‘1000 dolara kağıttan evler gündeme gelecek’

Global Teknoloji Lideri ve Intel Dünya Eski Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz “Özellikle 2030’dan itibaren teknoloji de hızlı değişim olacak. Milyar dolarlık projelerin yerine artık belki de 1000 dolara kağıttan basılacak evler olacak” dedi.

Ekonomi 14 Aralık 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ayşegül İldeniz, arabaların hem ev hem de işyeri gibi kullanılma olasılığına da dikkat çekerek “İleride  karşımıza böyle yaşama şekilleri çıkacak” dedi.

‘Yeniden iyi olma’ mottosuyla bu yıl 7’ncisi yapılan R360 Gayrimenkul Buluşması’nda Yapay Zeka ve Gelecek Teknoloji Trendleri üzerine konuşan, Global Teknoloji Lideri ve Intel Dünya Eski Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz, teknolojinin gayrimenkul üzerindeki etkilerine değindi. Özellikle 2030’dan itibaren teknoloji de hızlı değişim olacağını belirten İldeniz, “Milyar dolarlık projelerin yerine artık belki de 1000 dolara kağıttan basılacak evler olacak hayatımızda. Oralarda oturacağız” dedi. Ayrıca arabaların hem ev hem de işyeri gibi kullanılma olasılığına da dikkat çeken İldeniz, “İleride  karşımıza böyle yaşama şekli çıkacak” dedi.

OpenAI araştırmacıları krizden önce yönetim kurulunu yapay zeka konusunda uyarmışOpenAI araştırmacıları krizden önce yönetim kurulunu yapay zeka konusunda uyarmış

Asya’da iş yapmayı düşünün

Aynı zamanda TÜSİAD Silikon Vadisi, Network Başkanlığını da yapan Ayşegül İldeniz,  2030’da 60 yas üstü nüfusta yüzde 45, yiyecek ihtiyacında yüzde 35, enerji ihtiyacında ise yüzde 50 artış olacağını belirterek, “Dolayısıyla 2030’da dünyada daha çok enerji, daha çok barınma gerekecek. Kısa vadede hidrojenle giden arabalar, uzun vadede fizyon teknoloji konuşuluyor. Yapay tohum dikey tarım ile yiyecek problemini çözmeye çalışıyoruz. Ancak iklim konusunda bir fikrimiz yok hızlı bir trene bindik ve bir fikrimiz yok” diye konuştu.  Uzayan ömür sayesinde insanlar artık iki veya üç kariyer yapacaklarını da ifade eden İldeniz, “Ayrıca daha hasta olmadan önleyici tıbbı bulmaya çalışıyoruz. Böyle bir dünya bizi bekliyor. Asya’nın yükselişi de var. 2030’da dünyada 10 trilyon doların üzerinde bir büyüklük oluşması bekleniyor ve bunun çok büyük kısmı Asya’dan gelecek. Dolayısıyla bunu da gözardı etmemek lazım” uyarısında bulundu.

Ayşegül İldeniz, S&P hazırladığı verilere göre önümüzdeki 12 yılda 1955’ten bu yana faaliyette olan şirketlerin yüzde 89’u, 2000 yılından sonra kurulan şirketlerin ise yüzde 52’sinin yok olmasının öngörüldüğünü söyledi.

’12 yılda şirketlerin yarıdan fazlası yok olacak’

S&P hazırladığı verilere göre 12 yılda 1955’ten bu yana faaliyette olan şirketlerin yüzde 89’nun, 2000 yılından sonra kurulan şirketlerin ise yüzde 52’sinin yok olmasının öngörüldüğünü söyleyen İldeniz, “Dolayısıyla 18 yaşında bir genç tarafından kurulan bir şirket sizin koca binaları anlamsız kılabilir. Buna hazırlıklı mısınız?” diye konuştu.

‘Yeni savaş çip yüzünden çıkar’

Yapay zekanın gelişimine de dikkat çeken İldeniz, henüz yapay zekanın insan beyni kadar hızlı öğrenemediğini ancak insan beyni kadar hızlı düşünmeye başlayan genel yapay zeka geldiğinde insanlığın tam olarak neyle karşı karşıya kalacağını bilmediğini belirterek, “Ya çalışmadan  daha iyi bir hayatımız olacak yada yapay zeka burada omuzumuzdaki iyi bir melek gibi durabilecek mi? dedi.
Öte yandan dünyada üçüncü dünya savaşı çıkacaksa bu savaşın çip yüzünden çıkacağını öne süren İldeniz “Çünkü yüzde 80’i Tayvan’da yapılıyor ve yapay zekaya olan ihtiyaç çılgınlar gibi” diye konuştu.

‘Dijitalleşme için zaman kısaldı’

Türkiye’nin dijitalleşeme hızı hakkında da konuşan Ayşegül İldeniz, dijital dalgayı kullanma anlamında yakaladığımızı ancak üretim anlamında geride kaldığımızı söyledi. Ayşegül İldeniz, “Artık önümüzde 20 yıl gibi bir vaktimiz yok, 5 yılımız var ancak. Şirketler yada bireyler bir şey yapacaksa bu büyük olsun. Büyük bir şeyi hedefleyin onun için uğraşın. Hız çok önemli. Benim rakibim arkadan geliyor ben daha hızlı koşuyor muyum? Buna bakın. Bir grup bir genci alıp bir odaya koyun bu elinizdeki teknoloji ile ne yapabilirsiniz diye sorun. Ama empoze etmeyin, gençleri dinleyin” önerilerinde bulundu.

‘Marinalar otel ve rezidans yatırımlarıyla canlandırılabilir’

Organizasyona videolu mesajla katılan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Oya Narin ise marinaların yeniden cazip yatırım alanlarına dönüştürülmesi hakkında konuştu. 30 yıla varan geri dönüşler nedeniyle sadece marinacılığın tercih edilmediğini söyleyen Narin, “Ancak marinaların arkasındaki alanlar dönüştürülerek bu alanlarda otel ve rezidans gibi gayrimenkul yatırımları yapılması halinde bu alanlar dönüştürülebilir” dedi. Narin, diğer yandan Trakya’dan İskenderun’a kadar uzanan sahil hattı boyunca ekonomik ömrünü doldurmuş yazlık konutların yenilenerek turizmde değerlendirilmesinin hem inşaat sektöründe bir canlılık yaratacağını hem de Türkiye’nin turizmde dünyanın ilk 3, hatta ilerleyen yıllarda birinci sıraya yerleşmesini sağlayacağını belirtti.

‘2024 yerel seçimleri önemli’

Alkaş &Han Speces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş ise başta AVM’ler olmak üzere azalan yabancı yatırımcıya dikkat çekti. Artan faizlerden dolayı gayrimenkulde geri dönüşlerin uzadığını söyleyen Alkaş, “Yabancının gelmesi için Türkiye’nin risk puanın düşmesi ve kredi kaynaklarını açılması lazım. Dolayısıyla eğer 2024 yılındaki seçimlerin sonrasında ekonomik ve hukuki reformlar yapıldığı taktirde daha iyimser olacağız. Çünkü hala konutta ciddi açık var, turizmde hala öyle. e-ticaret artıyor ve lojistik depolarına ihtiyaç artacak. Ayrıca deprem riski, yenileme ve yeni alanlarda yeni yerleşim bölgelerine ihtiyaç var” dedi.

Dijital dünyada insanlık bir kabus içinde!Dijital dünyada insanlık bir kabus içinde!

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.