Sezar’ın ölümü için bastırılan tarihi sikkeyi, ABD Yunanistan’a iade etti

Elgin Mermerleri'ni İngiltere'den alamayan Yunanistan, 4.2 milyon dolar değerindeki altın sikkeyi ABD'den almayı başardı. Ocak ayında ismi açıklanmayan Amerikalı bir milyarder tarafından yetkililere teslim edilen sikkeden sadece üç tane bulunuyor. Sikke Sezar'ın ölümünü kutlamak için bastırılmış.

Kültür Sanat 25 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
'Eid Mar' adlı altın sikkeden yalnızca üç adet bulunuyor.

Milâttan önce 42 yılına tarihlenen 4.2 milyon dolar değerindeki altın sikke ABD tarafından Yunanistan’a iade edildi. Jül Sezar’ın bıçaklanarak öldürülmesini kutlamak için bastırılan nadir altın para, New York’ta bulunan Yunan yetkililere teslim edildi. Yıllar önce çalındığı ve ardından da 2020’deki bir müzayedede hileli bir şekilde satışa çıkarıldığını tespit edilen nadir eser, ait olduğu topraklara dönüyor.

Tarihi sikkenin Yunan yetkililere iadesi geçtiğimiz salı günü, davada işbirliği yapan Manhattan bölge savcılığının Eski Eser Ticareti Birimi ve ABD İç Güvenlik Soruşturmaları yetkililerinin katıldığı bir törenle gerçekleşti.

Yunan yetkililere iade edilen 29 eserden biri olan altın sikke, 2020’de kimliği belirsiz bir Amerikalı milyarder tarafından satın alınmıştı. Tarihi sikke bu yılın başlarında ismi açıklanmayan milyarder tarafından yetkili makamlara teslim edilmişti. Altın sikkenin satışına aracılık yapan İngiliz tüccar ise ocak ayında tutuklanmıştı.

Sezar’ın ölümünü kutlamak için bastırılmış

‘Eid Mar’ olarak bilinen ve 4,2 milyon dolar değerindeki sikkede, Roma İmparatoru Jül Sezar’ın bir zamanlar dostu olan ve diğer Romalı senatörlerle birlikte onu milâttan önce 44 yılında onu öldüren Marcus Junius Brutus’un yüzü yer alıyor. Brutus, Jül Sezar’ın düşüşünü kutlamak ve suikastın sonrasında başlayan iç savaş sırasında askerlerine ödeme yapmak için madeni paraları altın ve gümüş olarak bastırmıştı.

Uzmanlar, Jül Sezar’ın ölümünden iki yıl sonra basılan madeni paranın yaklaşık beş santimetre büyüklüğünde ve  8 gram ağırlığında olduğunu belirtti. Yapılan açıklamaya göre Yunanistan’a iade edilen altın sikkeden şu an sadece üç adet bulunmakta.

Tarihi eserler uluslararası krizlere dönüşüyor

Türkiye, Yunanistan, Mısır ve Çin gibi ülkeler uzun süredir kendilerine ait olan tarihi eserlerin ülkelerine iadesi için hukuki bir mücadele veriyor. Uzun süren mahkeme süreçleri sonucu özellikle son yıllarda olumlu sonuçlar alınsa da akıbeti kördüğüme dönüşen tarihi eserler de bulunuyor.

UNESCO’nun 1970 yılında “doğrudan yasa dışı ithal, ihraç ve ticaret yoluyla ele geçirilmiş eski eseri elinde bulunduranlara yapılabilir ve böylece yargı yoluna gitmeksizin bu eserlerin iadesi sağlanabilir” yönündeki kararı aralarında Türkiye’nin de yer aldığı ülkeler için haklı bir hukuki dayanak oluştursa da eserlere sahiplik eden kimi ülkeler karara uymak konusunda isteksiz.

Bir tanesi 7 bin yıllık: ABD, 12 tarihi eseri Türkiye’ye iade ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.