilemektedir” dedi. Downing Street resepsiyonlarında konuşulan şeyler genelde “off the record” (yazılmamak şartıyla söylenen sözler) olarak kabul edilse de Sunday Mirror, Cleverly’nin bulunduğu konum ve konunun ciddiyeti bakımından bunun haberini yapma kararı almış.
“Şaka”yı komik bulmayanlar oldu. Zira kadın hakları grupları bu sözlere büyük tepki gösterirken, Cleverly’nin istifası için sesler yükseldi.
Muhalif İşçi Partili ve Gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper, “İçkiye ilaç atma eylemi ciddi ve tahrip edici bir suçtur. Kadın ve kız çocuklarına uygulanan şiddetle mücadeleden sorumlu içişleri bakanının bu tür şakalar yapmasının doğru olacağını düşünmesi inanılmaz bir şey. Şimdi kurbanlar onun bu iğrenç suçu ciddiye alacağına nasıl güvenebilir ki?” diye tepki gösterdi.
Kadın savunma grubu Fawcett Society ise Cleverly’nin yorumlarını “mide bulandırıcı” olarak nitelendirirken, grubun yöneticisi Jemima Olchawski, “Kadınların kendilerini güvende hissetmemesine şaşmamak gerek.’Şaka’larının kadın düşmanlığını sakladıkları bahaneler olduğunu biliyoruz. Onun kadınlara ve kız çocuklarına şiddeti ciddi bir şekilde ele alacağına nasıl güvenebiliriz? Daha iyi siyasetçileri hak ediyoruz, Cleverly istifa etmelidir” dedi.
İngiltere’de aile içi şiddetle mücadele eden Women’s Aid ise, “Siyasi liderlerden kadınlara ve kız çocuklarına şiddeti ve bunun temelinde yatan kadın düşmanlığını sona erdirmek için harekete geçmelerini bekliyoruz. Bakanların konuyu ciddiye aldığını ve pek çok kadının maruz kaldığı gerçeği küçümsediklerini görmek, şiddetten kurtulanlar için hayati önem taşıyor” açıklamasını yaptı.
İngiltere’de içeceğin ya da yiyeceğin içine ilaç atılması durumu giderek büyüyen bir problem haline geldi. Ülkenin İçişleri Bakanlığı’na göre polise bu konuyla ilgili olarak ayda ortalama 561 şikayet geliyor. Mayıs 2022 ile Nisan 2023 tarihleri arasında İngiltere ve Galler’de 957’si enjektörle verilen ilaçlardan kaynaklanan toplam 6732 vaka bildirilmiş.