Yüzyıllardır keşfedilmeyi beklemiş: Denizler altında yüz bin porselen

Araştırmacılar, Güney Çin Denizi'nde yüzyıllardır gözlerden gizlenen bir tarihi eser yatağı buldu. Bu keşif, Çin'in derin deniz arkeolojisi araştırmalarında yeni bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Dünya 30 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Güney Çin Denizi’nin 1.500 metre derinliklerinde iki antik gemi enkazı tespit edildi. Bir denizaltı aracılığıyla bulunan gemilerin, 1368-1644 yıllarında bölgeye hakim Ming Hanedanlığı dönemine ait olduğu öğrenildi. İlk geminin İmparator Zhengde, ikincisinin ise İmparator Hongzhi döneminde battığı tahmin ediliyor. Sualtında birbirlerinden sadece 20 km uzaklıkta bulunuyorlar.

Çin Ulusal Kültürel Miras İdaresi’ne (NCHA) göre, iyi korunmuş gemilerin içlerinde ve çevrelerinde yüz bin porselen kap ve kereste bulundu. Bir uzman Global Times’a yaptığı açıklamada ahşapların muhtemelen Güneydoğu Asya’dan geldiğini ve imparatorun sarayı gibi yapıları inşa etmekte kullanılmak üzere getirtilmiş olabileceğini söyledi.

Gemi enkazından ele geçirilen porselenler. Fotoğraf: Ulusal Kültürel Miras İdaresi

NCHA, bu gemilerin batmadan önce Deniz İpek Yolu üzerinde farklı yönlere gittiğini belirtti. Enkazlar, tarih derslerinde sıkça duyduğumuz karadaki İpek Yolu’ndan daha az bilinen ama yine de önemli olan bu güzergah hakkında da bir fikir verebilir.

Bu buluşu önemli kılan bir diğer nokta ise araştırmada kalıcı sualtı haritalama teknikleri ve çeşitli kayıt yöntemleri dahil olmak üzere birtakım son teknoloji malzemelerin kullanılmasıydı.

Amerika'ya gelen ilk insanlardan bazıları Çin'denmişAmerika’ya gelen ilk insanlardan bazıları Çin’denmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.