100 İstanbulludan 47’si kıt kanaat geçiniyor, beslenmede de sorun var

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) İstanbul Barometresi 2024 Mart ayı raporuna göre İstanbulluların yüzde 17,9’u bazı ödemelerini yapamadı ve borca girdi. Yüzde 13,7’si aslında pek geçinemediğini, yüzde 47,4’ü kıt kanaat geçinebildiğini anlattı.

Ekonomi 5 Mayıs 2024
Katılımcıların yüzde 60,9’u satın aldığı gıda miktarının azaldığını, yüzde 97,8’i ekonomik sebeplerle gıda çeşidini azalttığını belirtti.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) ‘İstanbul Barometresi Mart 2024’ raporunu yayımladı. 1,000 kişiyle yapılan telefon görüşmesine dayalı ankete göre mart ayında İstanbulluların yüzde 65,9’u İstanbul’un gündeminin 31 Mart yerel seçimleri olduğunu söyledi, yüzde 20,4’ü ise ekonomik sorunları işaret etti.

Araştırmanın verileri İstanbulluların ekonomik durumunun vahim olduğunu ve beslenme sorunuyla karşı karşıya bulunduklarını gösterdi. Buna göre mart ayında İstanbulluların yüzde 17,9’u bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 13,7’si aslında pek geçinemediğini, yüzde 47,4’ü kıt kanaat geçinebildiğini ifade etti.

İstanbul’da beslenme sorunu da var

Araştırmanın gıda tüketimine ilişkin sorularına verilen yanıtlar da şehirde ciddi bir beslenme sorunu olduğunu ortaya çıkardı. Katılımcıların yüzde 60,9’u satın aldığı gıda miktarının azaldığını, yüzde 97,8’i ekonomik sebeplerle gıda çeşidini azalttığını belirtti. Raporda İstanbulluların yüzde 52’sinin kredi kartı borcunun asgari veya daha az miktarını ödeyebildiği dile getirildi. Bu veriler İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin vatandaşa ucuz ve kaliteli yemek vermek için açtığı ‘Kent Lokantaları”nın neden ilgiliyle  karşılandığını gösteriyor.

İstanbul’da kredi kartı sahiplerinin yüzde 33,9’u borcun asgari tutarını ödeyebildiğini, yüzde 5,4’ü asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktar, yüzde 4,1’i asgariden daha az ödeme yapabildiğini söyledi. Kart sahiplerinin yüzde 8,6’sı kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini anlattı. Bankacılar da kendi kartlarında asgari tutarı ödeyenlerin sayısının son dönemde hızla arttığını ve harcamalarda gıda kaynaklı olanların öne çıktığı söylüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.