Yine muz konteyneri, yine kokain: Bu kez İtalya’da 880 milyon dolar değerinde 2,7 ton kokain bulundu

İtalya'nın güneyindeki Kalabriya bölgesinde bulunan Gioia Tauro limanında Ekvador bandıralı gemideki muz konteynerlerinin içinde 2,7 ton değerinde saf kokain ele geçirildi.

Dünya 18 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
İtalya polisi, muz konteynerlerinde kokain ararken. Fotoğraf: Guardia di Finanza

Muz konteynerleri dünya genelindeki uyuşturucu trafiğinde en çok kullanılan unsur haline geldi. Bunun sebeplerinden biri de Covid-19 salgını sırasında ortaya çıkan konteyner krizinin muz ticaretini etkilememiş olması.

Güney Amerika’dan yola çıkan muz konteynerleri çoğunlukla Türkiye ve İtalya üzerinden Avrupa pazarına gidiyor. İtalya’da aracı liman Gioia Tauro olurken, Türkiye’de ise Mersin limanı kullanılıyor.

Gümrük polisi, ‘Ndrangheta’ organiza suç örgütünün kalelerinden biri olarak bilinen Gioia Tauro limanına Ekvador’dan gelen ve Gürcistan’ın Batum limanı üzerinden Ermenistan’a gitmeyi amaçlayan kargo gemisindeki iki konteynerden şüphelendi. Polisi işkillendiren şey geminin geçmiş kontrolünde hiç bu kadar çok muz taşımamasıydı.

Eğitimli köpeğin de kullanıldığı arama çalışmaları sonucunda soğutmalı muz konteynerlerinin içine gizlenmiş 880 milyon dolar değerinde 2,7 ton kokain tespit edildi. Operasyona suç örgütlerini araştıran polis birimi de katıldı. İtalya’nın en işlek limanlarından biri olan Gioia Tauro limanı “Ndrangheta” suç örgütünün faaliyette olduğu kasabalara yakınlığı nedeniyle zaten uzun zamandır söz konusu polis biriminin gözetimi altındaydı.

Gioia Tauro limanında Ocak 2021’den bu yana toplamda 37 ton kokain ele geçirildi. Daha birkaç gün önce yine Ekvador’dan gelen ve Gioia Tauro limanı üzerinden Hırvatistan, Yunanistan ve Gürcistan’a sevk edilmesi planlanan meyve konteynerlerinde 600 kilogram kokain bulunmuştu.

Mersin Limanı ve bir muz problemi: Türkiye'ye 30 konteynır muz yetiyorsa, Kuzey Irak'a 600 konteynır neden yetmiyor?Mersin Limanı ve bir muz problemi: Türkiye’ye 30 konteynır muz yetiyorsa, Kuzey Irak’a 600 konteynır neden yetmiyor?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.