İngiltere’de enflasyon çift hane geldi, faiz artışı beklentisi hızlandı

İngiltere'de yıllık tüketici enflasyonu mart ayında yüzde 0,8 artışla yıllık yüzde 10,1 oldu. Bu oran şubat ayında yüzde 10,4'ti. Reuters’in anket yaptığı ekonomistler, yıllık tüketici enflasyonunun mart ayında yüzde 9,8’e düşmesini bekliyorlardı.

Ekonomi 20 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) açıkladığı rakamlara göre, ülkede tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,8 artarak yıllık yüzde 10,1 oldu. Bu oran şubat ayında yüzde 10,4 olarak açıklanmıştı. Böylece İngiltere’de çift haneli enflasyon yedinci aya taşındı. Reuters’in anket yaptığı ekonomistler, yıllık tüketici enflasyonunun mart ayında yüzde 9,8’e düşerek ekim ayındaki 41 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 11,1’den uzaklaşacağını tahmin ediyorlardı.

Enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından İngiltere Merkez Bankası’nın faizi yükselteceği beklentisi de arttı. Traderlar, politika faizinde bu yıl zirve seviyenin yüzde 5 olmasını öngörüyor. Mayıs ve haziran toplantılarında 25’er baz puanlık artış olması, 2023’ün sonlarında da faiz artışlarının devam etmesi bekleniyor. Ülkede kalıcı enflasyon ve borçlanma maliyetlerinde daha fazla artış beklentisi İngiliz halkı ve Başbakan Rishi Sunak hükümeti üzerinde de baskı unsuru olmaya devam ediyor.

İngiltere'de enflasyon beklentileri aştı: Altı aydır çift hanedeİngiltere’de enflasyon beklentileri aştı: Altı aydır çift hanede

Batı Avrupa’nın en yüksek enflasyonu İngiltere’de

Enflasyon beklentilerin altında düşüş kaydederken, İngiltere şu anda Batı Avrupa’nın en yüksek tüketici enflasyonuna sahip. Batı Avrupa’da çift haneli enflasyon açıklayan tek ülke olan İngiltere’de, gıda ve alkolsüz içeceklerin fiyatları mart ayında yıllık bazda yüzde 19,1 arttı. ONS, bu artışın Ağustos 1977’den bu yana en büyük artış olduğunu söyledi.

11 AB ülkesinde enflasyon çift hanede

Bu arada euro bölgesi tüketici fiyatları endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 yükselerek beklentilere paralel geldi.​
Yıllık enflasyon, mart ayında Macaristan’da yüzde 25,6, Letonya’da 17,2, Çekya’da 16,5, Estonya’da 15,6, Polonya ve Litvanya’da 15,2, Slovakya’da 14,8, Romanya’da 12,2, Bulgaristan’da 12,1, Hırvatistan’da 10,5 ve Slovenya’da yüzde 10,4 oldu. Söz konusu dönemde enflasyon, Avusturya’da yüzde 9,2, İtalya ve İsveç’te 8,1, Portekiz’de 8, Almanya’da 7,8, Danimarka’da 7,3, Malta’da 7,1, İrlanda’da 7, Fransa ve Finlandiya’da 6,7, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde 6,1, Yunanistan’da 5,4, Belçika’da 4,9, Hollanda’da 4,5, İspanya’da 3,1, Lüksemburg’da yüzde 2,9 olarak tespit edildi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.