Advertisement

Yunan bakan tartışmada el artırdı: Bir gece ansızın F-35’lerle Ankara’ya gelebiliriz

Milli Savunma Bakanlığı'nın "Bir gece ansızın gelebilirim" videosunun Yunan basınında yarattığı rahatsızlığın ardından Yunan Sağlık Bakanı Georgiades konuştu. Georgiades "Biz de bir gece ansızın F-35'lerle Ankara'ya gelebiliriz" dedi.

Dünya 22 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yunan Sağlık Bakanı Georgiades. Fotoğraf: OPEN TV

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümü sonrası Türkiye ve Yunanistan arasındaki “Bir gece ansızın gelebiliriz” polemiği durulmuyor. Milli Savunma Bakanlığı’nın 1974 harekatını kutlamak için paylaştığı videonun açıklamasına “Bu kadar yürekten çağırma beni, bir gece ansızın gelebilirim” yazması Yunan basınında geniş yankı buldu. Bunun üstüne Yunan Sağlık Bakanı Adonis Georgiades bir televizyon kanalındaki konuşmasında “Biz de bir gece ansızın F-35’lerle Ankara’ya gelebiliriz” dedi.

Georgiades OPEN kanalındaki konuşmasında “Bu ‘bir gece ansızın’ ifadesini duyup duruyorum ve sadece gülüyorum. Biz de bir gece aniden F-35’lerle Türkiye’ye gidebiliriz. Yemen’de ne olduğunu gördünüz mü? Eğer radara yakalanmayan F-35’leriniz varsa bir gece ansızın Ankara’ya gidebilir ve onları vurabilirsiniz. Biz bunu yapacağız demiyorum, çünkü yapmak istemiyoruz. Ama Erdoğan’ın böyle konuşması beni güldürüyor. Bir gece Yunanistan’a neyle geleceksiniz? Sahip olduğunuz uçaklarla mı? Türkiye’nin hava kuvvetlerinin zayıf olduğunu cümle alem biliyor” dedi.

Zamanında F-35’in üretici programında da yer alan Türkiye, Rusya’dan S-400 savunma sistemlerini aldığı gerekçesiyle hem üretici hem de alıcı programından çıkarılmıştı. Ankara eskiyen envanterini yenilemek için için bu kez F-16 ve modernizasyon kitlerine yöneldi. Bunun için 23 milyar dolar karşılığında 40 F-16 ve 79 modernizasyon kiti için anlaşmaya varıldı. Ancak Türkiye’ye F-16’ların verilebilmesi için Amerikan Kongresi’nden onay çıkması gerekiyordu. Kongre içindeki Yunan lobisi gözetilerek Yunanistan’a da 8.6 milyar dolar karşılığında 40 F-35 verilmesi kararlaştırılmıştı. Yani Amerika Yunanistan’a son model savaş jetlerini verirken Türkiye’ye onun bir alt modelini veriyordu.

F-35’e karşı KAAN olabilir mi?

Georgiades konuşmasının devamında “F-35 almak bizi daha sert yapar, fırkateyn satın almak bizi daha sert yapar. F-16 Viper’ları satın alırsak daha sert oluruz. Amerika ve Fransa ile savunma ittifakları kurarsak daha sert oluruz” dedi.

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş’un konuyla ilgili olarak Hürriyet’e değerlendirmeleri Yunan basınında geniş yer buldu. Karakus açıklamasında “Bizim Savunma Sanayimiz Yunanistan’dan kat kat büyük” dedi ve Türkiye’nin hem SİHA hem de İHA üreticisi olarak hava savunma sistemleri konusunda önemli mesafe kat ettiğini belirtti. Yunanistan’ın bu konuda “henüz emekleme aşamasında” olduğunu belirten Karakuş “Bu açıklamanın nedeni Türkiye’nin Yunanistan’a her an darbe vurabileceği gerçeğiyle yaşadıkları korkudur. Türkiye korkusu yaşıyorlar. Böyle durumlarda Türk Hava Kuvvetleri’nin misliyle karşılık vereceğini biliyorlar” dedi.

Karakuş’a göre Türkiye F-35’e sahip olmasa da bu eksiğini 2028’e kadar kullanıma hazır hale getirilmesi planlanan KAAN ile kapatmayı amaçlıyor. 2028 önemli bir tarih, çünkü Yunanistan’ın ABD’den ilk F-35’lerini 2028’de teslim almaya başlayacağı düşünülüyor. Karakuş “Kaan’a sahip olmak siz Ankara’ya saldırmaya kalkarsanız biz de Atina’yı görünmez bir şekilde vururuz anlamına gelecek” diyor.

‘Dendias yeni ya da farklı bir şey söylemedi’

Bu bir Yunan bakanın ilk çıkışı değil. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias da barış harekatının yıldönümünden günler önce “Kıbrıslı Türklerin utanç şenliklerini ve işgalci Türk Ordusu’nun yarım asırdır Kıbrıs’ta hukuk dışı varlığını en kesin şekilde kınıyoruz” sözlerini söylemişti. Hatta bu sözlerin ardından Erdoğan, Miçotakis’e hitaben “Duydum ki sen de güneydesin. Herhalde oradan Dendias gibi bizlere sataşma yapmazsın.’ Böyle bir şey düşünmediğini söyledi. ‘Böyle bir şey düşünmüyorsan mesele yok’ dedik, yola devam” demişti.

Kıbrıs dönüşü gazetecilere konuşan Erdoğan, Dendias ile ilgili bir açıklama daha yaptı. Miçotakis’e uyarıda bulunur tondaki bu açıklamada Erdoğan “Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ne yazık ki farklı bir havada, belli ki Miçotakis ile yaptığımız görüşmeden haberi yoktu, ileri geri açıklamalar yaptı. Onun bir defa kalkıp da Türklerin orada işgalci olduğunu söylemesinden daha densiz, edep dışı bir ifade olamaz. Dolayısıyla Sayın Miçotakis’in bu bakanına haddini bildirmesi lazım” demişti.

Georgiades OPEN kanalındaki açıklamasında Dendias konusuna da değinerek “Yunanistan’ın ilerleme kaydetmesinin Türkiye’yi rahatsız ettiği aşikâr. Türkiye sadece sorun yaratan bir ülke. Yeni numaraları da Yunanistan’da iç karışıklık çıkarmaya çalışmak. Dendias ulusal duruşumuz konusunda farklı ya da yeni bir şey söylemedi” dedi.

Yunan basını, Kıbrıs'taki Barış Harekatı kutlamalarından çok rahatsızYunan basını, Kıbrıs’taki Barış Harekatı kutlamalarından çok rahatsız

Erdoğan Miçotakis'i uyardı: O savunma bakanına haddini bildirmeliErdoğan Miçotakis’i uyardı: O savunma bakanına haddini bildirmeli

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.