Gerilim artarken: Ankara Yerlikaya’nın Atina ziyaretini sessizce iptal etti

İlişkilerin yeniden gerilmeye başladığı Yunanistan-Türkiye hattında yeni gelişme: Yunan basını İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Atina ziyaretinin "gerekçesiz iptal edildiğini" yazdı.

Dünya 30 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türkiye ve Yunanistan arasındaki “Bir gece ansızın gelebiliriz” gerilimi yine gündemde. “Savaş tamtamları yerini tam diplomatik temaslara ve yumuşamaya bıraktı” derken işler Kıbrıs ve İtalyan gemisi Ievoli Relume gemisi nedeniyle tekrar değişti. Yunanistan basını Ege’deki son krizin ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın günübirlik yapılması beklenen Atina ziyaretini iptal ettiğini yazdı.

Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini Ege’de geçen hafta savaş gemilerinin de dahil olduğu gerilimin ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın bugün için planlanan günübirlik Atina ziyaretinin iptal edildiğini yazdı. Haberde, iptal bilgisinin pazartesi öğlen saatlerinde verildiğini ancak gerekçenin bildirilmediği de ifade edildi.

Yerlikaya’nın Atina programı

Kathimerini’de yer alan habere göre Bakan Yerlikaya’nın Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanı Michalis Hrisochoidis, Denizcilik ve Ada Politikaları Bakanı Hristos Stylianides ve Göç Bakanı Nikos Panagiotopoulos ile salı günü bir araya gelmesi bekleniyordu. İki bakanla öğle yemeğinde bir toplantı yapacak olan Yerlikaya’nın görüşmelerinde, göç ve güvenlik meselelerini konuşması bekleniyordu.

İlk gerilim: 15 Temmuz 1974 konusu

İyiye giden ilişkilerin ilk kopuşu Kıbrıs üzerinden, Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın Kıbrıs harekatının yıldönümündeki sözleri oldu. 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs’ta Başpiskopos Makarios’a yapılan darbeyle aşırı sağcı Nikos Sampson iktidarı ele ele geçirmişti. Dendias, Makarios’a yapılan darbeden Türkiye’yi sorumlu tuttuğu bir açıklama yaparak Ankara’nın tepkisini çekmişti.

Dendias’ın 15 Temmuz açıklamasını 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı yıldönümünden yaşananlar takip etti. Türkiye, iktidarıyla muhalefetiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlamalar yaparken Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeydi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan her ne kadar daha önce Miçotakis’e “Ayın 20’sinde biz Kuzey Kıbrıs’tayız. Duydum ki sen de güneydesin. Herhalde oradan Dendias gibi bizlere sataşmazsın” dese de polemikten kaçınılamadı.

Miçotakis de Erdoğan gibi iki devletli çözümün mümkün olmadığını vurguladı ve şunları söyledi: “Kıbrıs birleşene kadar mücadeleyi bırakmayacağız.”

İtalyan gemisi ve ‘izin’ tartışması

Bunun hemen ardından geçen hafta da Güney Ege’de Girit ile Rodos arasında yer alan Kasos (Çoban Adası) ile Karpathos (Kerpe Ada) konusu gerilimin özneleri oldu. İtalyan bandıralı araştırma gemisi Ievoli Relume Girit ile Kıbrıs arasında gelecekte planlanan elektrik bağlantısını sağlayacak denizaltı kabloları için araştırma yaptığı sırada “Türkiye’nin deniz yetki akanını ihlal edilmesi” gerekçesiyle bölgeye savaş gemileri gönderilmişti.

Gerilimi yatıştırma amaçlı diplomatik girişimler olumlu sonuç verirken Türkiye’de iktidara yakın medyada krizin “Atina’nın Ankara’dan izin istemesi” ile yatıştığı ve “bunun Yunanistan’ın deniz yetki alanlarını kabul etmesi” anlamına geldiği iddia edilmişti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetridis ise bu iddiaları yalanlayarak “Hiçbir izin istenmedi, zaten istenemezdi. O bölgede Türkiye’nin egemenlik hakları hiçbir zaman tanınmadı, tanınamaz da” demişti.

Yeniden hortlayan ‘bir gece ansızın’ tartışması

Geçenlerde Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözüne “Duyuyorum ve gülüyorum. Biz de F-35’le bir gece aniden Türkiye’ye gelebiliriz” diyerek yanıt vermişti.

Georgiades’in “Biz de bir gece ansızın F-35’lerle Ankara’ya gelebiliriz” sözlerine yanıtı da günler sonra Savunma Bakanı Yaşar Güler vermişti.

Bakan Güler “Yunan Bakan da buyursun gelsin turistik geziye” demişti.

Güler 'F-35'lerle Ankara'ya gelebiliriz' diyen Yunan bakanı tiye aldı: Turistik geziye beklerizGüler ‘F-35’lerle Ankara’ya gelebiliriz’ diyen Yunan bakanı tiye aldı: Turistik geziye bekleriz

İlişkiler yine geriliyor: MSB'den Yunan Bakan'a 15 Temmuz 1974 çıkışıİlişkiler yine geriliyor: MSB’den Yunan Bakan’a 15 Temmuz 1974 çıkışı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.