Apple ve Amazon’un yıllık cirosu Türkiye’nin milli gelirini aştı

Apple’ın nisan-haziran döneminde elde ettiği gelir yıllık bazda yüzde 1 azalırken Amazon’un gelirleri yüzde 11 arttı. İki şirketin toplam yıllık geliri 920 milyar doların üzerinde. 920 milyar dolar Türkiye'nin milli gelirinden daha fazla.

Ekonomi 5 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Apple CEO'su Tim Cook (solda) ve Amazon CEO'su Andy Jassy. İki şirketin toplam yıllık geliri 920 milyar doların üzerinde.

ABD’li teknoloji devleri bilançolarını açıklamaya devam ediyor. Teknoloji devleri için büyüme son zamanlarda sorun olmaya devam ediyor. İkinci çeyrek bilançolarını açıklayan Apple düşen cirosuyla bu gelişmeden nasibini alsa da Amazon gelirlerini artırmış görünüyor. S&P Global Market Intelligence verilerine göre iki şirketin toplam yıllık cirosu 920 milyar doların üzerinde ve bu da onları dünyanın en büyük altı şirketi arasına sokuyor. Tabii bu rakam Türkiye’nin milli gelirinden de fazla. 85 milyon nüfuslu Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılası geçen yıl 905 milyar dolardı.

Üçüncü çeyrek olarak kabul edilen ve 1 Temmuz’da sona eren 3 aylık dönem bilançosunda​​​ ​​​​Apple’ın geliri, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 1 azalışla 81,8 milyar dolara geriledi. Şirket, geçen yılın aynı döneminde yaklaşık 83 milyar dolar gelir elde etmişti. Satışların gerilemesinde Apple’ın gelirlerinin neredeyse yarısını elde ettiği iPhone satışlarının düşmesinin payı büyük. Kaydedilen azalışa rağmen piyasa beklentilerinin üstünde gelen şirket gelirinin, bu dönemde 81,7 milyar dolar olması öngörülüyordu. Apple’ın geçen yılın aynı döneminde 19,4 milyar dolar olan net kârı ise yüzde 2,5 artarak 19,9 milyar dolara çıktı. Şirketin hisse başına kârı, bu dönemde 1,20 dolardan 1,26 dolara yükseldi.

iPhone satışları üçüncü çeyrekte yüzde 2,4 düştü

Apple’ın akıllı telefonlarının satışında nisan-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azalış yaşandı. Buna göre satışlar 39,7 milyar dolara indi. Tabletlerde de durum aynı. Apple tabletlerde satışlar yüzde 20 azalarak 5,8 milyar dolara bilgisayar satışlarında ise satışlar yüzde 7 düşüş gösterdi.

Hisselerdeki düşüş sürerse şirketin değeri 3 trilyon doların altına inecek

Raporun açıklanması üzerine Apple’ın hisseleri yüzde 2,8’e kadar düştü. Apple hisseleri, bu yıl teknoloji kaynaklı daha geniş bir rallinin parçası olarak 2023’te yüzde 47 artış göstermişti. Hisse senetlerindeki düşüş devam ederse Apple, haziran ayında ulaştığı tarihi bir dönüm noktası olan 3 trilyon dolarlık değerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacak.

 

iPhone'un geçen yılki satış geliri Türkiye'nin bir yıllık ihracatına yaklaştıiPhone’un geçen yılki satış geliri Türkiye’nin bir yıllık ihracatına yaklaştı

Amazon gelirlerini yükseltti

Neredeyse tüm dünyada faaliyet gösteren e-ticaret devi Amazon’un nisan-haziran dönemi bilançosuna göre bu yılın ikinci çeyreğinde elde ettiği gelir, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 11 artarak 134,4 milyar dolara ulaştı. Şirketin net satışları, 2022’nin ikinci çeyreğinde 121,2 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Amazon’un net kârı ise ikinci çeyrekte 6,7 milyar dolar oldu. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 2 milyar dolarlık zarar açıklamıştı. Hisse başına net kârda ise bu yılın ikinci çeyreğinde 65 sent olarak hesaplandı. Şirket, geçen yılın aynı döneminde hisse başına 20 sent zarar etmişti.

Fiyatı 75 bin lira: Apple yıllardır beklenen sanal gerçeklik gözlüğünü tanıttıFiyatı 75 bin lira: Apple yıllardır beklenen sanal gerçeklik gözlüğünü tanıttı

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.