İngiltere’de Başbakan Yardımcısı, memurlara kötü davrandı diye istifa etmek zorunda kaldı

Adı zorbalık iddialarına karışan İngiltere Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Dominic Raab, hakkındaki soruşturmanın sonlanmasının ardından istifasını duyurdu.

Dünya 22 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İngiltere Başbakan Yardımcısı Dominic Raab, soruşturmanın zorbalık eşiğini çok düşük tuttuğunu öne sürdü. Fotoğraf: AA

İngiltere’nin hem Başbakan Yardımcılığı hem de Adalet Bakanlığı görevinde bulunan Dominic Raab’ın çalışanlarına zorbalık yaptığı ve onları küçümsediği iddiası ortaya atılmıştı. Buna göre zorbalıkların boyutu o kadar büyüktü ki bazı çalışanlar gözyaşlarına boğuluyor, bazıları ise toplantılardan önce kusmak zorunda kalıyordu. Raab’ın devlet memurlarıyla ilişkileri konusunda böyle çok sayıda resmi şikayet vardı.

Bunun akabinde Raab hakkında soruşturma başlatıldı. 5 aylık incelemenin sonuçları İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’a sunuldu. Raporda 24 memurun, zorbalık yaptığı için Raab’dan şikayetçi olduğu belirtiliyordu. Sunak’ın bu dosyayı ‘dikkatle inceleyeceğini’ açıklamasının üzerinden daha bir gün geçmişken Raab her iki görevinden de istifa etti.

İstifasını sosyal medya platformu Twitter’dan duyuran Raab, soruşturma sonucunda zorbalık yaptığına ilişkin herhangi bir bulgu çıkması halinde istifa edececeğini söylediği sözleri hatırlatarak, “Sözümü tutmanın önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Öte yandan eski başbakan yardımcısı, kendisine yöneltilen iddialardan ikisi hariç hepsini reddetmekten de geri kalmadı. Bakanların, işlerin yolunda gitmesini sağlamak için ‘makul sınırlar içerisinde’ uyarı ve eleştirilerde bulunabileceğini söyleyen Raab, soruşturma sonunda 4,5 yılda kimseye kasıtlı olarak zorbalık yapmadığı kanaatine varıldığını ifade etti.

Bununla birlikte zorbalığın hedefindeki çalışanlarına ‘kasıtsızca’ strese soktuğu ve gücendirdiği için özür diledi. Ancak raporun zorbalık eşiğini düşürdüğünü de sözlerine ekleyerek, bunun tehlikeli bir örnek teşkil ettiğini belirtti.

İngiltere’de enflasyon çift hane geldi, faiz artışı beklentisi hızlandıİngiltere’de enflasyon çift hane geldi, faiz artışı beklentisi hızlandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.