Zelenski 60 milyar dolar için ABD’de: ‘Yardım gelmezse savaşı kaybedebiliriz’

Ukrayna lideri Zelenski, yardım paketinin Kongre'de tıkandığı dönemde Washington'a ziyarette bulundu. Kongre'de konuşan Zelenski "Yardım gelmezse savaşı kaybedebiliriz" dedi. Biden ise yardımın gecikmesinin Putin'e "Noel hediyesi" olacağını söyledi.

Dünya 13 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna lideri Volodimir Zelenski. / Fotoğraf: AA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kongre’de tıkanan ve Senato’dan bir türlü geçmeyen 60 milyar dolarlık askeri yardım paketi için Washington’da.

Ziyaret kapsamında ilk olarak Kongre’ye hitap eden Ukrayna lideri, Rus güçlerini kovmak için verdiği mücadeleden asla vazgeçmeyeceğini söyledi ancak ABD’nin ek yardımı olmadan ordusunun kararlı ve iyi silahlanmış Rusya’ya kaçınılmaz olarak teslim olmasıyla çatışmanın “çok daha acımasız bir hal alacağı” uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi öncesinde ülkesine acil destek istemek için Senato ve Temsilciler Meclisi’nde bir dizi görüşme gerçekleştiren Zelenski, silah ve nakit sıkıntısı çeken ülkesinin Rusya ile savaşta çıkmaza girdiği ve bazı Cumhuriyetçi milletvekillerinin Başkan Biden’ın milyarlarca dolarlık ABD yardımı tasarısına karşı direncini artırdığı bir dönemde gerçekleştirdiği ziyaretin sonuç getirmesini bekliyor.

Önce Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer ve bazı senatörlerle görüşen Zelenski, burada savaşın gidişatına ilişkin son durumu değerlendirdi ve askeri desteğe acil şekilde ihtiyaç duyduklarını anlattı.

‘Putin’in kazanması ABD için oldukça tehlikeli’

Görüşmenin ardından basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Schumer “Devlet Başkanı Zelenski şunu net bir şekilde dile getirdi: ‘Destek gelmezse kaybedebiliriz. Eğer biz kaybedersek Putin kazanır, bu da ABD için oldukça tehlikeli bir durum olur.’ Ancak yardım alırsa bu savaşı kazanabilir” dedi.

Zelenskiy’nin askeri anlamda ülkesinin hangi ekipmanlara ne kadar acil şekilde ihtiyaç duyduğunu anlattığını söyleyen Schumer, ABD Kongresi’nin iki kanadının da Ukrayna’ya destek konusunda birlikte ve hızlı şekilde hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Görüşmeyle ilgili X hesabından paylaşımda bulunan Zelenski de ülkesindeki savaşın gidişatına ilişkin Senato liderlerine bildirimde bulunduğunu, ABD’nin desteğinin ne kadar önemli ve acil olduğunu anlattığını aktardı.

Paylaşımında Zelenski “Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’nda dostane ve samimi bir görüşme yaptım. Senato üyelerini Ukrayna’nın mevcut askeri ve ekonomik durumu, ABD’nin hayati desteğinin sürdürülmesinin önemi hakkında bilgilendirdim ve sorularını yanıtladım” dedi.

Cumhuriyetçi Meclis Başkanı topu Biden’a attı

Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson ise görüşmede ABD’nin yardımına ilişkin tüm konuları görüştüklerini kaydetti.

Johnson, ABD’nin güney sınırındaki güvenlik önlemlerinin Ukrayna’ya yardım kadar önemli ve acil olduğunu hatırlatarak “Bunlar da bizim şartlarımız çünkü bunlar Amerikan halkının şartları. Bu konuda kararlıyız” dedi ve Biden yönetiminin güney sınırının güvenliğinin artırılması konusunda bir şeyler yapmasını beklediklerini söyleyerek aksi durumda Ukrayna’ya yardım paketinin akıbetinin zor olabileceği imasında bulundu.

Ayrıca ABD medyasına konuşan bazı Cumhuriyetçi senatörler de söz konusu Ukrayna paketinin bu hafta içinde geçmesinin pek mümkün olmadığını, paketin oylanmasının Ocak ayına kalabileceğini söyledi.

Biden: Putin’e noel hediyesi vermeyeceğiz

Ukrayna lideri ile görüşen ABD Başkanı Joe Biden, Kongre’den geçmeyen Ukrayna ve İsrail ek yardım paketinin daha fazla gecikmemesi gerektiğini kastederek “Putin’e Noel hediyesi vermeyeceğiz” dedi.

Oval Ofis’te Zelenski ile birlikte yaptığı açıklamada ABD lideri “Kongre’nin tatile girmeden önce Putin’e verebileceği en büyük Noel hediyesini vermeden Ukrayna için ek fonu onaylaması gerekiyor”  ifadelerini kullanarak Ukrayna için 200 milyon dolarlık ek fon sağlandığını da duyurdu.

Zelenski, ABD Kongresi’nden yardım konusunda olumlu sinyaller geldiğini ancak sonuçların bekleneceğini ifade ederken, Biden “Ukrayna’yı kaderine terk etmeyeceğinin” sözünü verdi.

Biden Ukrayna liderine “Bir kez daha yanınızda olmak harika ve yanınızda olmaya devam edeceğiz” derken bu ziyaret, savaşın başından bu yana Zelenski’nin Washington’a üçüncü seyahati olarak kayıtlara geçti.

Biden'dan Kongre'ye Ukrayna çıkışı: Putin'in kazanmasına izin veremeyizBiden’dan Kongre’ye Ukrayna çıkışı: Putin’in kazanmasına izin veremeyiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.