Hani Buffet’ın bir sigortacısı vardı ya, o artık trilyon doların kapısında

Warren Buffett'ın şirketi Berkshire Hathaway'in 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan dokuzuncu şirket olmasına sadece 7 milyar dolar kaldı. Dow Jones Market Data'ya göre şirketin piyasa değeri dün itibariyle 993 milyar dolara ulaştı.

Ekonomi 28 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Warren Buffett'ın şirketi Berkshire Hathaway 993 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı.

“Omaha kahini” lakaplı ünlü yatırım gurusu Warren Buffett’ın kurucusu olduğu Berkshire Hathaway dünyada 1 trilyon dolar değerine ulaşan şirketlerin arasına katılmaya hazırlanıyor. Dow Jones Market Data’ya göre şirketin piyasa değeri dün 993 milyar dolara ulaştı. Bu grupta Nvidia, Microsoft, Apple, Amazon, Meta Platforms, Alphabet, Tesla ve Saudi Aramco gibi teknoloji ve enerji devleri var. Tesla şu an bu şirketler arasında 1 trilyon dolar sınırının altında olan tek şirket ve piyasa değeri 668,35 milyar dolar seviyesinde.

Apple 2018 yazında 1 trilyon dolarlık değeri geçen ilk halka açık şirket olmuştu. Berkshire Hathaway ise 2024 yılı başından bu yana piyasa değerini yaklaşık 218 milyar dolar artırmayı başardı. Bu, American Express, McDonald’s, Cisco Systems, Wells Fargo ve Progressive gibi büyük ABD şirketlerinin toplam piyasa değerinden daha büyük bir artışı temsil ediyor.

Berkshire Hathaway’in bu başarıya ulaşması, şirketin uzun ve başarılı tarihindeki son dönüm noktası olacak. 19. yüzyılda bir tekstil üreticisi olarak kurulan şirket Warren Buffett’in 1960’ların ortasında kontrolü ele almasıyla birlikte sigorta sektörüne odaklanarak büyük bir dönüşüm geçirdi.

Son dönemde Berkshire Hathaway Apple ve Bank of America’daki hisselerini azalttı ve kısa vadeli Hazine bonolarındaki varlıklarını artırdı. Şirketin şu anda ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) daha fazla Hazine bonosu tuttuğu bildirildi. Bu Berkshire Hathaway’in Buffett yönetiminde ne kadar büyük bir finansal güç haline geldiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Şirketin portföyünün önemli bölümünü Bank of America, Apple, Coca-Cola, Kraft Heinz, Occidental Petroleum, American Express, Sirius XM ve Chevron gibi dev şirketlerin hisseleri oluşturuyor.

Yatırımsızlık Warren Buffet'ı 157,2 milyar dolarlık nakite boğduYatırımsızlık Warren Buffet’ı 157,2 milyar dolarlık nakite boğdu

Warren Buffett'tan bir kalemde 5,3 milyar dolar bağışWarren Buffett’tan bir kalemde 5,3 milyar dolar bağış

Apple ve Amazon'un yıllık cirosu Türkiye'nin milli gelirini aştıApple ve Amazon’un yıllık cirosu Türkiye’nin milli gelirini aştı

Nvidia, Microsoft ve Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi olduNvidia, Microsoft ve Apple’ı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi oldu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.