Zelenski Davos’ta konuştu, Putin’e ‘yırtıcı hayvan’ dedi

Ukrayna lideri Zelenski Davos'ta yaptığı konuşmada Rusya Devlet Başkanı Putin'i "yırtıcı hayvan" olarak tanımladı, Rus lider için "Savaş bitse bile Ukrayna'yı işgale devam edecek" dedi.

Dünya 17 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen 54. Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) katılarak konuşma yaptı. / Fotoğraf: AA

Ukrayna’da başlayan savaş ikinci yıldönümüne yaklaşırken özellikle Donbas bölgesinde şiddetli ve maliyetli çatışmalar devam ediyor, ancak cephe hattı son bir yılda neredeyse hiç değişmedi.

Böyle bir atmosferde ülkesine askeri yardım için kapı kapı dolaşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski İsviçre’nin Davos kasabasında 54. Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in cephelerde çatışma dursa bile Ukrayna işgalini sürdüreceğini öne sürdü.

Minsk görüşmelerini hatırlattı, ‘Putin durmaz’ dedi

Zelenski ülkenin doğusuna atıfta bulunarak “2014’ten sonra Donbass’ta savaşı dondurma girişimleri oldu. Almanya Şansölyesi (Olaf Scholz) ve Fransa Cumhurbaşkanı (Emmanuel Macron) gibi çok etkili garantörler de vardı, ancak Putin dondurulmuş ürünle yetinmeyen bir yırtıcı hayvandır” dedi.

Zelenski Almanya, Fransa, Ukrayna ve Rusya arasında yapılan ve Ukrayna ordusu ile 2014 yılında Ukrayna’nın doğusunun büyük bölümünde kontrolü ele geçiren Kremlin destekli Rus ayrılıkçılar arasındaki çatışmalara son vermeyi amaçlayan Minsk müzakerelerine atıfta bulunuyordu.

Ukraynalı yetkililer de forum boyunca ateşkes anlaşmalarına rağmen ülkenin ilhakı emrini veren Moskova ile müzakere etmenin anlamsız olduğunun kanıtı olarak Belarus başkentindeki bu görüşmeleri işaret etti.

‘Putin’in yayılmacı hedefleri Ukrayna’yla sınırlı değil’

Davos’taki kürsüyü Rus liderin “Ukrayna sınırlarını bile aşan yayılmacı hedefleri olduğunu” anlatmak için kullanan Zelenski “Bunun sadece bizimle, sadece Ukrayna ile ilgili olduğunu düşünenler varsa temelden yanılıyor” dedi.

Ukrayna lideri Rusya’nın Kiev ile yetinmeyeceğini öne sürerek “Yeni Rus saldırganlığının Ukrayna’nın ötesinde uygulayabileceği olası yönleri ve hatta zaman çizelgeleri giderek daha belirgin hale geliyor” diye ekledi.

Yardım çağrısını yineledi

Zelenski ayrıca Kiev’in Moskova’nın Ukrayna’daki güçlerini yenebilmesi için ordunun havadaki askeri kapasitesini güçlendirmeye ihtiyaç duyduklarını söyledi ve Batı’dan tekrar yardım talep etti.

“Ukrayna’da hava üstünlüğünü kazanmalıyız” diyen Zelenski “Müttefiklerimiz neye ne miktarda ihtiyaç duyduğumuzu biliyor. Bu, sahada ilerleme kaydedilmesini sağlayacaktır” dedi.

Zelenski’nin bu konuşması Ukrayna’da savaş alanında zor bir safhanın başladığı bir döneme denk geldi. Kiev’in geçen yaz başlattığı karşı saldırı büyük ölçüde başarısız olurken Washington ve Brüksel’deki müttefikleri Ukrayna’ya mali yardım sağlamakta zorlanıyor.

Stoltenberg ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dahil birçok önemli isimle görüşen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Davos’ta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de görüştü.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Ukrayna lideri “Birçok önemli konuyu görüştük. Savaş alanındaki durum, devletimizin savunma ihtiyaçları, Ukrayna hava savunma sisteminin daha da güçlendirilmesi, Washington’da yapılacak bir sonraki NATO zirvesi hazırlıkları, ikili güvenlik anlaşmaları konusunda müttefiklerle çalışma imkanı ve Ukrayna NATO’ya katılana kadar yürürlükte olacak G7 deklarasyonu bunlardan birkaçıydı” dedi.

Stoltenberg: Ukrayna’ya daha fazla silah yardımıyla Rusya müzakere masasına çekilebilir

Zelenski ile görüşmesinin ardından açıklama yapan NATO lideri Stoltenberg Ukrayna ve Rusya arasında müzakerelerin başlamasının Ukrayna’nın sahadaki gücüyle bağlantılı olduğunu belirterek “Bunun yolu da Ukrayna’ya daha fazla silah vermekten geçiyor” dedi. Küresel güvenlik tehditlerinin değişen doğasına vurgu yapan Stoltenberg NATO’nun bölgesel bir ittifak olmaya devam ettiğini, ancak dünyada yaşanan güvenlik tehditleri ve çatışmaların yalnızca bölgesel deği, küresel etkileri olduğuna değindi.

Jens Stoltenberg savaşların öngörülemez doğasına rağmen Ukrayna’nın Rusya’ya karşı koyma kabiliyeti konusunda iyimser olduğunu ifade ederek Ukrayna’nın “beklentilerin aksine” Karadeniz’de “önemli” askeri zaferler elde edip Rus donanmasını püskürttüğünü ve kilit bölgeleri güvence altına aldığını söyledi. Ukrayna’ya desteğin süreceği mesajını veren Stoltenberg “Ukrayna’ya destek hayırseverlik değil kendi güvenliğimize yaptığımız yatırımlardır ve bu nedenle müttefikler eşi benzeri görülmemiş bir destek sağlamıştır” diye konuştu.

Stoltenberg savaşın Rusya’ya maliyetinin ağır olduğuna değinerek “Büyük bir ekonomik ve siyasi bedel ödüyorlar. Siyasi olarak daha da izole olmuş durumdalar. Yapmamız gereken Putin’in bu savaşı sürdürmenin çok yüksek bedeli olacağını anlamasını sağlamak ve ardından oturup Ukrayna’nın egemenlik ve bağımsızlığına saygı gösteren bir çözüm için müzakere olasılığını en üst düzeye çıkarmaktır” dedi.

Rusya ve Ukrayna arasında müzakerelerin başlamasının Ukrayna’nın savaş alanında zafer kazanmasıyla doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayan Stoltenberg şunları kaydetti:

“Bu savaşın barışçıl ve adil bir şekilde sona ermesini istiyoruz. Bunun yolu da Ukrayna’ya daha fazla silah vermekten geçiyor. Dolayısıyla askeri desteğimiz ne kadar caydırıcı olursa diplomatların başarılı olma ihtimali de o kadar artar. Putin’in şu anda barış istediğine dair bir belirti yok ama Ukrayna’yı askeri olarak desteklemekten vazgeçmeyeceğimizi anladığında masaya oturacak ve konuşmalar başlayacaktır.”

Rada'dan Zelenski'ye rest: Askerlik tasarısını gerisin geri gönderdiRada’dan Zelenski’ye rest: Askerlik tasarısını gerisin geri gönderdi

Ukrayna'dan moral operasyonu: İki Rus uçağı düşürdüUkrayna’dan moral operasyonu: İki Rus uçağı düşürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.