Yunanistan’da eşcinsel evliliğe onay çıktı

Yunanistan eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Hristiyan Ortodoks çoğunluklu ülke oldu. 176 "evet" oyuna karşılık 76 "hayır" oyuyla parlamentodan geçen yasa eşcinsel çiftlerin evlat edinmesine de olanak sağlayacak.

Dünya 16 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Yunanistan parlamentosu bugün bir ilke imza attı. Parlamentodan geçen tasarıya göre eşcinseller büyük sosyal kazanımlar elde etti. 176 lehte, 76 aleyhte oyla kabul edilen tasarı eşcinsellerin evlenmesini ve evlat edinmesini yasal kılacak. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis yeni yasanın “ciddi bir eşitsizliği cesurca ortadan kaldıracağını” söyledi.

Ancak yasa Yunanistan’ı böldü ve güçlü Yunan Ortodoks Kilisesi tasarıya karşı şiddetli bir direniş gösterdi. Kilisenin destekçileri Atina’da bir protesto mitingi bile düzenledi. Başkentin Syntagma Meydanı’nda düzenlenen mitingde birçok kişi pankartlar açtı, haçlar taşıdı, dualar okudu ve İncil’den bölümler seslendirdi.

Tasarının 300 üyeli parlamentodan geçmesi için salt çoğunluk gerekiyordu. Miçotakis tasarıyı destekledi ancak tasarının meclisten geçmesi için muhalefet partilerinin desteğine ihtiyaç duydu ve merkez sağ iktidar partisinden onlarca milletvekili tasarıya karşı çıktı.

Başbakan, oylama öncesinde yapılan bir tartışma sırasında parlamentoya “Görünmez olan insanlar nihayet çevremizde görünür hâle gelecek ve onlarla birlikte birçok çocuk nihayet hak ettiği yeri bulacak. Bu reform birçok vatandaşımızın hayatından hiçbir şey eksiltmeden birçoğunun hayatını daha iyi hâle getirecek” dedi.

Oylama Yunanistan’daki LGBTİ+ örgütleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Eşcinsel ebeveynler grubu Rainbow Families’in (Gökkuşağı Aileleri) Başkanı Stella Belia Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada “Bu tarihi bir an. Sevinç gözyaşları döküyoruz” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği’nin (AB) 27 üyesinden 15’i eşcinsel evliliği yasallaştırmış durumda. Dünya genelinde ise 35 ülkede bu evliliğe izin veriliyor.

Yunanistan büyük ölçüde Kilise’nin muhalefeti nedeniyle şimdiye kadar bazı Avrupalı komşularının gerisinde kaldı fakat tasarının geçmesiyle Güneydoğu Avrupa’da ülkeleri arasında bir ilki başardı.

'Papa adayı' Ganalı kardinal: Eşcinselliği anlamanın zamanı geldi‘Papa adayı’ Ganalı kardinal: Eşcinselliği anlamanın zamanı geldi

Birlikte uyuyan depremzede ikizler 'eşcinselsiniz' denerek yurttan atılmak isteniyorBirlikte uyuyan depremzede ikizler ‘eşcinselsiniz’ denerek yurttan atılmak isteniyor

Katolik kilisesinde yarı devrim: Papa rahiplerin eşcinsel çiftleri kutsamasına izin verdiKatolik kilisesinde yarı devrim: Papa rahiplerin eşcinsel çiftleri kutsamasına izin verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.