Yurt dışı telefon harcına gelen zam vatandaşı telaşa soktu; sınır kapıları kilitlendi, e-devlet çöktü

Yurt dışında alınan telefonların kayıt işlemleri 6 bin 91 TL'den 20 bin TL'ye çıkarıldı. Bu kararı duyan vatandaşlar saat 00.00'a kadar telefon alabilmek için sınıra akın etti. Azerbaycan ve Gürcistan sınır kapılarında izdiham yaşandı, gece saatlerine kadar araba kuyrukları azalmadı.

Ekonomi 8 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Önceki gece Resmi Gazete’de yayımlanan zam kararları, Türkiye’nin gündemine oturdu. Sosyal medyada da sokakta konuşulan tek konu da haliyle buydu. Yeni zam kararlarına göre yüzde 8’lik KDV yüzde 10, yüzde 18’lik KDV yüzde 20 oldu ve temizlik ile hijyen ürünlerinin KDV’si de yüzde 20’ye çıkarıldı. Bu zamların arasında dikkat çeken başka bir nokta ise yurt dışından alınan telefonlara ilişkin karardı. Çünkü vatandaşlar Türkiye’de çok pahalıya mal olan akıllı telefonları yurt dışına giden tanıdıklarına aldırıyor ya da kendileri turistik gezilerinde alıyor ve burada da kayıt ettiriyorlardı. Türkiye’de yapılan kayıt işlemi ise 6 bin 91 liraydı. Cumhurbaşkanı kararıyla yurt dışı telefonlardan alınan harç 6 bin liradan 20 bin liraya yükseldi ama bu karar 10 Temmuzda yürürlüğe girecekti, gidip telefon almak ve hala 6 bin lira olan harç parasından yararlanmak için dün son iş günüydü.

Bu haberi duyan ve bir sınır kapısına yakın yerde yaşayan vatandaşlar soluğu sınır kapısında aldı ve son günü değerlendirdi. Gürcistan’a geçiş için kullanılan Sarp Sınır Kapısı bunlardan başlıcasıydı, çünkü Gürcistan’a vize yoktu. Bu yüzden sınıra üşüşen binlerce vatandaş, sınır kapısının kilitlenmesine neden oldu.

Dilucu Sınır Kapısı’nda adeta izdiham yaşandı.

Türkiye’nin Azerbaycan’a açılan sınır kapısı Dilucu da en az Sarp Sınır Kapısı kadar yoğundu. Özellikle Ardahan, Erzurum, Kars, Ağrı, Erzincan gibi yakın illerden Iğdır’a gelenler, Aralık ilçesindeki Azerbaycan’ı Türkiye’ye bağlayan Dilucu Sınır Kapısı’nda telefonlarına IMEI alarak kayıt altına aldırmak isteyenlerin izdihamına neden oldu. Gümrük çalışanları da bu yoğunlukta zor durumda kaldı.

Bir yoğunluk da e-Devlet’te

Yurt dışından alınan telefonların Türkiye’de kayıt ettirilmesinin yolu ise e-Devlet’ten geçiyor. Vatandaşlar aldıkları telefonları e-Devlet’ten kayıt ettiriyor. Ancak e-Devlet de en az sınır kapıları kadar yoğun. Bu nedenle vatandaşlar bir sıra da burada bekliyor. Gün içinde e-devlet birkaç kez yoğunluktan çöktü, işlem yapılamaz oldu.

Yurt dışından getirilen cep telefonlarını kayıt ettirmek için yapılan işlemlerin ilk basamağında e-Devlet’te sizi bu sayfa karşılıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.