Yüzünü Batı’ya dönen Ermenistan’dan Rusya’ya ittifak resti

Son dönemlerde Batı'yla yakınlaşması Moskova ile gerilime neden olan Ermenistan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütünden çıkacaklarını açıkladı.

Dünya 13 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Ermenistan uzun süredir Rusya’dan kopma işaretleri veriyordu. Özellikle Ukrayna savaşı sonrasında yüzünü Batı’ya dönme kararı almıştı. Gerekçesi Moskova’nın Erivan-Bakü hattına ağırlık vermeyi bıraktığını düşünmesi ve Azerbaycan’a karşı Ermenistan’ı savunmasız bıraktığını iddia etmesiydi.

Bu kopuşun somut örnekleri de olmuştu, Paşinyan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) tatbikatlarına ev sahipliği yapmak istemezken ABD ile tatbikat gerçekleştirmesi dikkat çekmişti. Bununla da kalmayan Erivan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) kurucu tüzüğü Roma Statüsü’nü onaylamıştı. Bu da Erivan’ın Putin Ermenistan topraklarına girdiğinde tutuklamakla yükümlü olduğu anlamına geliyordu. Ayrıca Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan son zamanlarda Avrupa Birliği’ne (AB) katılmaya sıcak baktıklarına dair bazı demeçler vermesiyle öne çıkıyordu. Mesela geçtiğimiz aylarda bir İtalyan bir gazetesine röportaj veren Paşinyan “Rusya kendine bile yetemiyor, bizi nasıl koruyacak” demişti.

Tüm bu gerilimi KGAÖ kararı izledi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ülkesinin KGAÖ’den çıkacağını ancak bunun zamanına kendilerinin karar vereceğini söyledi. Paşinyan Ulusal Meclis’te milletvekillerinin sorularını yanıtladığı toplantıda Ermenistan’ın yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle KGAÖ’den çıkacağını ve geri dönmeyeceğini açıkladı.

Ermenistan Başbakanı bir milletvekilinin KGAÖ ile ilgili sorusuna “(KGAÖ’den) Çıkacağız. Ne zaman çıkacağımıza biz karar vereceğiz. Söylüyoruz, bu söz yeterli değil mi? Sizce bir sonraki adım ne olur, geri dönebilir miyiz? Başka yolu yok” yanıtını verdi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ise Başbakan’ın sözlerinin Ermenistan’ın şu an KGAÖ’den ayrılma kararı aldığı anlamına gelmediğini kaydederek “Ermenistan Başbakanı ne zaman ayrılacağımıza karar vereceğimizi ancak geri dönmeyeceğimizi söyledi. Ne eksik ne fazla. Eğer birileri Ermenistan Başbakanı’nın Ermenistan’ın KGAÖ’den ayrıldığını söylediğini iddia ediyorsa yanılıyordur ve bunu kanıtlamak çok kolay” ifadelerini kullandı.

Paşinyan 12 Mart’ta KGAÖ ile ilişkilerini dondurduklarını, faaliyetlerine katılmadıklarını ve KGAÖ Genel Sekreteri Yardımcısı pozisyonuna halen atama yapmadıklarını, bunun sebebinin KGAÖ’nün Ermenistan’daki sorumluluk bölgesine dair soruya yanıt vermemesi olduğunu kaydetmişti.

Putin ve Paşinyan bir araya geldi: İki yabancı olmaya doğru...Putin ve Paşinyan bir araya geldi: İki yabancı olmaya doğru…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.