Yolsuzluk Portekiz’de başbakan götürdü

Portekiz Başbakanı Antonio Costa ülkedeki yolsuzluk soruşturmasının baş şüphelilerinden olduğunun açıklanmasının ardından cumhurbaşkanına istifasını sunduğunu açıkladı.

Dünya 8 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Portekiz’de lityum madenciliği ve hidrojen projelerinde tespit edilen usulsüzlüklerin ardından beş kişi gözaltına alınmıştı. Altyapı Bakanı Joao Galamba’nın adının da yolsuzlukla anılmasının ardından Başbakan Antonio Costa istifa ettiğini açıkladı.

Costa soruşturma kapsamında resmi konutunda arama yapılmasının ardından istifasını cumhurbaşkanına sunduğunu söyledi.

Ulusal basında yer alan haberlere göre soruşturma kapsamında gözaltına alınan beş kişiden ikisi başbakanın danışmanları Vitor Escaria ve Diogo Lacerda Machado.

Gün içerisinde savcılar lityum madenleri ve hidrojen üretimi için verilen imtiyazları soruşturduklarını açıklamıştı.

Soruşturma kapsamında yaklaşık 140 görevli Costa’nın konutunda ve birçok bakanlıkta arama yapmıştı. Enerji kaynağı olarak kullanılmak üzere gerçekleştirilen hidrojen yatırımlarının odak noktası olan Sines’teki belediye ofisleri de arama yapılan noktalar arasında.

Antonio Costa kimdir?

26 Kasım 2015’te göreve gelen ve 2 dönem başbakanlık yapan Costa üçüncü döneminde de görevini sürdürüyordu.

Portekizli politikacı daha önce 1995’ten 1997’ye kadar Parlamento İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı, 1997’den 1999’a kadar Parlamento İşleri Bakanı, 1999’dan 2002’ye kadar Adalet Bakanı, 2005’ten 2007’ye kadar İç İşleri Bakanı ve 2007’den 2014’e kadar da Lizbon Belediye Başkanı olarak görev yaptı. 2014 yılında Sosyalist Parti Genel Sekreteri seçildi.

1987 yılında öğretmen Fernanda Maria Gonçalves Tadeu ile evlenen Costa’nın bu evlilikten bir oğlu ve bir kızı oldu. Portekizli siyasetçi aynı zamanda Hindistan’ın denizaşırı vatandaşlığına da sahip.

Ukrayna bu sefer yolsuzluk iddiasıyla karıştı: Türkiye'den alınan kışlık ceketlerin fiyatlarıyla oynanmışUkrayna bu sefer yolsuzluk iddiasıyla karıştı: Türkiye’den alınan kışlık ceketlerin fiyatlarıyla oynanmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.