Yunan Parlamentosu’nda Spartalılara dokunulmazlık engeli

Yunanistan Parlamentosu aşırı sağcı 11 milletvekilinin genel seçimlerde hukuksuzluk yaptıkları şüphesi ile dokunulmazlığını kaldırdı.

Dünya 10 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Yunanistan Parlamentosu hazirandaki genel seçimlerde hukuksuzluk yaptıkları şüphesiyle aşırı sağcı 11 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verdi. Yunanistan Yüksek Mahkemesinin (Areios Pagos) son genel seçimlerde hukuksuzluk yaptıkları şüphesi ile ifadesine başvurmak istediği Spartalılar Partisi’nden meclise giren 11 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması parlamentoda oylamaya sunuldu.

Sadece bir ‘hayır’ çıktı

300 sandalyeli parlamentoda 286 milletvekili oy kullandı. 285’i Spartalılar Partisi’nin 10 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için “evet” dedi. Meclise Spartalılar Partisinden girip daha sonra partiden istifa eden milletvekili Konstantinos Floros’un dokunulmazlığının kaldırılması için yapılan oylamada ise 285 milletvekili oy kullandı. Oylamada sadece bir “hayır” çıktı.

Oylama neticesinde 11 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılarak yargı yolu açılmış oldu.

Altın Şafak muamması

Yüksek Mahkeme Savcısı Yeorgis Adilini hakkında suçlama bulunan milletvekillerinin ifadesine başvurmak için 25 Ekim’de Meclis’ten yazılı izin talep etmişti. Savcılığın talebinde 11 vekilin genel seçimlerde suç örgütü kabul edilen Altın Şafak Partisi’nin eski milletvekili İlias Kasidiarias’in yönlendirmesiyle Spartalılar Partisi’nden meclise girdiği ifade edilmişti. Bu nedenle de yargılanmaları gerektiği iddia edilmişti. Savcılığın talebi üzerine Meclis Disiplin Kurulu aşırı sağcı 11 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına 2 Kasım’da oy birliği ile “evet” demiş, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik parlamento oylamasının yolunu açmıştı.

Miçotakis hükümeti engellemişti

Başbakan Kiryakos Miçotakis hükümeti parlamentodan geçirdiği yasal düzenleme sonucu 21 Mayıs’taki genel seçimler öncesinde Kasidiaris’in kurduğu Yunanlar Milliyetçi Partisi ve 25 Haziran’daki genel seçimleri öncesi Kasidiaris’in de aralarında bulunduğu bağımsız milletvekili adaylarından oluşan “Vatan ve Özgürlük için Yunanlar” isimli ittifakın seçimlere girmesi yargı kararıyla engellenmişti.

Kasidiaris’in 25 Haziran seçimlerinden hemen önce destekleyeceğini açıkladığı Spartalılar Partisi, genel seçimlerde yüzde 4,64 oy almıştı. Spartalılar Partisi lideri Vasilis Stingas, seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada, Kasidiaris’e özel teşekkür etmişti.

Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi, Ekim 2020’de Yunan mahkemesince “suç örgütü” kabul edilmiş, parti yöneticilerine hapis cezası verilmişti.

Yunanistan'da yargı futbola el koyduYunanistan’da yargı futbola el koydu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.